- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Swoim pojawieniem się w naturze zwiastują lato. Należą do naszych ulubionych owoców – być może dlatego, że sezon na nie trwa tak krótko. Przyjęło się, że podaje się je na słodko: z cukrem, śmietaną, lodami. My zachęcamy jednak do eksperymentów i szukamy przepisów na truskawki w wytrawnym stylu.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Dietetycy uważają, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia: od śniadania zaczynamy przecież dzień, a od początku zależy dalszy ciąg. Pierwszy posiłek po przebudzeniu powinien być nie tylko smaczny i złożony z naszych ulubionych artykułów spożywczych, ale także zdrowy i energetyczny. Nigdy nie powinniśmy jeść śniadania w pośpiechu.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Jeszcze w XVII wieku Jan Andrzej Morsztyn pisał lekceważąco o kawie: „Napój, jak brzydka trucizna i jady, co żadnej śliny nie puszcza przez zęby, niech chrześcijańskiej nie plugawią gęby”. Nie da się ukryć, że napój, kiedy dotarł do naszego kraju, nie wzbudził szczególnego entuzjazmu – nie tylko z powodu, że pochodził z Turcji. Jak układały się losy kawy w Polsce?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Ta wiecznie zielona roślina prezentuje się niezwykle efektownie. Jej liście pachną intensywnie i wyglądają bardzo charakterystycznie: mają kształt igiełek o zaokrąglonych krawędziach. Ze względu na aromat chętnie używamy rozmarynu w kuchni: każdej potrawie nadaje zdecydowany smak. Ma wiele zastosowań – nie tylko kulinarnych.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
W naszym kraju cieszą się popularnością od pokoleń. Można przygotowywać z nich przystawki na zimno i gorąco oraz bardziej skomplikowane potrawy. Oryginalne specjały z jaj przyrządzano w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. Podawano je na najelegantszych przyjęciach – zamiast dań mięsnych.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Jakiś czas temu zapanowała moda na koktajle warzywno-owocowe: niezwykłą karierę zrobiły szczególnie te w kolorze świeżej zieleni. Wydarzyło się tak pewnie z powodu przekory osób, które zostały ich admiratorami: napoje w nietypowych barwach prezentują się przecież wyjątkowo oryginalnie, a poza tym dostarczają wielu witamin – i to o każdej porze roku.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Niektóre słodycze możemy bez problemów przygotować samodzielnie – nie potrzeba do tego ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Apetycznie wyglądające słodkie trufle zrobimy z masy orzechowo-czekoladowej – bez gotowania. Jedyny talent, jakim musimy się wykazać, to talent do… formowania kształtnych kulek.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Niektóre artykuły spożywcze wywołują zmysłowe skojarzenia. Wiele z nich uznawanych jest za afrodyzjaki. Wzniosłe uczucia możemy manifestować nie tylko przy pomocy pięknych słów i określonych gestów, ale także w kuchni. Przygotowując menu na romantyczne spotkanie we dwoje, pomyślmy o specjalnych potrawach.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Niektórzy uważają, że najlepsza czekolada to ta w wersji klasycznej. Pewne dodatki potrafią jednak nie tylko wzbogacić, ale i wzmocnić jej smak. Czekolada na słodko – z suszonymi owocami berberysu, lawendą i szampanem. A może w wersji wytrawnej – z pieprzem syczuańskim, octem balsamicznym albo z różową solą himalajską?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Często słyszymy o kulinarnych eksperymentach prowadzonych w różnych restauracjach oraz dziwimy się, jak bogata jest wyobraźnia szefów kuchni. Mówiąc o koktajlach jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych miksów. Ostatnio barmani zaczęli czerpać inspiracje z... przepisów kulinarnych. Jak powstają koktajle, po których czujesz się syty i w jaki sposób zmieniły one podejście do alkoholu?