Kuchnia fusion czerpie z wielu kulinarnych stylów. Miesza, zapożycza, a także zestawia smaki w niekonwencjonalny sposób. Czasem do tradycyjnej potrawy doda element o całkiem innym charakterze. Ponadczasowy łosoś zestawiony ze świeżymi truskawkami oraz z orzeźwiającą rukolą stanowi oryginalną oraz apetyczną kompozycję fusion.
Zwolennicy kuchni fusion twierdzą, że niekonwencjonalne zestawienia smakowe pozwalają nam otworzyć się na nowe kulinarne doznania. Tradycjonaliści uważają, że nie powinno się zestawiać elementów o skrajnie różnych charakterach. Kuchnia fusion często czerpie z tradycji, czasem łączy składniki, które pozornie do siebie nie pasują. Osobom odważnym i skłonnym do eksperymentowania w kuchni polecamy niebanalne połączenia – na początek sugerujemy jednak strategię tzw. małych kroków.
Proponujemy elegancką i lekką przystawkę, którą przyrządza się z wykwintnych składników: z łososia, rukoli i truskawek. Dodatkami są oliwa, miód oraz ostra musztarda. Zestawienie ryby z owocami oraz z ostrymi przyprawami (m.in. z pieprzem) tradycjonalistom wyda się ryzykowne. Jednak łagodny i neutralny w smaku łosoś będzie się dobrze komponować z subtelnymi truskawkami, które nie są ani zbyt słodkie, ani kwaśne. Kompozycja nabiera charakteru dzięki ostrym dodatkom: rukoli, sosowi oraz pieprzowi. Przystawka w stylu fusion pięknie się prezentuje: zestawienie koloru łososia z czerwienią truskawek oraz z zielenią sałaty świetnie wygląda na każdym stole i talerzu.
Łosoś z rukolą i truskawkami – przepis kuchni fusion
Czas przygotowania: 15 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
250 g wędzonego łososia w plastrach
50 g rukoli
150 g truskawek
cztery łyżki oliwy
dwie łyżki octu z białego wina
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka ostrej musztardy (np. Dijon)
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Truskawki opłukać i pozbawić szypułek, a następnie pokroić na ćwiartki. Rukolę oczyścić. Z octu, miodu, musztardy i oliwy przyrządzić sos o gładkiej konsystencji (składniki można zmiksować). Ćwiartki truskawek wymieszać z rukolą oraz połową sosu. Na półmisku rozłożyć plastry łososia, a następnie umieścić na nich mieszankę z owoców i sałaty. Całość polać resztą sosu i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem i białym winem.
Łosoś z rukolą i truskawkami w stylu fusion
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera