Mieszkańcy słonecznej Italii uwielbiają kawę pod każdą postacią. Choć Włochom przypisuje się głównie umiłowanie do espresso czy cappuccino, to nie można odmówić im fantazji w kwestii eksperymentowania ze smakiem. Mocny czarny napar jest w kuchni tego kraju bazą wielu oryginalnych napojów. Jednym z nich jest kawa z czekoladą i rumem.
Kawa ma we Włoszech wielu zwolenników. Polacy – przyzwyczajeni do łagodniejszych smaków – często krzywią się na myśl o mocnym espresso, serwowanym w tym kraju. Wolimy kawę słabszą, z dodatkiem mleka. Może takie upodobania wynikają z tradycji picia tego napoju w naszym kraju. Możliwe, że związane są również z klimatem, który zachęca nas do sięgania po specjały rozgrzewające.
Na chłodne wieczory proponujemy oryginalny napój kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady, rumu, bitej śmietany i cynamonu. Jego przyrządzenie zajmie nam jedynie kilka minut. Tak przygotowana kawa jest bardzo aromatyczna oraz posiada właściwości rozgrzewające – dzięki dodanemu do niej alkoholowi, a także cynamonowi. Przepis pochodzi z Włoch.
Składniki
Aby przygotować dwie porcje napoju, potrzebujemy:
• ½ szklanki mocnego naparu czarnej kawy (najlepiej espresso),
• 20 ml rumu,
• 30 g gorzkiej czekolady,
• 40 g śmietany (nadającej się do ubicia – np. 30%),
• ½ łyżeczki kakao,
• szczyptę cynamonu.
Sposób przygotowania
Najpierw należy przyrządzić mocny napar czarnej kawy (najlepiej espresso). Czekoladę trzeba podzielić na małe kawałki i rozpuścić w kawie, ciągle mieszając. Następnie należy dodać rum. Mocno ubić śmietanę, podzielić ją na dwie porcje i umieścić na dnie filiżanek. Zalać ciepłym płynem z kawy, czekolady i rumu. Kakao wymieszać z cynamonem i posypać proszkiem powierzchnię napoju. Tak przygotowany napój należy podawać na gorąco – zaraz po przygotowaniu.
Kawa z czekoladą i rumem po włosku
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne