- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Śródziemnomorska kultura stołu zdecydowanie różni się od naszej – środkowoeuropejskiej. Kto choć raz jadł posiłek w restauracji, barze lub w pizzerii we Włoszech, z pewnością rozumie istotę tego stwierdzenia. I nie mamy tu na myśli smaku potraw – np. regionalnych, ale specyficzną atmosferę towarzyszącą spożywaniu posiłków.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Fondue i raclette to dwie potrawy rodem ze Szwajcarii, które rozgościły się na stołach całego świata – także w Polsce. Tradycyjnie przyrządza się je i spożywa zazwyczaj w gronie rodziny lub znajomych. Mawia się, że obie potrawy stwarzają okazje do pogłębienia relacji interpersonalnych. Fondue i raclette – potrawy towarzyskie.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Zielona herbata to najstarsza ze wszystkich herbat – ma ponad pięć tysięcy lat. Warto okazać jej trochę szacunku. Doceni to i odwdzięczy się wspaniałym smakiem i aromatem, a ponadto – jak każda babcia – zadba o nasze zdrowie. Tak jak w wypadku innych herbat, istotne są: jakość wody, proporcje, temperatura oraz czas. Jak zaparzać zieloną herbatę?
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Glögg to tradycyjny poncz na winie pochodzący ze Szwecji, przyrządzany z aromatycznymi dodatkami, po które chętnie sięgamy zimą. Pełen charakteru napój z rodzynkami, migdałami, imbirem, goździkami, cynamonem oraz z wódką ma działanie rozgrzewające. Polecamy go więc szczególnie na chłodne wieczory.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Mieszkańcy słonecznej Italii uwielbiają kawę pod każdą postacią. Choć Włochom przypisuje się głównie umiłowanie do espresso czy cappuccino, to nie można odmówić im fantazji w kwestii eksperymentowania ze smakiem. Mocny czarny napar jest w kuchni tego kraju bazą wielu oryginalnych napojów. Jednym z nich jest kawa z czekoladą i rumem.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Przedstawiciele europejskich elit zawsze byli smakoszami. Uwielbiali kulinarne nowinki – egzotyczne przyprawy, napoje, słodycze. Pokochali również czekoladę, gdy w XVI i XVII wieku pojawiła się na ich stołach. Ponieważ jednak w państwach, takich jak Hiszpania, Włochy czy Francja, panującą religią był katolicyzm, miłość do zamorskiego przysmaku była wystawiana na ciężką próbę – próbę postu.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Kiedy hiszpańscy konkwistadorzy, wracając zza mórz po podboju Nowego Świata, wieźli ze sobą ziarna kakaowca, nie podejrzewali nawet, jak wielką karierę zrobią one w Europie. Stworzony z nich napój w dość krótkim czasie stał się ulubionym przysmakiem elit – początkowo jedynie hiszpańskich, sekretu przyrządzania pienistej czekolady pilnie bowiem strzeżono.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Przysmaki niektórych narodów bywają trudne, a nawet niemożliwe do przełknięcia – szczególnie dla osób, które nie urodziły się w danym kraju. Porażają obrazami i zapachami, do jakich nie jesteśmy przyzwyczajeni. Takim przysmakiem, który nie tylko wygląda nieszczególnie, ale i pachnie mało zachęcająco, jest „bacalhau” – portugalski dorsz.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Jedzenie pałeczkami jest głęboko osadzone w tradycji dalekowschodniej i uzasadnione z punktu widzenia filozofii panującej w tym regionie świata. Dotyczy to szczególnie filozofii jedzenia. Spożywania potraw z pomocą tych nietypowych sztućców można się nauczyć. Jak w praktyce posługiwać się pałeczkami?
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Na Zachodzie herbata pu-er staje się coraz popularniejsza dzięki swoim zdrowotnym i odchudzającym właściwościom, w Chinach jest jednak znana już od ponad 1500 lat. Niegdyś sposób jej powstawania był ściśle strzeżoną tajemnicą, a szpiedzy próbujący ją zdobyć byli karani śmiercią. Jako jedyna herbata na świecie, tak jak wino, z wiekiem staje się coraz lepsza.