Dietetycy uważają, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia: od śniadania zaczynamy przecież dzień, a od początku zależy dalszy ciąg. Pierwszy posiłek po przebudzeniu powinien być nie tylko smaczny i złożony z naszych ulubionych artykułów spożywczych, ale także zdrowy i energetyczny. Nigdy nie powinniśmy jeść śniadania w pośpiechu.

Niektóre osoby wcale nie jadają śniadań – specjaliści uważają, że takie postępowanie jest błędem dietetycznym i podkreślają, że do tego posiłku powinno się podchodzić z ogromną atencją. Artykuły spożywcze, po które sięgamy po przebudzeniu, powinny dać nam energię na cały dzień. Nie znaczy to jednak, że śniadanie ma składać się z rzeczy tłustych, ciężkostrawnych czy tuczących (ponieważ takie elementy rozleniwiają i źle wpływają na organizm).

Zadbajmy o to, aby pierwszy posiłek dnia był naprawdę, a nie tylko pozornie zdrowy. Kupujmy jedynie sezonowe warzywa i unikajmy np. pierwszych nowalijek (m.in. kwietniowych rzodkiewek), które zamiast witamin zawierają pestycydy. Zrezygnujmy też z owoców nietypowych dla danej pory roku – m.in. z pojawiających się wczesną wiosną truskawek, które są produktem pełnym chemii, a nie natury. Nie pijmy słodzonych soków, które mają niewiele wspólnego z owocami (napoje kiepskiej jakości zawierają konserwanty i sporo cukru).

Produkty śniadaniowe powinny być smaczne i lubiane przez nas – jest to szczególnie ważne dla osób, które o poranku niechętnie siadają do stołu. Wszystkim sceptycznie nastawionym do jedzenia o wczesnej porze polecamy rozpocząć posiłek od napoju – np. od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny i miodem. Pamiętajmy jednak, aby nie był to wrzątek, który zabija cenne składniki i cytryny, i miodu.

Pojęcie slow to synonim spowolnienia: śniadanie w takim stylu powinno być więc przygotowanie w spokoju – z dbałością o wysoką jakość produktów, pełną urody prezentację na talerzu oraz o estetykę serwowania posiłku. Zgodnie z ideą slow life pierwszy posiłek dnia należy spożywać bez pośpiechu – w poczuciu delektowania się smakiem.  

Jak przygotować zdrowe slowfoodowe śniadanie? Dziesięć reguł obowiązkowych

• Wstań odpowiednio wcześniej – tak, aby mieć czas na przygotowanie i zjedzenie śniadania.
• Wcześniej zaopatrz się w ulubione artykuły spożywcze, bez których nie wyobrażasz sobie początku dnia.
• Sięgaj po artykuły zdrowe i nisko przetworzone, o dobrej jakości.
• Poprzedniego dnia kup świeże owoce lub warzywa (wystarczy niewiele).
• Zrezygnuj z produktów intensywnie solonych i tzw. zapychaczy żołądka (krakersów, paluszków, chipsów).
• Nie jedz na śniadanie ciastek i słodkich batoników.
• Estetycznie rozłóż artykuły śniadaniowe na stole i spokojnie usiądź na krześle.
• Skup się na smaku: jedz powoli, niespiesznie przeżuwaj, pij małymi łykami.
• Podczas śniadania nie rób niczego innego poza jedzeniem (nie wysyłaj SMS-ów, nie przeglądaj wiadomości w Internecie, nie czytaj dokumentów służbowych). 
• Zadbaj o dobrą atmosferę posiłku, spokój i możliwość delektowania się smakiem.

Kulinarne propozycje na śniadanie a’la slow food, czyli to, po co warto sięgnąć o poranku

Do picia
• Ciepła woda (nie wrzątek) z sokiem z cytryny (przynajmniej z połówki), słodzona miodem.
• Herbata (czarna, zielona, biała) lub kawa (z kofeiną lub bez) – według upodobań.
• Kawa zbożowa z mlekiem.
• Gorące kakao z mlekiem i szczyptą chili (na zimny poranek – działa rozgrzewająco).
• Koktajl owocowy (z bananów, truskawek, malin) na mleku lub jogurcie, słodzony miodem (idealny latem).

Ważny element
• Owsianka z dodatkiem suszonych śliwek, fig lub moreli.
• Owsianka ze świeżymi owocami sezonowymi (np. z truskawkami, malinami, jagodami).
• Musli z jogurtem, suszonymi morelami i daktylami oraz z plasterkami banana.
• Jajko gotowane na miękko lub półtwardo z odrobiną pietruszki lub szczypiorku.
• Twaróg polany miodem oraz posypany kawałkami orzechów i migdałów.
• Twaróg ze szczypiorkiem, doprawiony pieprzem i chili.
• Pieczywo pełnoziarniste z chudą wędliną lub kurczakiem, z dodatkiem warzyw (np. z sałatą, pomidorem, czerwoną papryką).
• Chleb pełnoziarnisty z twarogiem i przyprawami: pieprzem, bazylią, chili.
• Chleb razowy z twarogiem i z plasterkami kiszonego ogórka.

Do przegryzienia 
• Świeże warzywa: zimą – marchewka, wiosną – rzodkiewka i sałata, latem – pomidor, jesienią – czerwona papryka.
• Sałatka z mieszanych owoców z dodatkiem plastrów awokado.
• Kawałki czerwonej papryki, polane oliwą i oprószone pieprzem.
• Plastry awokado z oliwą, sosem winegret lub z octem balsamicznym.

Na zakończenie
• Świeże owoce: wiosną – kiwi lub banan, latem – kilka truskawek, malin lub jagód, jesienią – gruszka, winogrona lub śliwki, zimą – cytrusy, o każdej porze roku – jabłko.
• Jogurt naturalny z dodatkiem otrębów i kawałków suszonych owoców: moreli, fig, daktyli.
• Plastry świeżych owoców cytrusowych (pomarańczy, grejpfrutów) polane jogurtem i miodem.
• Kawałek ciemnej czekolady bez dodatków.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.