Prezentuje się niezwykle urodziwie – szczególnie jego czerwona odmiana. Występuje również w wersji żółtej oraz zielonej. Zachwyca swoją subtelną goryczą i ma szerokie grono koneserów. Jest bardzo zdrowy. Warto po niego sięgać o każdej porze roku – szczególnie jednak zimą i wczesną wiosną, kiedy brak innych świeżych owoców.

Grejpfrut, czyli Citrus paradisi (jak brzmi jego łacińska nazwa) to w tłumaczeniu na polski rajski owoc. Nie ulega wątpliwości, że ma w sobie coś z raju: foremny kształt, piękne barwy, soczystość oraz smak – co prawda gorzkawy, jednak uwielbiamy przez koneserów. Najbardziej malownicza jest oczywiście czerwona odmiana grejpfruta, choć urody nie można odmówić żółtemu i zielonemu gatunkowi. Namawiamy do jedzenia grejpfrutów – szczególnie zimą i wczesną wiosną. Owoc jest bardzo zdrowy. Zasłynął jako element diet odchudzających, choć niskokaloryczność to nie jedyna jego zaleta. Dlaczego należy jeść grejpfruty? Co warto wiedzieć o rajskich owocach? W jaki sposób można je serwować?
              
Dlaczego warto jeść grejpfruty?

Te niezwykle urodziwe owoce podnoszą odporność organizmu, zwalczają wirusy i bakterie – dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz rutyny. Polecane są więc na przeziębienia, osobom chorym, podczas rekonwalescencji, na uodpornienie – zimą oraz wiosną (kiedy brak nam innych świeżych owoców).

Grejpfruty walczą z wolnymi rodnikami, powodującymi starzenie się organizmu – można więc powiedzieć, że mają właściwości odmładzające. Poza tym poprawiają przemianę materii oraz oczyszczają organizm: spożywając je piękniej wyglądamy oraz lepiej się czujemy.

Te piękne owoce potrafią obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu we krwi, a nawet częściowo wypłukują ten, który już znalazł się w organizmie. Polecane są więc osobom walczących z jego wysokim poziomem.

Grejpfruty zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału oraz udaru, ponieważ wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz obniżają krzepliwość krwi. Zawarte w nich pektyny wpływają na obniżenie poziomu glukozy we krwi – oznacza to, że powinny po te owoce sięgać osoby zmagające się z cukrzycą.

Grejpfruty są niskokaloryczne – 100 g owoców to jedynie 50 kcal. Nie powinno więc dziwić, że znajdziemy je na listach składników pożądanych w różnych dietach. Grejpfruty powinny jednak urozmaicać wszelkie kuracje. Nie należy opierać diety jedynie na tych owocach – powinny stanowić one uzupełnienie jadłospisu.

Co warto wiedzieć o grejpfrutach?

Grejpfrut (Citrus paradisi) to prawdopodobnie krzyżówka pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z chińską (Citrus sinensis). Ta ostatnia zaś również powstała z pomieszania tego gatunku pomarańczy z mandarynką (Citrus reticulata). Grejpfruty najpierw (w XVII wieku) zadomowiły się na Barbadosie. Na Florydzie pojawiły się w pierwszej połowie XIX wieku. Obecnie uprawia się je głownie na Karaibach i w Kalifornii.

Miąższ grejpfruta jest wyjątkowo soczysty – zawdzięcza to wodzie, której zawiera niemal 90%. Ten owoc świetnie sprawdza się więc podczas przygotowywania soków. Oprócz wody znajdziemy w grejpfrucie również: kwasy organiczne, cukier, witaminy z grupy B, witaminę C. E i P, karoten, likopen, pektyny, flawonoidy i błonnik.

Uważajmy na grejpfruty wtedy, kiedy zażywamy leki. Okazuje się, że cytrusy wchodzą w interakcje z wieloma medykamentami. Aby się upewnić, czy podczas przyjmowania lekarstw możemy pić sok z grejpfruta lub raczyć się jego cząstkami, zasięgnijmy porady lekarza.

Kupując grejpfruty warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Wybierajmy owoce o kulistym kształcę – lekko spłaszczone po bokach. Sięgajmy po egzemplarze duże, jędrne, o intensywnej barwie. Owoce o takim wyglądzie są soczyste, zdrowe i bardzo smaczne.

Przed przystąpienie do obrania owoców ze skórki, dokładnie wymyjmy je pod strumieniem ciepłej wody. Dzięki temu pozbędziemy się chemicznych środków, którymi są pokrywane. To dobra reguła, którą warto stosować również w przypadku innych cytrusów (pomarańczy, cytryn, mandarynek).

Jak podawać grejpfruty?

Owoc można pozbawić białych skórek i wewnętrznych błon i w ten sposób uzyskać eleganckie filety. W tej formie najpiękniej prezentują się płaty czerwonych grejpfrutów. Można je dodawać do sałatek i zdobić nimi desery.

Z grejpfrutów można wycisnąć sok. Ponieważ dla niektórych jest on zbyt gorzki (w związku z czym doprawiają go cukrem), warto wymieszać go z nektarem z pomarańczy – kompozycja tych dwóch owoców daje świetny smak.

Smak gorzkawego grejpfruta świetnie równoważy słodycz innych artykułów spożywczych. Wszelkie desery, w których główną rolę pełni na przykład czekolada, smakują ciekawie z grejpfrutem.

Ponieważ owoc ten ma wytrawny aromat, więc warto próbować zestawiać go z warzywami. Płaty pozbawionego skórek grejpfruta świetnie komponują się smakowo z różnymi gatunkami sałaty, z octem balsamicznym, oliwą, pietruszką i pieprzem.

Owoc to świetny element śniadania. Plastry grejpfruta można dodać do jogurtu, uzupełniając kompozycję orzechami, suszonymi morelami i odrobiną miodu. Proponujemy również ozdobić nimi poranną owsiankę.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.