- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Wygląda nieszczególnie, pachnie mało zachęcająco, a mimo to stanowi narodowy przysmak. Przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną recepturą i spożywany od pokoleń. Dla częstowanych nim turystów stanowi nie lada wyzwanie – nie łatwo jest bowiem rozsmakować się w takim specjale, skoro nie jada się go od dzieciństwa.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Poszukując oryginalnych i jednocześnie wykwintnych smaków, zdarza nam się sięgać po produkty i potrawy regionalne, których receptury znane są od stuleci. Stowarzyszenie Slow Food, propagujące wysokojakościową żywność wytwarzaną w sposób przyjazny środowisku, poleca w ramach tzw. Arki Smaku szczególne artykuły.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Barwny tłum na przedpołudniowych zakupach, dorodne owoce i warzywa piętrzące się na stoiskach, a także świeże ryby imponujące wyglądem i wielkością to obraz codzienności hali targowej w Setúbal – malowniczym miasteczku nad zatoką Sado, u podnóża gór Arrábida. Odwiedzamy miejsce, w którym Portugalczycy zaopatrują się w świeże artykuły spożywcze.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
W Indiach sprzedawcy herbaty są wszędzie. Nawet w miejscach, w których trudno dostać wodę zdatną do picia, można kupić herbatę. Okrzyk: „Chai! Chai!” budzi podróżnych w nocnych pociągach. Jeśli zdecydujemy się na zakup u takiego sprzedawcy, dostaniemy kubeczek z nieszkliwionej gliny, wypełniony nieprzejrzystym napojem o barwie przypominającej cappuccino.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Mawia się, że kuchnia hiszpańska jest jedną z bardziej aromatycznych na świecie. Zdaniem koneserów składa się na to wiele elementów: po pierwsze – świetne zestawienia artykułów spożywczych, po drugie – bardzo dobra jakość składników, a po trzecie – iberyjska tradycja kulinarna. Kuchnia Hiszpanii zawdzięcza jednak swój smak obcym wpływom.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Bywają turyści mało aktywni, dla których jedynym sposobem spędzania wolnego czasu jest wylegiwanie się na plaży. Istnieją sportowi zapaleńcy, którzy w czasie letnich wakacji nie rozstają się z maską do nurkowania lub deską surfingową, a zimą – z nartami. Czasami spotykamy także amatorów wyjazdów po dobra materialne spędzających godziny w sklepach i na targach. Jak jednak zachowuje się w podróży koneser?
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
Deser z purée z gotowanych kasztanów o kształcie ośnieżonego górskiego szczytu czy wyglądające jak trufle lody z ciemnej czekolady z dodatkiem chili? Wykwintny tort o aromacie czekolady, przypraw i moreli, a może „tysiąc płatków” z cienkich warstw ciasta przełożonych kremem i owocami? Najbardziej znane desery m.in. z Włoch, Francji, Austrii i Turcji.
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne
We Włoszech używa się w kuchni dziesiątki rodzajów makaronu: od najprostszych nitek, rurek i świderków, po bardziej wymyślne w kształcie motyli, muszli, a nawet kółek przypominających te od roweru. Dobieranie do potraw określonej odmiany nie jest jednak wynikiem przypadku czy fantazji: Włosi kierują się bowiem określonymi motywami.