Znawcy tematu twierdzą, że na świecie produkuje się ponad tysiąc gatunków sera. W kwestii wyboru typów i aromatów dysponujemy więc szerokimi możliwościami. Zapraszamy do lektury drugiej części zestawienia najsmaczniejszych oraz najwykwintniejszych gatunków sera, w którym prezentujemy odmiany o gładkiej i kremowej konsystencji.

W pierwszej części zestawienia najsłynniejszych na świecie gatunków sera zaprezentowaliśmy odmiany twarde oraz dojrzewające. Równie wyśmienite, jak te o średnim i wysokim stopniu twardości, są specjały o gładkiej i kremowej konsystencji: co prawda nie wykorzystamy ich, aby przygotować tzw. deskę serów, ale zastosujemy m.in. w sosach i deserach. Tym razem zapraszamy więc do zapoznania się z nimi. Przedstawiamy pięć najsłynniejszych gatunków serów miękkich i kremowych: dwa pochodzą z Cypru, a trzy z Włoch.

Anari
Lekki i chudy ser, którego ojczyzną jest Cypr. Sporządzany jest z serwatki pozostającej po produkcji innej serowej specjalności tego kraju – halloumi. Anari zawiera jedynie 8% tłuszczu. Charakteryzuje się unikalnym aromatem. Dostępny zarówno w formie świeżej, jak i solonej. Ser anari ma szerokie zastosowanie w kuchni – dodaje się go m.in. do ciast, deserów i sosów.

Halloumi
Ser, który jest jednym z bardziej znanych towarów eksportowych Cypru – właśnie ten kraj ma wyłączność na jego nazwę i produkcję. Wytwarzany z mleka owczego oraz z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Występuje w wersji z domieszką mięty. Podawany z sałatkami i daniami na bazie makaronu. Halloumi świetnie nadaje się do grillowania i smażenia – pod wpływem temperatury zyskuje bowiem dodatkowe aromaty.

Mascarpone
Mascarpone to jeden z bardziej znanych specjałów rodem z Włoch. To świeży biały kremowy ser, produkowany ze śmietany. Łagodny w smaku, pachnący mlekiem. Zawiera ok. 80% tłuszczu. Serek mascarpone można podawać i spożywać samodzielnie, doprawiać pikantnymi przyprawami, dodawać do zup i sosów, a także do słodkich deserów. Jest jednym ze składników tiramisù – słynnego włoskiego deseru.

Mozarella
Ser mozzarella (po polsku mozarella) to świeży biały specjał o włoskim rodowodzie. W smaku mleczny, lekko kwaskowaty. Oryginalny, wytwarzany z mleka bawolic ser to mozzarella di bufala – dostępny w rejonie Neapolu. Ogromne zapotrzebowanie na rynku na taki specjał spowodowało, że produkuje się go także z mleka krowiego albo z mieszanek mleka krowiego z bawolim – takie odmiany są bardziej wodniste i nie tak tłuste, jak oryginalna mozzarella di bufala. Ser występuje w formie mniejszych i większych kul, stożków, walców. Mozarellę podaje się tradycyjnie krojoną w plastry z pomidorami, oliwą i świeżą bazylią (jako przystawkę zwaną caprese). Ser stosuje się także do zapiekania – m.in. jako składnik pizzy.

Ricotta
Miękki niedojrzewający ser pochodzący z Włoch. Produkowany z serwatki, która pozostaje po produkcji serów podpuszczkowych. Przypomina twaróg. Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem. Ser dodawany jest m.in. do deserów.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.