Mieszkańcy słonecznej Italii uwielbiają kawę pod każdą postacią. Choć Włochom przypisuje się głównie umiłowanie do espresso czy cappuccino, to nie można odmówić im fantazji w kwestii eksperymentowania ze smakiem. Mocny czarny napar jest w kuchni tego kraju bazą wielu oryginalnych napojów. Jednym z nich jest kawa z czekoladą i rumem.

Kawa ma we Włoszech wielu zwolenników. Polacy – przyzwyczajeni do łagodniejszych smaków – często krzywią się na myśl o mocnym espresso, serwowanym w tym kraju. Wolimy kawę słabszą, z dodatkiem mleka. Może takie upodobania wynikają z tradycji picia tego napoju w naszym kraju. Możliwe, że związane są również z klimatem, który  zachęca nas do sięgania po specjały rozgrzewające.

Na chłodne wieczory proponujemy oryginalny napój kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady, rumu, bitej śmietany i cynamonu. Jego przyrządzenie zajmie nam jedynie kilka minut. Tak przygotowana kawa jest bardzo aromatyczna oraz posiada właściwości rozgrzewające – dzięki dodanemu do niej alkoholowi, a także cynamonowi. Przepis pochodzi z Włoch.

Składniki
Aby przygotować dwie porcje napoju, potrzebujemy:
•  ½  szklanki mocnego naparu czarnej kawy (najlepiej espresso),
•  20 ml rumu,
•  30 g gorzkiej czekolady,
•  40 g śmietany (nadającej się do ubicia – np. 30%),
•  ½ łyżeczki kakao,
•  szczyptę cynamonu.

Sposób przygotowania
Najpierw należy przyrządzić mocny napar czarnej kawy (najlepiej espresso). Czekoladę trzeba podzielić na małe kawałki i rozpuścić w kawie, ciągle mieszając. Następnie należy dodać rum. Mocno ubić śmietanę, podzielić ją na dwie porcje i umieścić na dnie filiżanek. Zalać ciepłym płynem z kawy, czekolady i rumu. Kakao wymieszać z cynamonem i posypać proszkiem powierzchnię napoju. Tak przygotowany napój należy podawać na gorąco – zaraz po przygotowaniu.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.