Jakiś czas temu zapanowała moda na koktajle warzywno-owocowe: niezwykłą karierę zrobiły szczególnie te w kolorze świeżej zieleni. Wydarzyło się tak pewnie z powodu przekory osób, które zostały ich admiratorami: napoje w nietypowych barwach prezentują się przecież wyjątkowo oryginalnie, a poza tym dostarczają wielu witamin – i to o każdej porze roku.
Zachęcamy do picia zdrowym koktajli z warzyw i owoców w różnych okolicznościach – szczególnie namawiamy jednak do tego wczesną wiosną oraz zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do wielu świeżych i naturalnych składników o wysokiej zawartości witamin. W chłodnych miesiącach sięgajmy np. po owoce cytrusowe (m.in. po grejpfruty), a także po rodzime niedrogie warzywa, których mamy pod dostatkiem. Do tej kategorii zaliczyć możemy np. seler, marchew i pietruszkę (właśnie ona spowoduje, że nasz koktajl będzie miał „modny” intensywnie zielony kolor). Pamiętajmy, że owoce i warzywa zaopatrują organizm nie tylko w witaminy, ale także m.in. w błonnik, magnez, potas, wapń i żelazo. Osobom będącym na diecie zwracamy uwagę, by ich koktajle składały się głównie z warzyw, które zawierają mniej cukrów – owoce powinny być jedynie dodatkiem. Napoje możemy przyprawiać: nie proponujemy jednak ani cukru (słodycz powinny dostarczyć nam owoce), ani soli, ale zdrowe elementy – m.in. pieprz, chili, cynamon i zioła (suszone lub świeże).
Składniki
Zdrowy koktajl zrobić możemy z wszelkich dostępnych warzyw i owoców. Proponujemy poeksperymentować: w dziedzinie komponowania tego rodzaju napojów nie istnieją właściwie żadne reguły, liczą się jedynie nasze upodobania smakowe. Poza sezonem nie rezygnujmy z ulubionych owoców: sięgajmy po mrożonki (przed przystąpieniem do przyrządzenia koktajlu warto je najpierw rozmrozić). Jakie warzywa i owoce możemy więc wykorzystać, przygotowując zdrowe koktajle? Oto nasze przykłady:
• Jabłka – bogate w błonnik, pasują do niemal każdej kompozycji smakowej,
• Pomarańcze i mandarynki – mają wiele witamin, a poza tym smakują wielu osobom,
• Grejpfruty – nadadzą każdemu koktajlowi odrobinę wytrawnej goryczy,
• Cytryny – do napoju wystarczy dodać trochę soku; uważajmy, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem,
• Banany – gęsty przecier z tych owoców świetnie dopełni smak m.in. jabłek, marchwi i truskawek,
• Kiwi – jest prawdziwą bombą witaminową, więc nie zapominajmy o tym kwaskowatym owocu,
• Maliny i truskawki – jesienią, zimą i wiosną wykorzystajmy je w formie mrożonej,
• Mango – owoc wyjątkowo bogaty w witaminy, sprawdzi się w kompozycjach z wyrazistymi dodatkami (np. z cytrusami),
• Morele – poza sezonem sięgnijmy po owoce w wersji suszonej (po sparzeniu wrzątkiem i wymoczeniu w przegotowanej wodzie drobno je posiekajmy),
• Marchew – dodana do owoców nada koktajlowi wytrawności, a do warzyw – szlachetnej słodyczy,
• Seler – świetne komponuje się z marchwią, pomidorami, jabłkami,
• Brokuł – to wyjątkowo zdrowe warzywo warto przed dodaniem do koktajlu lekko obgotować,
• Papryka – polecamy czerwoną; można pokroić ją na bardzo drobne kawałki i w tej formie dodać do napoju,
• Pietruszka – do koktajli dodajemy zarówno natkę, jak i korzeń (po obraniu miksujemy go wraz z innymi składnikami),
• Pomidory – poza sezonem na te warzywa proponujemy sięgnąć po te w puszkach – w całości (bez skóry) lub krojone,
• Szpinak – do koktajli dodaje się świeże liście, które nadają każdemu napojowi zielonego koloru,
• Kiszona kapusta – można dodać sok lub poszatkowane kawałki (które następnie należy zmiksować); pamiętajmy, aby była to kapusta kiszona na sposób tradycyjny, a nie sztucznie kwaszona,
• Kiszone ogórki – nawet jeden ogórek (po obraniu ze skórki i zmiksowaniu) nada wytrawności napojowi z warzyw (m.in. z pomidorów, selera, papryki).
Witaminy
Najwięcej witaminy A znajdziemy m.in. w morelach, grejpfrutach i mandarynkach. Dużo ma jej także marchew, brokuł, papryka i pomidory. Źródłem witaminy C są przede wszystkim owoce kiwi, truskawki, pomarańcze i cytryny. Znajdziemy ją także w natce pietruszki (i w innych zielonych warzywach liściastych), w papryce, kiszonej kapuście i w pomidorach. Najbogatsze w witaminę E są owoce mango oraz zielone warzywa liściaste, a w witaminę K – kiwi i szpinak. Najwięcej witamin z grupy B dostarczy nam mango, a także szpinak i brokuły.
Nasza propozycja:
Koktajl grejpfrutowo-jabłkowy z kiwi, selerem i pietruszką
Proponujemy energetyczny napój z owoców (jabłek, czerwonego grejpfruta, kiwi), z dodatkiem selera i natki pietruszki. Poniżej podajemy składniki, potrzebne do przyrządzenia dwóch porcji koktajlu, a także sposób przygotowania.
Składniki:
dwa jabłka
jeden czerwony grejpfrut
jeden owoc kiwi
50 g selera
pół natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Jabłka, kiwi i grejpfruta obrać ze skóry i podzielić na cząstki. Selera oczyścić i pokroić na kawałki. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować. Niezwłocznie podawać – w przezroczystych pucharkach lub w wysokich szklankach. Do koktajlu można dodać kostki lodu. Napój można również ozdobić gałązkami pietruszki – dzięki temu będzie się prezentować bardzo efektownie. Niektórzy podają także kolorowe słomki – oczywiście w barwach pasujących do zawartości szklanek.
Zdrowe koktajle z warzyw i owoców
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera