- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
To miejsce powinno znaleźć się na turystycznej liście każdego smakosza. Zwiedzając miasta, w których można znaleźć atrakcje związane z kulturą kulinarną, nie sposób pominąć Torunia. To jedyne takie muzeum w Europie: poznamy w nim nie tylko historię piernika, ale także upieczemy własne ciastko – w wybranej przez nas formie.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Skoro czekolada w tabliczkach występuje z wieloma dodatkami, to dlaczego nie może być tak w przypadku czekolady do picia? Smaczny gorący napój nabierze dodatkowego aromatu, kiedy wzbogacimy go wyrazistymi elementami. Proponujemy podążyć tropem meksykańskim i dodać do czekolady szczyptę chili.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Jesienią królują w naturze i kuszą swoim wyglądem. W niektórych rejonach Europy są smakołykiem. Kiedyś nazywane były „chlebem biedaków” – obecnie traktowane są jak rarytas. W Ticino serwuje się je nie tylko jako przystawkę i dodatek np. do dziczyzny, ale także przygotowuje się z nich mąkę, chleb, konfitury, lody, piwo, a nawet ciasta i torty.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Stolica Francji słynie z kawiarnianego życia. W tym pięknym mieście o niezwykłej historii i cudownej architekturze niemal na każdym rogu ulicy znajdziemy miejsce, w którym można odpocząć, napić się kawy, coś zjeść, podumać. Przedstawiamy kawiarnie Paryża – te najsłynniejsze, najstarsze, wyjątkowo wytworne, a także nowoczesne i bezpretensjonalne.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Są lekkie, przynoszą ochłodę, charakteryzują się wyrazistym aromatem. Z najwykwintniejszych słyną Sycylijczycy, którzy w komponowaniu ich smaków osiągnęli mistrzostwo. Prezentujemy przepis na klasyczny sorbet cytrynowy po włosku. Podajemy również wskazówki dotyczące przyrządzania mrożonych deserów o oryginalnych intensywnych smakach.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Arbuz doskonale gasi pragnienie, ponieważ składa się aż w 92% z wody. Ma orzeźwiający smak (dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego), więc chętnie sięgamy po niego w upalne dni. Cenią go m.in. Grecy, serwując pod postacią pysznych i lekkich przekąsek. Proponujemy mus z arbuza z cytryną i miętą – według przepisu pochodzącego z tego malowniczego kraju.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
W słoneczne popołudnie, w drodze do Zamku św. Jerzego, zatrzymujemy się na chwilę w Costa do Castelo. Kawiarnia, która znajduje się w starej i urokliwej dzielnicy Alfama, ma niezwykłe położenie. Zajmując jeden ze stolików na zewnątrz, możemy delektować się nie tylko smakiem portugalskiej kawy, ale i niezwykłym widokiem na Lizbonę.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Rzym zachwyca imponującą architekturą, ciekawą historią i niecodzienną atmosferą. Smakosze obserwują to niezwykłe miasto ze swojej perspektywy: kuszą ich uliczki i zaułki, w których można natknąć się na nastrojowe restauracje, niewielkie trattorie czy przytulne pizzerie. Tym razem zachęcamy do tego, aby spojrzeć na Rzym z perspektywy… neonów.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Oliwki serwujemy najczęściej samodzielnie oraz na zimno. W krajach śródziemnomorskich przyrządza się z nich wiele ciekawych specjałów. Proponujemy inne spojrzenie na ten smakołyk. Polecamy oryginalną oraz wyjątkowo aromatyczną przekąskę na ciepło z zielonych oraz z czarnych oliwek. Specjał wywodzi się z kuchni hiszpańskiej.