- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Ten niezwykły napój ma (i zawsze miał) charakter towarzyski. Stanowi (i stanowił) świetny pretekst do tego, aby zasiąść przy wspólnym stole, porozmawiać i celebrować. Znamy różne rytuały picia herbaty: chiński, japoński, rosyjski, angielski. Ten ostatni stał się w Europie synonimem celebrowania, a fraza „five o’clock” urosła do rangi symbolu.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Prezentuje się niezwykle apetycznie: ma kształt korony bogato zdobionej kandyzowanymi owocami i płatkami migdałów. Portugalczycy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia oraz Święta Trzech Króli. Bolo Rei, czyli „królewskie ciasto”, po raz pierwszy pojawiło się w Lizbonie w 1829 roku – w cukierni Confeitaria Nacional, gdzie sprzedawane jest do dziś.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Tę umiejętność ceni się dziś bardzo wysoko. Zrobione na drutach czapki, szale i rękawiczki cieszą się obecnie ogromną popularnością – szczególnie wśród osób, które szukają oryginalnych elementów garderoby. Czy wyobrażamy sobie jednak, aby wykorzystać robótki ręczne do produkcji… smakołyków? O pasji robienia na drutach, pewnej książce i ciastkach z wełny.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
To miejsce fascynuje koneserów przypraw, ziół i herbaty. Atakuje zmysł wzroku setkami kolorów, działa na powonienie intensywnością zapachów. Pokazuje bogactwo tradycji kulinarnej oraz dodatków stosowanych w kuchni. Tych, którzy nie przechodzą obojętnie obok straganów z kolorowymi i pachnącymi przyprawami, zapraszamy na Bazar Egipski w Stambule.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
To miejsce fascynuje nie tylko koneserów ogrodów i przyrody, ale także miłośników ziół oraz przypraw. Mieści się w najstarszej części szwajcarskiego miasta Szafuza. Historia ogrodu ziołowego, który należał do benedyktyńskiego Klasztoru Wszystkich Świętych, sięga XII wieku. W 1938 r. ogród zrekonstruowano, opierając się na renesansowych wzorcach.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Ten smakołyk przynosi orzeźwienie nawet w najbardziej upalne dni. Granita często mylona jest z sorbetem, z którym jest jedynie spokrewniona. Koneserzy doceniają ją w wersji cytrynowej – wyjątkowo orzeźwiającej, a także kawowej – niezwykle wykwintnej. We Włoszech granitę podaje się często z pieczywem. Najsmaczniejszą zjemy w jej ojczyźnie – na Sycylii.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Pewne miasta i miasteczka zawdzięczają światową popularność literaturze. Tak stało się m.in. w przypadku niewielkiej szwedzkiej Fjällbacki, w której akcję swoich kryminałów umieściła Camilla Läckberg. Podobny los spotkał Ystad, gdzie mieszka bohater powieści Henninga Mankella – inspektor Kurt Wallander. Można tu nawet zjeść ciastko jego imienia.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Kuchnia japońska – bogata w warzywa, owoce, ryż, ryby i owoce morza, uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Składniki wielu potraw gotowane są krótko, dzięki czemu zachowują cenne wartości odżywcze. Egzotyczna dla nas kuchnia japońska to wiele nieznanych pojęć i nazw – prezentujemy je w naszym przewodniku.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Wszyscy koneserzy czekolady poczują, że w Szwajcarii są wyjątkowo rozpieszczani. Spacerując po miastach i miasteczkach tego kraju niemal co krok można natknąć się na niewielkie sklepiki z oryginalnymi smakołykami. Nie bez znaczenia jest fakt, że przeciętny Szwajcar spożywa rocznie niemal 12 kg czekolady.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Witryny kuszą wystawionymi w nich wiktuałami. Do wstąpienia w progi sklepów zachęcają pięknie ułożone kawałki wielu gatunków sera, plastry wędlin, pudełka z makaronem w najwymyślniejszych kształtach, butelki oliwy oraz inne specjały. Tak malownicze sklepy i sklepiki znajdziemy tylko we Włoszech.