- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
W dawnych polskich publikacjach, w których prezentowano przepisy kulinarne, prym wiodły sezonowe artykuły spożywcze. Książki sprzed lat podzielone były na rozdziały – każdy z nich obejmował jedną porę roku. Jesienią królowały potrawy przyrządzane z owoców i warzyw, które zebrać można było w ogrodzie lub znaleźć w lesie.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Piękne barwy – a szczególnie ich ciekawe zestawienia – w wyjątkowy sposób działają na wyobraźnię. Wyobraźnia zaś wywołuje kulinarne skojarzenia, a te z kolei pobudzają apetyt. Zmysł wzroku – oprócz smaku i powonienia – jest niezwykle ważny dla smakoszy: mawia się przecież, że jadamy również oczami. W jaki sposób barwy na talerzu wpływają na smak?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Uwielbiamy ich smak oraz zapach. Kochamy również za kolor (zwany pomidorowym) oraz formę (przepięknie wyglądają przecież po przekrojeniu). Cenimy ich właściwości zdrowotne. Pomidory znalazły swoje miejsce nawet w poezji. Traktujemy je jak warzywa, choć botanicy zwracają uwagę, że są owocami. Dawniej nazywano je jabłkami miłości.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Poszukując lekkich, zdrowych oraz chłodnych przekąsek często sięgamy po sorbety, rezygnując z tradycyjnych lodów. Wydaje się, że moda na nie narodziła się niedawno – okazuje się jednak, że ten rodzaj mrożonego deseru ma bardzo długą tradycję i znany był już w czasach Nerona. Skąd wzięła się moda na mrożone desery typu sorbet, granita i lody wodne?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Wielu z nas czeka przez niemal cały rok na określone smaki, które przychodzą wraz z latem. Na liście ulubionych (i wyjątkowo wyczekiwanych) znajdują się m.in. te, z którymi łączą nas wspomnienia – np. z dzieciństwa. Bywa jednak tak, że pewne artykuły spożywcze smakują po prostu jedynie latem. Subiektywna lista smaków najcieplejszej pory roku.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Hiszpanie mają gazpacho, Hindusi – rajtę, Bułgarzy – tarator, a my – chłodnik. Ta podawana na zimno zupa przywędrowała do nas z Litwy. Pięknie się prezentuje (koneserzy zwracają uwagę na jej żywe barwy), pobudza apetyt, przynosi orzeźwienie, a także dostarcza wielu witamin i przeciwutleniaczy. Chłodnik – zdrowa zupa pełna smaku.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Czy herbata ma pozytywny wpływ na kości? Czy może powodować niedobory żelaza? Czy kofeina zawarta w herbacie może prowadzić do odwodnienia organizmu? Ile kalorii ma herbata i czy jej spożywanie możemy wliczyć w dzienne zapotrzebowanie na płyny? Kilka faktów i mitów na temat jednego z naszych ulubionych napojów.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Kuchnia fusion czerpie z wielu kulinarnych stylów. Miesza, zapożycza, a także zestawia smaki w niekonwencjonalny sposób. Czasem do tradycyjnej potrawy doda element o całkiem innym charakterze. Ponadczasowy łosoś zestawiony ze świeżymi truskawkami oraz z orzeźwiającą rukolą stanowi oryginalną oraz apetyczną kompozycję fusion.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Koneserzy zaliczają je do grupy najwykwintniejszych warzyw. Smakosze żałują, że świeżymi można cieszyć się tak krótko: jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Najlepszym miesiącem na delektowanie się nimi jest maj. Szparagi charakteryzuje subtelny smak, który nie wymaga towarzystwa wielu dodatków.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Pewne artykuły spożywcze wyraźnie poprawiają nam nastrój – to stwierdzenie nie jest mitem, a prawdą popartą solidną wiedzą. Kiedy trapi nas stres, często sięgamy po coś słodkiego. Nie każda taka wysokokaloryczna przekąska jest zdrowa. Polecamy takie artykuły spożywcze, które są lekkie oraz potrafią wpłynąć na nasz humor.