Na południu Afryki, w okolicach Kapsztadu, w tym samym rejonie, co rooibos, rośnie jego młodszy kuzyn – honeybush. Smakuje bardzo podobnie i jest równie bogaty we właściwości zdrowotne. Honeybush – miodokrzew – to krzew z rodzaju Cyclopia. Swoją nazwę roślina zawdzięcza jasnożółtym kwiatom o zapachu miodu.

To bez wątpienia dwie najbardziej aromatyczne i zmysłowe przyprawy. Choć pochodzą z różnych regionów świata, świetnie się komponują i smakowo dopełniają. Słodki zapach wanilii kojarzy się nam m.in. ze świeżymi maślanymi ciasteczkami, a niepokojąca woń cynamonu z aromatycznym piernikiem. Po obie przyprawy chętnie sięga przemysł kosmetyczny.

Kiedy herbata na dobre wzbudziła entuzjazm w Europie, w Państwie Środka była znana od tysiącleci. Chińczycy niechętnie pozbywali się swojego cennego produktu, a Europejczycy byli zdeterminowani, żeby go zdobyć. Kartą przetargową okazało się... opium. Oto, jak długą drogę musiała przebyć herbata, żeby na dobre dotrzeć z Chin do Europy.

Trudno uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki. Czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy. Była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku, był Krzysztof Kolumb.

Pewne nacje przywiązują wagę do biesiadowania, poświęcając jedzeniu sporo czasu i emocji. Inne wykazują się wręcz wrodzoną kulinarną skromnością i oszczędnością. Niektóre narody mają dość osobliwe przyzwyczajenia związane z kulturą spożywania posiłków. Na co powinniśmy być przygotowani, zasiadając do biesiady w międzynarodowym towarzystwie?

W Kolonii, nad samym brzegiem Renu, w budynku przypominającym statek, mieści się wyjątkowo smakowita instytucja: Imhoff Schokoladenmuseum – muzeum czekolady. Ten znany smakołyk rozbiera się tu na czynniki pierwsze. Już sam początek jest zachęcający – przy kasie biletowej znajduje się pokaźny zapas czekoladek, którymi można częstować się do woli.

Zmęczeni wędrówką po Lizbonie, zatrzymujemy się w jednym z bardziej klimatycznych miejsc: w kawiarni „A Brasileira” przy Rua Garrett. Zamawiamy aromatyczną kawę zwaną „bica” – mocne portugalskie espresso o smolistej konsystencji, które należy pić z cukrem. Wewnątrz stylowego wnętrza unosi się wspaniały zapach świeżo mielonych ziaren wprost z Brazylii.

Mają śródziemnomorski albo południowoamerykański rodowód. Przyrządzane są z bakłażanów, awokado, czarnych i zielonych oliwek, bazylii, wędzonej ikry ryb. Na oliwie, z dodatkiem miąższu pieczywa, soku cytryny, kaparów, czosnku, pietruszki, pomidorów, a nawet orzeszków pinii. Podawane jako przystawki albo dodatki do mięs, warzyw, pieczywa, placków typu tortilla.

W wielu zakątkach świata pijanie herbaty to nie tylko element codzienności, ale także kultury. Tak jest niewątpliwie w Rosji, gdzie przyrządzanie i podawanie tego aromatycznego napoju stanowi od kilku wieków rytuał. Czy spędzając wieczory przed samowarem przy herbacie z konfiturami możemy poznać tajemnice, jakie kryje rosyjska dusza?

W chłodne dni imbir jest niezastąpiony. Nie bez powodu w medycynie chińskiej zalicza się go do potraw „gorących”, rozprowadzających po ciele ogień. Poprawia krążenie i wspaniale rozgrzewa, dostarczając ciepło aż do czubków zmarzniętych palców. Z tego powodu jest również stosowany jako remedium na przeziębienie.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.