Glögg to tradycyjny poncz na winie pochodzący ze Szwecji, przyrządzany z aromatycznymi dodatkami, po które chętnie sięgamy zimą. Pełen charakteru napój z rodzynkami, migdałami, imbirem, goździkami, cynamonem oraz z wódką ma działanie rozgrzewające. Polecamy go więc szczególnie na chłodne wieczory.

Skandynawowie chętnie sięgają po rozgrzewające artykuły spożywcze. Aromatyczne przyprawy – m.in. goździki, kardamon i cynamon – mają stałe miejsce w kuchni tego regionu Europy. Umiłowanie do napojów i potraw z takimi dodatkami wynika pewnie z surowego klimatu, jaki panuje w krajach skandynawskich. Ponieważ jesienią i zimą aura nie rozpieszcza również Polaków, więc proponujemy wypróbować szwedzki przepis na rozgrzewający poncz.

Glögg to tradycyjny napój na czerwonym winie pochodzący ze Szwecji, przyrządzany z aromatycznymi dodatkami: rodzynkami, migdałami, imbirem, goździkami i cynamonem oraz z dodatkiem wódki. Ten rodzaj grzanego trunku często gości na skandynawskich stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Do takiego napoju można wykorzystać wino gorszej jakości lub takie, które niezbyt przypadło nam do gustu – dodatki (a szczególnie aromatyczne przyprawy) wzbogacą jego smak.

Istnieje wiele przepisów na glögg – bywa, że wódkę zastępuje się np. koniakiem. Dodaje się również różne przyprawy: w niektórych recepturach znaleźliśmy m.in. skórkę pomarańczową, wanilię, anyż i kardamon. Wybraliśmy jeden z przepisów, choć zachęcamy do eksperymentowania: ostateczny charakter ponczu może przecież zależeć od indywidualnych upodobań smakowych. 

Jakie składniki należy przygotować na cztery porcje szwedzkiego ponczu?
Aby przyrządzić glögg dla czterech osób potrzebujemy:
• 4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
• 80 ml wódki,
• 80 g cukru,
• 80 g rodzynek,
• 20 g migdałów (w słupkach),
• kawałek świeżego imbiru (ok. 20 g),
• 4 goździki,
• laskę cynamonu.

W jaki sposób przygotować glögg?
Przyrządzenie aromatycznego szwedzkiego ponczu na czerwonym winie nie zajmuje wiele czasu – trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że napój powinien przed podaniem nabrać aromatu. Najpierw należy zająć się rodzynkami: sparzyć je wrzątkiem oraz odsączyć. Następnie trzeba wlać wino do rondla, dodać wódkę i wymieszać. Do płynu należy dorzucić przyprawy: cynamon, imbir, goździki, a także dodatki: cukier, rodzynki i migdały. Całość trzeba podgrzewać na ogniu, ciągle mieszając (nie doprowadzać do wrzenia) – do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie przykryć naczynie i odstawić na kilka godzin (lub na noc), aby napój nabrał aromatu. Przed podaniem szwedzki glögg raz jeszcze podgrzać. Wymieszać, rozlać do szklanek (najlepiej z uszkiem) i serwować na gorąco.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.