- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Przyjęło się sądzić, że miłośniczkami wszelkich czekoladowych artykułów są jedynie panie. O ile więc kobieta może przyznać się do słabości do czekolady, to czy wypada to mężczyźnie? Jeżeli już, to może do tej wytrawnej, gorzkiej, zawierającej przynajmniej 70% kakao. Czy do klubu koneserów czekolady może należeć każdy, kto kocha jej smak?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Uzupełniają smak, wzbogacają aromat, podkreślają charakter. Czasem dodają niezbędnej szczypty ostrości. Choć tracą moc zazwyczaj po sześciu miesiącach, to w niektórych formach zachowują aromat nawet pięć lat. Jednak nie każdy sposób ich przechowywania jest dobry. Aby jak najdłużej nam służyły, należy umiejętnie się z nimi obchodzić.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Przyjęło się, że te smaczne i urodziwe owoce dodaje się do potraw, w których prym wiedzie słodycz. Śliwki pojawiają się więc w ciastach i plackach drożdżowych, są składnikiem knedli, stanowią bazę konfitur. Słodycz tych owoców świetnie komponuje się ze smakiem wytrawnym. Wyraziste przekąski ze śliwek, które kiedyś cieszyły się popularnością, odkrywane są dziś na nowo.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Pewne rośliny, które współcześnie nie cieszą się kulinarnym szacunkiem, wykorzystywano dawniej z powodzeniem w kuchni. Z uznawanej obecnie za chwast pokrzywy przyrządzano m.in. sałatki i przystawki, a także zupy i polewki. W dawnych książkach kucharskich znaleźć można bardzo ciekawe przepisy.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Należą do wyjątkowo szlachetnych i aromatycznych artykułów. Kawa to napój stworzony do tego, aby się nim delektować. Czekolada to niezwykły smakołyk, od wieków ceniony przez koneserów. Oba elementy – odpowiednio zestawione – świetnie odnajdują się w niebanalnych kompozycjach kulinarnych. W jaki sposób można je łączyć? Czym jest Foodpairing?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Pewne zestawienia barw w niezwykły sposób działają na zmysł smaku, pobudzając apetyt. Świadomość tego mają m.in. specjaliści od reklamy, którzy od lat korzystają z tej wiedzy. Niekiedy wystarczy odrobina artykułu spożywczego w określonym kolorze w danej potrawie, aby nie tylko skutecznie kusić wzrok, ale także smak.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Elementem charakterystycznym dla starych książek kulinarnych było dzielenie ich na pory roku: każda tego typu publikacja zawierała więc cztery obszerne rozdziały. Źródłem bardzo ciekawych zimowych przepisów są dzieła najsłynniejszych polskich autorek: Lucyny Ćwierczakiewiczowej i Marii Ochorowicz-Monatowej.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Koneser, admirator, znawca, łasuch, łakomczuch, a może kulinarny esteta? Kim jest współczesny smakosz? W czasach, kiedy mówienie i pisanie o jedzeniu stało się nie tylko modą, ale i powszechnym obyczajem, na kulinarnej scenie pojawiła się nowa postać. Czyżby foodie, bo o nim mowa, wypierał poczciwego smakosza?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Bardzo często stan naszej skóry, włosów i paznokci zależy od tego, co spożywamy. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że więcej korzyści przynosi nam to, co dostarczamy organizmowi pod postacią jedzenia niż to, co wklepujemy bądź wcieramy w ciało – w formie kremów czy balsamów. Jakie artykuły spożywcze mają moc poprawiania urody?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Przykuły naszą uwagę na straganie, na którym ułożono wiele ich gatunków w kilku kolorach: w pomidorowej czerwieni, złocistej żółci, świeżej oraz ciemnej zieleni, czerni i fiolecie. Te smakowite i urokliwe kulki są świetnym dodatkiem oraz niewątpliwą ozdobą każdej potrawy. Można je serwować na wiele sposobów.