Jej walory odkryto przez przypadek – pewnego upalnego dnia 1904 r., podczas wystawy światowej w Saint Louis, na stoisku, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu. Schłodzona herbata z kostkami lodu szybko zrobiła karierę, a Amerykanie stali się jej koneserami. Świetnie smakuje nie tylko mrożona – przyrządzona w tradycyjny sposób, ale także z przyprawami i z rumem.

Swoją urodą biją na głowę wiele innych owoców. Podobnie jest w kwestii aromatu: ich smak i zapach są wyjątkowe. Mają oryginalne pochodzenie. Zawierają wiele cennych składników: warto po nie sięgać zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Przedstawiamy fakty i ciekawostki, jakie powinni poznać koneserzy tych zwiastujących przyjście lata owoców.

Kremowy, bananowy, miętowy, a może morelowy? Barwy serwowanych nam potraw i smakołyków mają znaczenie: nie tylko pobudzają apetyt, ale mogą także zachęcić (albo zniechęcić) do jedzenia. Niektóre kolory sprawiają wrażenia orzeźwienia i lekkości, inne sycą już samym widokiem. Dlaczego sięgamy po jedzenie w pastelowych barwach?

Choć wydaje się, że zawsze smakuje tak samo, to jednak kryje w sobie wiele niuansów. Woda, jak zauważają osoby o wyczulonych zmysłach, w żadnym wypadku nie jest nudnym napojem. Odkrywaniem jej tajemnic zajmują się hydrosommelierzy, którzy – podobnie jak koneserzy wina – analizują smaki i wonie tego, co serwuje się im do picia.

Prezentuje się niezwykle urodziwie – szczególnie jego czerwona odmiana. Występuje również w wersji żółtej oraz zielonej. Zachwyca swoją subtelną goryczą i ma szerokie grono koneserów. Jest bardzo zdrowy. Warto po niego sięgać o każdej porze roku – szczególnie jednak zimą i wczesną wiosną, kiedy brak innych świeżych owoców.

I kwiaty, i owoce mają szerokie zastosowanie: znajdziemy je w artykułach spożywczych, leczniczych i kosmetycznych. Z jarzębiny (której nie można jeść na surowo) przygotowuje się m.in. napary, soki, konfitury i nalewki. Owoce zawierają niemal tyle witaminy C, ile cytrusy – warto docenić ten fakt szczególnie jesienią i zimą.

Zmysły dostarczają nam wielu niezwykłych doznań – to właśnie dzięki nim odbieramy rzeczywistość jako pełną kolorów, dźwięków i aromatów. Bywa, że smak pozostaje w uśpieniu – szczególnie, kiedy przyzwyczajeni do określonych potraw nie potrafimy zrezygnować z kulinarnych przyzwyczajeń. Jak zerwać z kuchenną rutyną i otworzyć się na nowe doznania?

Mają różne kształty i wielkości. Są nie tylko czerwone, ale także żółte, zielone, czarne, a nawet pręgowane. Stanowią jeden z podstawowych składników kilku kuchni narodowych. Warto je jadać, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Kiedyś nazywano je jabłkami miłości. Zafascynowały i malarzy, i poetów. Wszystko, co warto wiedzieć o pomidorach.

Czy koneserzy odmawiają sobie kawy wtedy, kiedy zdaniem innych jest na nią za gorąco? Zdecydowanie nie. Podążając wzorem mieszkańców krajów m.in. Europy Południowej albo sięgają po gorącą małą czarną, albo po różne wersje chłodzące – np. po kawę mrożoną lub affogato. Ostatni z wymienionych rodzajów to właściwie deser, który został „utopiony w kawie”.

Kiedy panuje ładna pogoda, z radością oddajemy się przyjemności spożywania posiłków na wolnym powietrzu. Szukamy okazji, aby wybrać się na piknik, na wycieczki zabieramy prowiant, który zjadamy w lesie, nie odmawiamy zaproszeń na ogrodowe przyjęcia. Czy to możliwe, że jedzenie pod gołym niebem smakuje lepiej niż posiłki spożywane pod dachem?

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.