Niektórzy uważają, że najlepsza czekolada to ta w wersji klasycznej. Pewne dodatki potrafią jednak nie tylko wzbogacić, ale i wzmocnić jej smak. Czekolada na słodko – z suszonymi owocami berberysu, lawendą i szampanem. A może w wersji wytrawnej – z pieprzem syczuańskim, octem balsamicznym albo z różową solą himalajską?
Czekolada świetnie komponuje się z wieloma aromatami: zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi. Ten lubiany smakołyk harmonizuje nie tylko z owocami, orzechami czy z alkoholem. Amatorom tradycyjnych zestawień przypadnie do gustu czekolada z żurawiną, migdałami, ze skórką pomarańczową, pistacjami lub z rumem. Koneserzy sięgną po smakołyk z niekonwencjonalnymi dodatkami, do których należą m.in. ostre przyprawy i aromatyczne zioła. Wersja wytrawna zyskuje coraz szersze grono zwolenników, a niektórzy producenci tworzą limitowane serie o nietypowym charakterze – dla odważnych smakoszy. Nie każdy sięgnie przecież po czekoladę aromatyzowaną solą, pieprzem, oliwą, octem balsamicznym, chili, rozmarynem czy lawendą.
W wersji klasycznej
Niektóre artykuły spożywcze towarzyszą czekoladzie już od wieków. Do klasycznych dodatków należą m.in.: wanilia, cynamon, mięta, chili, anyż, kardamon, imbir. Trzy ostatnie elementy mają wyrazisty aromat i podkreślają smak kakao – dzięki kontrastowi smaków. Wielu koneserów uważa, że najlepsza jest czekolada z orzechami. Ta wersja wytwarzana jest przez niemal wszystkich producentów. Orzechy laskowe, które stosuje się najczęściej, bardzo dobrze komponują się zarówno z czekoladą gorzką, jak i mleczną. Świetnymi dodatkami są również pistacje, migdały, orzechy włoskie. Klasyczne zestawia się czekoladę także z nugatem i marcepanem – ten ostatni element stanowi dla wielu osób kwintesencję smaku świąt Bożego Narodzenia.
Z owocami
Owoce nadają czekoladzie lekkości – szczególnie tej gorzkiej, o dużej zawartości kakao. W roli orzeźwiających dodatków świetnie sprawdzają się m.in.: suszone jabłka i gruszki, żurawina, figi, rodzynki, a także kandyzowane ananasy i mango. Te ostatnie zestawia się np. z wiórkami kokosowymi – dzięki temu uzyskuje się smak o egzotycznym charakterze. Niebanalny aromat ma czekolada z owocami, którym towarzyszą orzechy lub migdały. Z gorzką świetnie komponuje się skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Amatorzy słodkich kompozycji chętnie sięgają po czekoladę z nadzieniem owocowym (z galaretką lub masą), która ma niestety dużo kalorii – o wiele więcej niż gorzka czekolada z mniej tuczącymi dodatkami (np. z przyprawami lub ziołami).
Przyprawy i ziarna
Czekolada w stylu wytrawnym znajduje wielu amatorów. Coraz liczniejsza grupa koneserów zwraca uwagę, że taka wersja nie jest wyjątkowo słodka, więc cieszy się uznaniem u tych, którzy nie przepadają za nadmiarem słodyczy. Wytrawne przyprawy i ziarna świetnie komponują się z gorzką czekoladą – najlepiej z taką, która zawiera przynajmniej 60% kakao. Do grupy dodatków tej kategorii należą m.in.: szafran, szałwia, tymianek i rozmaryn ( w formie suszonej), chili i pieprz (mielone), a także ziarna dyni i pinii (w wersji rozdrobnionej).
Z aromatem alkoholu
Szlachetna czekolada świetnie komponuje się z alkoholem. W tym przypadku również decyduje zasada kontrastu: słodycz w towarzystwie wytrawności trunku zyskuje na szlachetności. Czekoladę aromatyzuje się przede wszystkim: rumem, koniakiem, whisky i likierami (np. porzeczkowym, kokosowym, miętowym). Dodajmy, że na tym polu spore sukcesy mają Polacy: nasze tradycyjne baryłki z alkoholem, które produkuje się od wielu lat, cieszą się uznaniem europejskich smakoszy. Ostatnio karierę robi również czekolada aromatyzowana szampanem. Choć nie jest tak popularna, jak np. ta z koniakiem czy rumem, warta jest uwagi koneserów: ma bowiem delikatny i wykwintny smak.
Niekonwencjonalnie
Amatorów niecodziennych smaków zachęcamy do poszukiwania czekolady z nietypowymi dodatkami. Do takich niekonwencjonalnych ingrediencji należą m.in.: lawenda, oliwa i ocet balsamiczny, pieprz kajeński i syczuański, sól wulkaniczna oraz różowa himalajska. Czekoladę o oryginalnym smaku przygotowują domowym sposobem jej miłośnicy (korzystając z gotowych kuwertur). Wytwarzają ją także niewielkie firmy – np. szwajcarski producent Reichmuth von Reding, który sprzedaje tabliczki z czarnym pieprzem, owocami berberysu, z kawą z Etiopii, lawendą i trawą cytrynową. Wszystkie gatunki zawierają 68% kakao. Poszukiwaczy kulinarnych wrażeń zapraszamy do eksperymentu: przed posmakowaniem gorzkiej czekolady proponujemy skropić jej kawałek odrobiną szlachetnej oliwy lub octu balsamicznego.
Czekolada na słodko i na wytrawnie
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera