Pewne artykuły spożywcze wyraźnie poprawiają nam nastrój – to stwierdzenie nie jest mitem, a prawdą popartą solidną wiedzą. Kiedy trapi nas stres, często sięgamy po coś słodkiego. Nie każda taka wysokokaloryczna przekąska jest zdrowa. Polecamy takie artykuły spożywcze, które są lekkie oraz potrafią wpłynąć na nasz humor.

Bywa, że przy pomocy jedzenia staramy polepszyć sobie nastrój – w takich sytuacjach najczęściej sięgamy po coś słodkiego, co nie zawsze jest zdrowe. Aby przekąski były lekkie, przygotujmy je z takich artykułów spożywczych, które mają wiele witamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zachęcamy do włączenia do jadłospisu elementów, które potrafią poprawić nastrój. Do tej grupy należą: banany, migdały, awokado, miód oraz gorzka czekolada.

Banany
To niezwykle pożywne owoce, które – jak się okazuje – poprawiają nastrój. Są bardzo syte, dodają energii, a do historii przeszły już dzięki śniadaniom Adama Małysza, składającym się właśnie z bułek i… bananów. Oprócz niezwykle cennych składników odżywczych oraz witamin zawierają tryptofan – aminokwas powodujący wydzielanie serotoniny (zwanej hormonem szczęścia). Ten składnik znajdziemy również m.in. w rybach, mleku, jajach, mięsie, czekoladzie, a także w orzechach arachidowych i suszonych daktylach. Po banana warto sięgnąć rano – kiedy czeka nas ciężki dzień, w porze lunchu – po kilku godzinach pracy, a także wieczorem – uzupełniając lekkostrawną kolację.

Gorzka czekolada
Słodycze należą do tych artykułów spożywczych, po które często sięgamy w stresie albo wtedy, kiedy brak nam energii. Czekoladki z nadzieniem, pralinki czy tabliczki mlecznej czekolady z dodatkami to jednak niezbyt dobry wybór: takie słodkości zawierają sporo kalorii, więc niestety tuczą. Czekolada gorzka – o dużej zawartości kakao (przynajmniej 70%) – to najlepsze rozwiązanie. Zawiera ona m.in. magnez, cynk oraz żelazo. Kawałek gorzkiej czekolady doda nam energii oraz poprawi humor. Wybierajmy jednak taką o dobrej jakości i dużej zawartości kakao, bez dodatków – m.in. orzechów lub owocowego bądź karmelowego nadzienia.

Migdały
W jadłospisie osoby chcącej odżywiać się zdrowo (a także poszukującej składników zapewniających dobry nastrój) nie powinno zabraknąć migdałów. Zawierają one sporo białka (które dodaje nam energii) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwalczających objawy depresji) oraz witaminę E (wspomagającą organizm w walce ze stresem). Obecnie mamy tak szeroki wybór migdałów pod różną postacią, że każdy znajdzie coś dla siebie. Osoby, które uważają, że migdały w całości są zbyt twarde, sięgną zapewne po płatki, słupki czy wiórki. Można je spożywać samodzielnie – jako przekąskę, a także dodawać do deserów (np. ze świeżych owoców), jogurtów (najlepiej o naturalnym smaku), koktajlów mleczno-owocowych, twarożków, budyniu (m.in. czekoladowego).

Awokado
Te zielone owoce mają dużo witamin z grup B i E oraz sporo magnezu. Zawierają również kwas foliowy (który wpływa na pracę systemu nerwowego) oraz zdrowe kwasy tłuszczowe (wspierające organizm w walce z depresją). Choć nie wszyscy przepadają za awokado, warto włączyć je do jadłospisu. Owoc można kroić na cienkie plastry i w tej formie dodawać do wszelkich sałatek oraz surówek. Awokado świetnie uzupełnia smak mieszanki różnych gatunków sałaty. Nieźle komponuje się również z gruszką oraz z suszonymi pomidorami. Wyśmienitą całość tworzy z oliwą z oliwek albo z sosem winegret.

Miód
Ten artykuł spożywczy polecany jest na różne dolegliwości. Miód proponuje się najczęściej osobom cierpiącym na ból gardła (łagodzi i nawilża) oraz walczącym z przeziębieniem (ma działanie rozgrzewające). Zawarte w nim olejki eteryczne działają kojąco na nasz układ nerwowy – szczególnie polecany jest więc ten o intensywnym aromacie: m.in. akacjowy i lawendowy. Miód zawiera sporo kalorii – nawet niewielka ilość doda nam więc energii i pobudzi do działania. Aby delektować się jego smakiem podczas śniadania, wystarczy łyżeczka dodana np. do twarożku, owsianki czy jogurtu. W ciągu dnia możemy po prostu słodzić nim herbatę. Na kolację proponujemy kawałek razowego chleba z miodem – smakuje wyśmienicie.

Nasze propozycje
Z artykułów spożywczych, które powyżej opisaliśmy, można przyrządzić smaczne, lekkie oraz poprawiające humor przekąski. Zachęcamy oczywiście do łączenia różnych elementów i tworzenia własnych kompozycji smakowych. Poniżej prezentujemy nasze propozycje.

Na śniadanie:
• musli z jogurtem, plasterkami banana oraz z kawałkami suszonych daktyli,
• jogurt naturalny, wymieszany z kawałkami suszonych daktyli i moreli, z dodatkiem płatków migdałów,
• twarożek z miodem, posypany płatkami migdałów oraz kawałkami orzechów włoskich.

Na przekąskę w ciągu dnia:
• sałatka z bananów i owoców cytrusowych, polana naturalnym jogurtem oraz posypana wiórkami gorzkiej czekolady,
• sałata (mieszanka kilku gatunków) z plastrami awokado, polana sosem winegret i oprószona świeżo mielonym pieprzem,
• sałatka z awokado i owoców tropikalnych, z dodatkiem miodu.

Do popołudniowej kawy:
• lody o smaku gorzkiej czekolady z plastrami świeżych pomarańczy i grejpfrutów,
• founde z gorzkiej czekolady, kawałków bananów oraz truskawek,
• budyń czekoladowy z płatkami migdałów i z sosem z owoców (np. malin).

Na podwieczorek:
• koktajl mleczno-bananowy, słodzony miodem,
• gorzka gorąca czekolada z dodatkiem chili,
• owsianka z suszonymi owocami (daktyle, morele, śliwki), plasterkami bananów oraz z miodem.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.