- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Postanowiłam wypowiedzieć wojnę tekturowym kubkom oraz plastikowym sztućcom i talerzom. Od kilku lat konsekwentnie – od kiedy tektura i plastik wdarły się do świata smaków – wprowadzam w konsternację pracowników kawiarenek, knajpek i barów, odmawiając pijania kawy z niby-filiżanek i używania pseudo-łyżeczek.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Jest jedną z droższych przypraw świata, od wieków używaną także w medycynie i uważaną za afrodyzjak. Jego tajemniczy zapach jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Każdej potrawie nada niezwykły, orientalny posmak, ale najciekawiej smakuje z kawą, herbatą i czekoladą.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Ten najsłynniejszy uwodziciel zapisał się w historii nie tylko z powodu romansów, których był bohaterem. Należał do najbarwniejszych osobowości swojej epoki. Posiadał niezwykłe umiejętności towarzyskie, bywał na dworach europejskich, uczestniczył w najwykwintniejszych przyjęciach. Jak zdaniem współczesnych wyglądałby czas spędzony przy stole z Casanovą?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Niezwykły korzenny zapach mieszanki imbiru, kardamonu, anyżu, cynamonu i goździków, a także miodowo-pikantny smak to cechy charakteryzujące każdy dobry piernik. Smakowite ciasta i ciastka, które kojarzymy z Toruniem, nie są jednak naszą narodową specjalnością. Pierniki były przed wiekami produkowane w wielu miastach hanzeatyckich.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Szesnastowieczny lekarz, Paracelsus, nazywany ojcem nowożytnej medycyny, uważał melisę za zioło zapewniające długowieczność. Podobno osoby zaczynające każdy dzień od słodzonego miodem naparu z melisy mają szansę żyć ponad sto lat. Właściwości melisy nie są cudowne. Po prostu napar z jej liści koi nerwy.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Uwodzą zdecydowanym smakiem i intensywnym zapachem. Na ich aromat wpływa gatunek drzew, przy których dojrzewały. Wyglądają niepozornie, a zdaniem niektórych nawet nieapetycznie. Rzadko stanowią osobną potrawę – zazwyczaj są dodatkiem do dań, które dzięki nim nabierają charakteru i wykwintności. Zyskały nawet miano afrodyzjaków.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Japończycy są specjalistami od zielonej herbaty. Większości z nich napój ten towarzyszy o każdej porze dnia. Kto jednak sądzi, że wszystkie herbaty zielone są takie same, jest w błędzie. W Japonii znaleziono wiele sposobów na zróżnicowanie smaku tego szlachetnego naparu. Nazwy, pod jakimi sprzedaje się japońskie herbaty, nie są przypadkowe.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Znawcy tematu twierdzą, że na świecie produkuje się ponad tysiąc gatunków sera. W kwestii wyboru typów i aromatów dysponujemy więc szerokimi możliwościami. Zapraszamy do lektury drugiej części zestawienia najsmaczniejszych oraz najwykwintniejszych gatunków sera, w którym prezentujemy odmiany o gładkiej i kremowej konsystencji.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Ta potrawa uznawana za najbardziej tradycyjną w polskiej kuchni towarzyszy nam przy różnych okazjach, świętach, spotkaniach towarzyskich. Adam Mickiewicz pisał w „Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". Kto z nas przypuszczałby, że danie to przyrządzano kiedyś bez odrobiny kapusty?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
„Niemałą to jest przyjemnością, mieć w domu chleb smaczny, dobrze wypieczony, zdrowy. [...] Każ piec regularnie dwa razy w tydzień. [...] Do 24 kwart pięknej żytniej mąki wygrzanej i przesianej przez sito, dolej serwatki kwart sześć, wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj pół kwarty drożdży, kilka razy je wpierwej przelewając aby szumiały, wyrabiaj jak najdokładniej, posól.”