Niektóre słodycze możemy bez problemów przygotować samodzielnie – nie potrzeba do tego ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Apetycznie wyglądające słodkie trufle zrobimy z masy orzechowo-czekoladowej – bez gotowania. Jedyny talent, jakim musimy się wykazać, to talent do… formowania kształtnych kulek.

Samodzielnie przygotowywanie słodyczy sprawia ogromną radość – z czasem może przerodzić się w wyjątkowo smaczne hobby. Zabawę we własnoręczne przyrządzanie takich smakołyków polecamy szczególnie koneserom czekolady pod różną postaci. Będą mieli oni sporo satysfakcji, kiedy uda im się zrobić oryginalne słodycze według własnego pomysłu i smaku. Osobom rozpoczynającym przygodę z samodzielnym przygotowywaniem słodyczy proponujemy na początek czekoladowe trufle z orzechami. Do ich wykonania nie potrzeba ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Jedynym talentem, jakim trzeba się wykazać, jest talent do… formowania kształtnych kulek.

Poniżej podajemy przepis (smakołyk nie wymaga gotowania). Można go dowolnie modyfikować, a nawet eksperymentować ze smakiem, dodając np. ulubione przyprawy czy suszone owoce. Zwracamy uwagę, że takie samodzielnie wykonane smakołyki mogą spełnić rolę świetnego i bardzo oryginalnego prezentu: wystarczy umieścić je w papierowych foremkach (albo przełożyć kawałkami serwetek), pięknie opakować i podarować komuś, kto  jest smakoszem czekolady.

Czekoladowe trufle z orzechami – do własnoręcznego przygotowania

Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
100 g łuskanych orzechów (włoskich, laskowych lub mieszanych)
50 g brązowego cukru
2 łyżki stołowe kakao
25 g masła (bez soli)
 
Sposób przyrządzenia:
Orzechy drobno posiekać i lekko uprażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszoną na niewielkie kawałki czekoladę. Dosypać cukier i trzymając naczynie z mieszanką nad parą, połączyć składniki w jednolitą masę. Dorzucić orzechy i całość dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu i lekkim stężeniu masy (naczynie można włożyć do lodówki) formować z niej nieduże kulki, a następnie obtoczyć je w kakao. Czekoladowe trufle z orzechami serwować w towarzystwie kawy lub czarnej herbaty.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.