Przysmaki niektórych narodów bywają trudne, a nawet niemożliwe do przełknięcia – szczególnie dla osób, które nie urodziły się w danym kraju. Porażają obrazami i zapachami, do jakich nie jesteśmy przyzwyczajeni. Takim przysmakiem, który nie tylko wygląda nieszczególnie, ale i pachnie mało zachęcająco, jest „bacalhau” – portugalski dorsz.
Wiele tradycyjnych potraw, uwielbianych przez różne narody, charakteryzuje się mało zachęcającym wyglądem czy zapachem. Takie specjały od lat (a nawet wieków) przygotowywane są zgodnie z tradycyjnymi przepisami, a dla turystów stanowią prawdziwe wyzwanie kulinarne. Nie powinniśmy się jednak dziwić innym nacjom, że ze smakiem i znawstwem spożywają swoje smakołyki: niektóre potrawy znad Wisły także ranią zmysły obcokrajowców. Do takich dań należy choćby bigos, nazywany przez przybyłych do Polski turystów „potrawą z zepsutej kapusty”, czy barszcz czerwony, którego intensywna barwa kojarzy się niektórym bardziej z kolorem farby niż z jedzeniem.
Wędzony specjał
Portugalczycy słyną z miłości do ryb i owoców morza. Nie powinniśmy się temu dziwić: położenie tego pięknego i ciekawego kraju narzuca kuchni narodowej taki kierunek. Słynnym portugalskim specjałem jest suszony „bacalhau”, czyli dorsz, którego kawałki najpierw konserwowane są w słonej wodzie. Potem wystawia się je na słońce – po to, aby wyschły. Powstają w ten sposób twarde płaty o szarej barwie i intensywnym zapachu, którego nie sposób nie wyczuć z odległości kilku metrów. Konserwowany XVI-wiecznym rybackim sposobem dorsz może być w portugalskim klimacie przechowywany miesiącami.
Portugalski dorsz
Z tak przygotowanego specjału sporządza się wiele smacznych dań – po wymoczeniu i doprawieniu powstają m.in. pyszne rybne klopsiki. Suszony „bacalhau” sprzedawany jest w Portugalii wszędzie: na targach, w halach rybnych, w supermarketach. Bywający w takich miejscach turysta rozpozna go bez problemów: leżące zazwyczaj bezpośrednio na podłodze wonne płaty przypominające barwą i lekko pofałdowaną strukturą szmatki drugiej świeżości to właśnie portugalski dorsz.
Bacalhau - dorsz po portugalsku
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne