- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Na południu Afryki, w okolicach Kapsztadu, w tym samym rejonie, co rooibos, rośnie jego młodszy kuzyn – honeybush. Smakuje bardzo podobnie i jest równie bogaty we właściwości zdrowotne. Honeybush – miodokrzew – to krzew z rodzaju Cyclopia. Swoją nazwę roślina zawdzięcza jasnożółtym kwiatom o zapachu miodu.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
To bez wątpienia dwie najbardziej aromatyczne i zmysłowe przyprawy. Choć pochodzą z różnych regionów świata, świetnie się komponują i smakowo dopełniają. Słodki zapach wanilii kojarzy się nam m.in. ze świeżymi maślanymi ciasteczkami, a niepokojąca woń cynamonu z aromatycznym piernikiem. Po obie przyprawy chętnie sięga przemysł kosmetyczny.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Kiedy herbata na dobre wzbudziła entuzjazm w Europie, w Państwie Środka była znana od tysiącleci. Chińczycy niechętnie pozbywali się swojego cennego produktu, a Europejczycy byli zdeterminowani, żeby go zdobyć. Kartą przetargową okazało się... opium. Oto, jak długą drogę musiała przebyć herbata, żeby na dobre dotrzeć z Chin do Europy.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Trudno uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki. Czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy. Była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku, był Krzysztof Kolumb.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Pewne nacje przywiązują wagę do biesiadowania, poświęcając jedzeniu sporo czasu i emocji. Inne wykazują się wręcz wrodzoną kulinarną skromnością i oszczędnością. Niektóre narody mają dość osobliwe przyzwyczajenia związane z kulturą spożywania posiłków. Na co powinniśmy być przygotowani, zasiadając do biesiady w międzynarodowym towarzystwie?
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
W Kolonii, nad samym brzegiem Renu, w budynku przypominającym statek, mieści się wyjątkowo smakowita instytucja: Imhoff Schokoladenmuseum – muzeum czekolady. Ten znany smakołyk rozbiera się tu na czynniki pierwsze. Już sam początek jest zachęcający – przy kasie biletowej znajduje się pokaźny zapas czekoladek, którymi można częstować się do woli.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Zmęczeni wędrówką po Lizbonie, zatrzymujemy się w jednym z bardziej klimatycznych miejsc: w kawiarni „A Brasileira” przy Rua Garrett. Zamawiamy aromatyczną kawę zwaną „bica” – mocne portugalskie espresso o smolistej konsystencji, które należy pić z cukrem. Wewnątrz stylowego wnętrza unosi się wspaniały zapach świeżo mielonych ziaren wprost z Brazylii.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Mają śródziemnomorski albo południowoamerykański rodowód. Przyrządzane są z bakłażanów, awokado, czarnych i zielonych oliwek, bazylii, wędzonej ikry ryb. Na oliwie, z dodatkiem miąższu pieczywa, soku cytryny, kaparów, czosnku, pietruszki, pomidorów, a nawet orzeszków pinii. Podawane jako przystawki albo dodatki do mięs, warzyw, pieczywa, placków typu tortilla.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
W wielu zakątkach świata pijanie herbaty to nie tylko element codzienności, ale także kultury. Tak jest niewątpliwie w Rosji, gdzie przyrządzanie i podawanie tego aromatycznego napoju stanowi od kilku wieków rytuał. Czy spędzając wieczory przed samowarem przy herbacie z konfiturami możemy poznać tajemnice, jakie kryje rosyjska dusza?
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
W chłodne dni imbir jest niezastąpiony. Nie bez powodu w medycynie chińskiej zalicza się go do potraw „gorących”, rozprowadzających po ciele ogień. Poprawia krążenie i wspaniale rozgrzewa, dostarczając ciepło aż do czubków zmarzniętych palców. Z tego powodu jest również stosowany jako remedium na przeziębienie.