Bardzo często stan naszej skóry, włosów i paznokci zależy od tego, co spożywamy. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że więcej korzyści przynosi nam to, co dostarczamy organizmowi pod postacią jedzenia niż to, co wklepujemy bądź wcieramy w ciało – w formie kremów czy balsamów. Jakie artykuły spożywcze mają moc poprawiania urody?

Dietetycy uważają, że niektóre pokarmy mają większą moc niż kosmetyki. Twierdzą również, że urodę powinniśmy pielęgnować również od środka, a nie tylko z zewnątrz. Wklepując i wcierając w ciało różne kremy, balsamy i odżywki często zapominamy, że również jedzenie ma wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Niektórzy sięgają po suplementy diety – my proponujemy artykuły naturalne, które nie tylko poprawiają urodę, ale i świetnie smakują. Na naszej liście znalazły się popularne warzywa: marchew, papryka i brokuły, a także inne powszechnie znane artykuły spożywcze: płatki owsiane i ryby morskie.

Marchew
Od dawna poleca się to pomarańczowe warzywo (lub sok z niego) osobom, które chcą mieć zdrowy odcień skóry: rumianą cerę zapewnia zawarty w nim beta-karoten. Aby osiągnąć barwę przypominającą opaleniznę, należy spożywać naprawdę dużo marchwi – my polecamy umiarkowane jej ilości – takie, które przynoszą rozkosz smaku i nie kojarzą się z przykrym obowiązkiem. Niektórzy uwielbiają chrupać to pomarańczowe warzywo na surowo, inni sięgają po świeży sok. Proponujemy zdrowe i łatwe w przygotowaniu surówki: wystarczy zetrzeć na tarce marchew i jabłko, a następnie wymieszać i skropić całość cytryną oraz oliwą (lub jogurtem). Polecamy również marchew krótko gotowaną (jako dodatek do dań mięsnych), która świetnie smakuje ze szczyptą chili. 

Papryka
To warzywo zawiera nie tylko beta-karoten, ale także dużo antyoksydantów oraz witamin z grupy B i E. Wymienione składniki pozytywnie oddziałują na skórę, ujędrniając ją, wspomagając regenerację oraz odbudowując włókna kolagenowe. Paprykę najlepiej spożywać na surowo (w tej postaci ma najwięcej wartości) – wystarczy ją umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na kawałki i zjeść jako dodatek np. do kanapki z serem lub wędliną. Polecamy ją również osobom przygotowującym drugie śniadanie do szkoły lub pracy: jest na tyle niekłopotliwa, że można zabrać ze sobą kawałek i zjeść podczas przerwy (np. jako urozmaicenie pieczywa). Z papryki przygotować można rozmaite sałatki: szczególnie polecamy odmiany w różnych kolorach, które świetnie ubarwiają wszelkie kompozycje warzywne.

Brokuły
Należą do grupy najzdrowszych warzyw. Obfitują m.in. w fosfor, żelazo, wapń, potas i witaminy A, B, C i PP, które dobroczynnie wpływają na włosy i paznokcie. Zawarte w brokułach przeciwutleniacze poprawiają krążenie krwi oraz rozświetlają cerę. Tych warzyw nie należy rozgotowywać – wystarczy je zblanszować i w tej formie podawać jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Polecamy również sałatki z brokułami – zielony akcent ożywi każdą warzywną kompozycję. Lekko obgotowane brokuły będą świetnym dodatkiem do koktajli – szczególnie tych zielonych, które stały się ostatnio bardzo popularne.

Płatki owsiane
O pozytywnym wpływie tych artykułów spożywczych na organizm napisano już bardzo wiele. My dodamy, że zawarte w nich składniki działają również na cerę. Płatki owsiane zawierają krzemionkę – ten znajdujący się w skórze minerał zapobiega skręcaniu się włókien kolagenowych (okazuje się więc, że możemy dostarczać go organizmowi, jedząc płatki). Poranna porcja owsianki to dobry sposób na rozpoczęcie dnia – proponujemy dorzucić do niej kilka suszonych owoców: śliwek, daktyli lub moreli. Płatki możemy spożywać z jogurtem oraz z owocami – pamiętajmy, aby sięgać po te sezonowe, które są najzdrowsze.

Ryby morskie
Pochodzące wprost z morza ryby zawierają cenne nienasycone kwasy omega-3. Bogate są także w witaminy A i E. Dzięki wymienionym składnikom włosy nabierają blasku, a skóra staje się gładka i świeża. Warto sięgać więc po łososia, halibuta, dorsza, sardynki i śledzie. Najzdrowsze są ryby gotowane na parze lub z patelni. W naszym jadłospisie powinny gościć przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najuboższe w składniki odżywcze są ryby hodowlane, importowane z Chin i Wietnamu – m.in. panga oraz tilapia, których nie polecamy (mimo, że w gastronomii robią one ostatnio zawrotną karierę – głównie z powodu niskiej ceny). Jeżeli brak nam czasu na przyrządzenie potrawy z ryby, sięgnijmy po zwykłe sardynki w oleju: zjedźmy je z pełnoziarnistym pieczywem oraz ze świeżym warzywem (np. z czerwoną papryką).

Godne uwagi
Po jakie przekąski oraz potrawy warto więc sięgać, aby odżywić skórę, włosy i paznokcie? Oto kilka przykładów godnych uwagi:

• Na śniadanie: owsianka z suszonymi owocami, płatki owsiane z jogurtem i sezonowymi owocami, kawałek świeżej czerwonej papryki, sok z marchwi.
• Na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia: koktajl warzywno-owocowy z dodatkiem brokułów lub marchewki, kawałek świeżej papryki lub marchwi.
• Na obiad: morska ryba smażona lub gotowana na parze (łosoś, dorsz, halibut, śledź), blanszowane brokuły, marchewka z wody, surówka z marchwi.
• Na kolację: kromka pełnoziarnistego pieczywa z sardynką z oleju, kawałek surowej papryki, płatki owsiane z jogurtem.

 

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.