- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Oba elementy są niezwykle eleganckimi składnikami wszelkich potraw: nie tylko pięknie się prezentują, ale i wyśmienicie smakują. Winogrona – w kolorach od jasnej żółci do ciemnego fioletu – charakteryzują się wysublimowaną słodyczą. Różne odmiany sera to bogaty wachlarz aromatów, doskonale komponujący się z ową słodyczą.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Tak wykwintny napój, jakim jest gorąca czekolada, wymaga odpowiedniej oprawy: stosownej zastawy, eleganckich filiżanek, pięknego obrusa. Aby w pełni delektować się jej smakiem, warto zadbać nie tylko o podanie, ale także o atmosferę: piciu czekolady nie powinien towarzyszyć pośpiech. A jak widzą tę kwestię malarze?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Herbata – jeden z naszych ulubionych ciepłych napojów – sporządzana jest oraz podawana na wiele sposobów. Czarna, czerwona, biała i zielona, ale także ziołowa czy owocowa – może być serwowana solo lub z dodatkami, dodającymi jej słodyczy lub specyficznego aromatu. Prezentujemy kilka metod przyrządzenia rozgrzewającej herbaty.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Jakie dania serwowano podczas Świąt Bożego Narodzenia w XIX wieku? Jakie potrawy gościły w dawnych czasach na wigilijnym stole? Z odpowiedziami na tak postawione pytania przychodzi Lucyna Ćwierczakiewiczowa – najsłynniejsza polska autorka wielu książek kulinarnych, które kiedyś cieszyły się niezwykłą popularnością.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Śliwki, gruszki, dynia, marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, małe ogórki i cebulki zanurzone w zalewie z octu to sposób na to, aby zimą oraz wczesną wiosną wspominać smaki lata i jesieni. Te specjały kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach – w czasach, kiedy tylko niektóre warzywa i owoce były dostępne przez cały rok.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Gęsina to potrawa odświętna, serwowana przy specjalnych (np. rodzinnych) okazjach. W dawnych czasach niezwykle popularna (o czym świadczą liczne przepisy w starych polskich książkach kulinarnych), dziś wraca na nasze stoły – w tradycyjnej oraz nietradycyjnej postaci. O gęsinie serwowanej nie tylko na Świętego Marcina.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
To bez wątpienia najbardziej wyrazista pora roku. Zmysł wzroku angażują piękne barwy, a smaku – zdecydowane aromaty. Jesień przynosi nam bogactwo kolorowych warzyw i owoców: m.in. węgierek w intensywnym fiolecie, dyni w różnych odcieniach oranżu, złocistych gruszek czy papryki w czerwieni, żółci lub zieleni.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Czy mężczyzna w kuchni jest sexy? Czy obraz pana przy garnkach może być dla kobiety zachęcający? Uważni obserwatorzy wyróżniają trzy kategorie mężczyzn w kuchni: unikający, okazjonalni i eksperymentujący. Gdyby jednak pokusić się o porównanie cech męskich do cech kulinarnych, to można i pod tym względem stworzyć kilka kategorii.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Smak od miłości oddziela cienka granica. Mawia się, że erotyczna strona tego wzniosłego uczucia to gra wszystkich zmysłów. Dbając o scenerię towarzyszącą miłości pomyślmy o rozkoszy smaku. Na wieczór we dwoje przygotujmy coś z tzw. kuchni erotycznej. Posłużmy się przy tym artykułami spożywczymi, które kojarzą się ze zmysłowością i uznawane są za afrodyzjaki.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Jakie trunki cieszyły się popularnością w dawnej Polsce? Jakimi wysokoprocentowymi napojami raczono się w trakcie biesiad i uczt kilkaset lat temu? Okazuje się, że najpopularniejsze było piwo – na jego bazie przyrządzano energetyczne polewki, które podawano na śniadania. Równie chętnie sięgano po smakowe wódki, likiery i owocowe ratafie.