Jej walory odkryto przez przypadek – pewnego upalnego dnia 1904 r., podczas wystawy światowej w Saint Louis, na stoisku, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu. Schłodzona herbata z kostkami lodu szybko zrobiła karierę, a Amerykanie stali się jej koneserami. Świetnie smakuje nie tylko mrożona – przyrządzona w tradycyjny sposób, ale także z przyprawami i z rumem.
Odkrycie zalet herbaty na zimno jest dziełem przypadku. Miało to miejsce w 1904 r. podczas wystawy światowej w Saint Louis. Panował upał. Gospodarze stoiska, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu, zrobili pewien eksperyment: schłodzili herbatę, dorzucili do niej kostki lodu, a następnie poczęstowali nią gości. Degustacja zakończyła się sukcesem, a odwiedzający stoisko bardzo chwalili tak przyrządzony napój. Dostrzeżono, że doskonale gasi pragnienie, chłodzi, a poza tym jest niezwykle aromatyczny. Chłodna herbata z lodem bardzo szybko zawojowała Amerykę. Potem zadomowiła się również w Europie.
Gorącą herbatę można pić przez okrągły rok – nawet podczas upałów. Okazuje się, że chłodzi ona organizm, o czym wiedzą Hindusi, Japończycy i Chińczycy. Nie należy więc jej unikać nawet wtedy, kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni Celsjusza. Osobom skłaniającym się ku bardziej tradycyjnym rozwiązaniom, zgodnie z którym po to, aby się schłodzić, należy sięgać po zimne napoje, polecamy herbatę z lodem i cytryną. Nie jest to jednak jedyna nasza propozycja. Uwadze polecamy również herbatę na zimno z przyprawami (z goździkami, cynamonem i imbirem), a także napój po kubańsku – z dodatkiem rumu.
Herbata mrożona po angielsku (przepis tradycyjny)
Liczba porcji: 10
Składniki:
2 litry wody
8-10 łyżeczek herbaty liściastej
sok z cytryny
cukier
30 kostek lodu
Sposób przygotowania:
Zagotować jeden litr wody. Do wrzątku wrzucić liście herbaty. Odstawić na pięć minut. Do drugiego naczynia wlać przegotowany litr wody, schłodzić. Herbatę przecedzić przez sito, a następnie wymieszać płyn gorący z zimnym. Rozlać do szklanek. Dodać lód. Napój serwować w towarzystwie soku z cytryny i cukru – tak, aby każdy mógł go sobie doprawić do smaku.
Herbata na zimno z przyprawami
Liczba porcji: 10
Składniki:
12 łyżeczek herbaty liściastej
1,5 litra wody
3-4 goździki
Łyżeczka mielonego cynamonu
Łyżeczka mielonego imbiru
10 listków świeżej mięty
Sok z trzech cytryn
Cukier
Kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wsypać herbatę, liście mięty i przyprawy. Następnie zalać wszystko wrzątkiem. Poczekać kilka minut, aż herbata naciągnie. Doprawić napój cukrem i sokiem z cytryny, a następnie chłodzić w lodówce. Gotowy napój rozlać do szklanek, dodać kostki lodu i podawać.
Herbata po kubańsku z rumem i lodem
Liczba porcji: 1
Składniki:
Łyżeczka herbaty liściastej
½ szklanki wody
20 ml rumu
Trzy-cztery kostki lodu
Sposób przygotowania:
Zalać herbatę wrzątkiem, a następnie odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Na dnie żaroodpornej szklanki umieścić kostki lodu, zalać je rumem, a następnie uzupełnić gorącą herbatą.
Herbata na zimno: mrożona, z przyprawami i z rumem
- Szczegóły
- Kategoria: Smaki konesera