Postanowiłam wypowiedzieć wojnę tekturowym kubkom oraz plastikowym sztućcom i talerzom. Od kilku lat konsekwentnie – od kiedy tektura i plastik wdarły się do świata smaków – wprowadzam w konsternację pracowników kawiarenek, knajpek i barów, odmawiając pijania kawy z niby-filiżanek i używania pseudo-łyżeczek.

Jest jedną z droższych przypraw świata, od wieków używaną także w medycynie i uważaną za afrodyzjak. Jego tajemniczy zapach jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Każdej potrawie nada niezwykły, orientalny posmak, ale najciekawiej smakuje z kawą, herbatą i czekoladą.

Ten najsłynniejszy uwodziciel zapisał się w historii nie tylko z powodu romansów, których był bohaterem. Należał do najbarwniejszych osobowości swojej epoki. Posiadał niezwykłe umiejętności towarzyskie, bywał na dworach europejskich, uczestniczył w najwykwintniejszych przyjęciach. Jak zdaniem współczesnych wyglądałby czas spędzony przy stole z Casanovą?

Niezwykły korzenny zapach mieszanki imbiru, kardamonu, anyżu, cynamonu i goździków, a także miodowo-pikantny smak to cechy charakteryzujące każdy dobry piernik. Smakowite ciasta i ciastka, które kojarzymy z Toruniem, nie są jednak naszą narodową specjalnością. Pierniki były przed wiekami produkowane w wielu miastach hanzeatyckich.

Szesnastowieczny lekarz, Paracelsus, nazywany ojcem nowożytnej medycyny, uważał melisę za zioło zapewniające długowieczność. Podobno osoby zaczynające każdy dzień od słodzonego miodem naparu z melisy mają szansę żyć ponad sto lat. Właściwości melisy nie są cudowne. Po prostu napar z jej liści koi nerwy.

Uwodzą zdecydowanym smakiem i intensywnym zapachem. Na ich aromat wpływa gatunek drzew, przy których dojrzewały. Wyglądają niepozornie, a zdaniem niektórych nawet nieapetycznie. Rzadko stanowią osobną potrawę – zazwyczaj są dodatkiem do dań, które dzięki nim nabierają charakteru i wykwintności. Zyskały nawet miano afrodyzjaków.

Japończycy są specjalistami od zielonej herbaty. Większości z nich napój ten towarzyszy o każdej porze dnia. Kto jednak sądzi, że wszystkie herbaty zielone są takie same, jest w błędzie. W Japonii znaleziono wiele sposobów na zróżnicowanie smaku tego szlachetnego naparu. Nazwy, pod jakimi sprzedaje się japońskie herbaty, nie są przypadkowe.

Znawcy tematu twierdzą, że na świecie produkuje się ponad tysiąc gatunków sera. W kwestii wyboru typów i aromatów dysponujemy więc szerokimi możliwościami. Zapraszamy do lektury drugiej części zestawienia najsmaczniejszych oraz najwykwintniejszych gatunków sera, w którym prezentujemy odmiany o gładkiej i kremowej konsystencji.

Ta potrawa uznawana za najbardziej tradycyjną w polskiej kuchni towarzyszy nam przy różnych okazjach, świętach, spotkaniach towarzyskich. Adam Mickiewicz pisał w „Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". Kto z nas przypuszczałby, że danie to przyrządzano kiedyś bez odrobiny kapusty?

„Niemałą to jest przyjemnością, mieć w domu chleb smaczny, dobrze wypieczony, zdrowy. [...] Każ piec regularnie dwa razy w tydzień. [...] Do 24 kwart pięknej żytniej mąki wygrzanej i przesianej przez sito, dolej serwatki kwart sześć, wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj pół kwarty drożdży, kilka razy je wpierwej przelewając aby szumiały, wyrabiaj jak najdokładniej, posól.”

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.