- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Jej walory odkryto przez przypadek – pewnego upalnego dnia 1904 r., podczas wystawy światowej w Saint Louis, na stoisku, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu. Schłodzona herbata z kostkami lodu szybko zrobiła karierę, a Amerykanie stali się jej koneserami. Świetnie smakuje nie tylko mrożona – przyrządzona w tradycyjny sposób, ale także z przyprawami i z rumem.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Swoją urodą biją na głowę wiele innych owoców. Podobnie jest w kwestii aromatu: ich smak i zapach są wyjątkowe. Mają oryginalne pochodzenie. Zawierają wiele cennych składników: warto po nie sięgać zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Przedstawiamy fakty i ciekawostki, jakie powinni poznać koneserzy tych zwiastujących przyjście lata owoców.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Kremowy, bananowy, miętowy, a może morelowy? Barwy serwowanych nam potraw i smakołyków mają znaczenie: nie tylko pobudzają apetyt, ale mogą także zachęcić (albo zniechęcić) do jedzenia. Niektóre kolory sprawiają wrażenia orzeźwienia i lekkości, inne sycą już samym widokiem. Dlaczego sięgamy po jedzenie w pastelowych barwach?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Choć wydaje się, że zawsze smakuje tak samo, to jednak kryje w sobie wiele niuansów. Woda, jak zauważają osoby o wyczulonych zmysłach, w żadnym wypadku nie jest nudnym napojem. Odkrywaniem jej tajemnic zajmują się hydrosommelierzy, którzy – podobnie jak koneserzy wina – analizują smaki i wonie tego, co serwuje się im do picia.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Prezentuje się niezwykle urodziwie – szczególnie jego czerwona odmiana. Występuje również w wersji żółtej oraz zielonej. Zachwyca swoją subtelną goryczą i ma szerokie grono koneserów. Jest bardzo zdrowy. Warto po niego sięgać o każdej porze roku – szczególnie jednak zimą i wczesną wiosną, kiedy brak innych świeżych owoców.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
I kwiaty, i owoce mają szerokie zastosowanie: znajdziemy je w artykułach spożywczych, leczniczych i kosmetycznych. Z jarzębiny (której nie można jeść na surowo) przygotowuje się m.in. napary, soki, konfitury i nalewki. Owoce zawierają niemal tyle witaminy C, ile cytrusy – warto docenić ten fakt szczególnie jesienią i zimą.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Zmysły dostarczają nam wielu niezwykłych doznań – to właśnie dzięki nim odbieramy rzeczywistość jako pełną kolorów, dźwięków i aromatów. Bywa, że smak pozostaje w uśpieniu – szczególnie, kiedy przyzwyczajeni do określonych potraw nie potrafimy zrezygnować z kulinarnych przyzwyczajeń. Jak zerwać z kuchenną rutyną i otworzyć się na nowe doznania?
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Mają różne kształty i wielkości. Są nie tylko czerwone, ale także żółte, zielone, czarne, a nawet pręgowane. Stanowią jeden z podstawowych składników kilku kuchni narodowych. Warto je jadać, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Kiedyś nazywano je jabłkami miłości. Zafascynowały i malarzy, i poetów. Wszystko, co warto wiedzieć o pomidorach.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Czy koneserzy odmawiają sobie kawy wtedy, kiedy zdaniem innych jest na nią za gorąco? Zdecydowanie nie. Podążając wzorem mieszkańców krajów m.in. Europy Południowej albo sięgają po gorącą małą czarną, albo po różne wersje chłodzące – np. po kawę mrożoną lub affogato. Ostatni z wymienionych rodzajów to właściwie deser, który został „utopiony w kawie”.
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera
Kiedy panuje ładna pogoda, z radością oddajemy się przyjemności spożywania posiłków na wolnym powietrzu. Szukamy okazji, aby wybrać się na piknik, na wycieczki zabieramy prowiant, który zjadamy w lesie, nie odmawiamy zaproszeń na ogrodowe przyjęcia. Czy to możliwe, że jedzenie pod gołym niebem smakuje lepiej niż posiłki spożywane pod dachem?