Niektóre słodycze możemy bez problemów przygotować samodzielnie – nie potrzeba do tego ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Apetycznie wyglądające słodkie trufle zrobimy z masy orzechowo-czekoladowej – bez gotowania. Jedyny talent, jakim musimy się wykazać, to talent do… formowania kształtnych kulek.
Samodzielnie przygotowywanie słodyczy sprawia ogromną radość – z czasem może przerodzić się w wyjątkowo smaczne hobby. Zabawę we własnoręczne przyrządzanie takich smakołyków polecamy szczególnie koneserom czekolady pod różną postaci. Będą mieli oni sporo satysfakcji, kiedy uda im się zrobić oryginalne słodycze według własnego pomysłu i smaku. Osobom rozpoczynającym przygodę z samodzielnym przygotowywaniem słodyczy proponujemy na początek czekoladowe trufle z orzechami. Do ich wykonania nie potrzeba ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Jedynym talentem, jakim trzeba się wykazać, jest talent do… formowania kształtnych kulek.
Poniżej podajemy przepis (smakołyk nie wymaga gotowania). Można go dowolnie modyfikować, a nawet eksperymentować ze smakiem, dodając np. ulubione przyprawy czy suszone owoce. Zwracamy uwagę, że takie samodzielnie wykonane smakołyki mogą spełnić rolę świetnego i bardzo oryginalnego prezentu: wystarczy umieścić je w papierowych foremkach (albo przełożyć kawałkami serwetek), pięknie opakować i podarować komuś, kto jest smakoszem czekolady.
Czekoladowe trufle z orzechami – do własnoręcznego przygotowania
Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
100 g łuskanych orzechów (włoskich, laskowych lub mieszanych)
50 g brązowego cukru
2 łyżki stołowe kakao
25 g masła (bez soli)
Sposób przyrządzenia:
Orzechy drobno posiekać i lekko uprażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszoną na niewielkie kawałki czekoladę. Dosypać cukier i trzymając naczynie z mieszanką nad parą, połączyć składniki w jednolitą masę. Dorzucić orzechy i całość dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu i lekkim stężeniu masy (naczynie można włożyć do lodówki) formować z niej nieduże kulki, a następnie obtoczyć je w kakao. Czekoladowe trufle z orzechami serwować w towarzystwie kawy lub czarnej herbaty.
Jak zrobić czekoladowe trufle z orzechami
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera