Na słońcu, piasku i nad wodą niektórzy szukają relaksu, a inni – dobrej zabawy. Pewne zachowania nie są w dobry tonie, inne – burzą spokój wypoczywającym. Obserwując plażowiczów doszliśmy do pewnych wniosków i stworzyliśmy przewodnich dobrych obyczajów, obejmujący dziesięć najważniejszych zasad savoir vivre’u w wakacyjnych warunkach.

Jakość ponad ilością. Dokładność nad powierzchownością. Niespieszne delektowanie się zamiast pośpiechu. Skupienie na jednym zamiast rozproszenia uwagi na wielu elementach. Carl Honoré, autor „Pochwały powolności”, napisał: „Są rzeczy, które potrzebują czasu, wymagają spowolnienia.” Jak przygotować oraz spędzić urlop w stylu „slow”?

Latem wzrasta temperatura – wzrasta również ochota na flirtowanie. Po zimnych miesiącach spragnieni jesteśmy ciepła, intensywnych zapachów, świeżych smaków oraz żywych kolorów. Częściej uczestniczymy w spotkaniach towarzyskich, chętniej poznajemy nowe osoby. Dobry nastrój, jaki wywołuje pogoda i okoliczności, budzi gotowość do flirtu.

Perspektywa randki – szczególnie tej pierwszej – często wywołuje stres. Bywa, że chęć pokazania się od jak najlepszej strony paraliżuje. Podczas spotkania we dwoje nie chodzi jednak tylko o ciekawą rozmowę: na atmosferę wpływ może mieć czas, miejsce, a także otoczenie. Na randce można zaliczyć kilka wpadek i popełnić wiele nietaktów.

Kiwi to owoc o wykwintnym smaku, bogaty w witaminy. Jego jedzenie – jeżeli podawany jest w całości – wymaga cierpliwości. Owoce kiwi, które serwowane są na eleganckich przyjęciach i stanowią elementy barwnych kompozycji, często pozostają jednak na paterach nietknięte. Być może jest to wynikiem poglądu, że ten owoc jest kłopotliwy. Jak elegancko jeść kiwi?

Wiosną budzi się w nas chęć do biesiadowania pod gołym niebem, która trwa aż do późnego lata. Kiedy świeci słońce, a temperatura powietrza jest sprzyjająca, doceniamy możliwość spożywania posiłków na wolnym powietrzu. Niektórzy uważają nawet, że jedzenie śniadań, obiadów czy kolacji w otoczeniu natury, w ogrodzie albo na tarasie wpływa na poprawę apetytu.

Trzymając w dłoniach elegancki koktajl często zastanawiamy się, co zrobić ze zdobiącą go misterną dekoracją. Zazwyczaj dzieje się tak wtedy, kiedy owa dekoracja jest jadalna i zachęca swoim wyglądem do tego, aby po nią sięgnąć. Czy wypada spożywać owoce zdobiące alkoholowe koktajle i drinki? Co zrobić z oliwką zanurzoną w martini?

Chętnie przyjmujemy zaproszenia na wszelkie przyjęcia i imprezy – szczególnie od osób, które potrafią je urządzać i umiejętnie pełnić rolę gospodarzy. Cenimy dobrą zabawę oraz rozrywkę, jaką przynoszą świetnie zorganizowane spotkania towarzyskie. Jako goście pragniemy dobrze wypaść w oczach tych, na których nam zależy, czyli m.in. gospodarzy. 

Perfumy, książka czy krawat? A może kupon na zakupy lub praktyczny sprzęt domowy? Przed takimi dylematami stawia nas życie tuż przed urodzinami, imieninami i innymi jubileuszami bliskich osób, a szczególnie podczas zakupowej gorączki w grudniu. Odpowiednio dobrany prezent sprawi radość, a nietrafiony – wprawi w zakłopotanie.

Niektórzy właściciele telefonów komórkowych zapominają o dobrych obyczajach, korzystając z nich wszędzie oraz w każdej okoliczności. Gdzie oraz kiedy trzeba wyłączyć komórkę? W jakich sytuacjach nie należy jej odbierać? Dlaczego na miano niekulturalnych zasługują osoby, które w miejscach publicznych głośno rozmawiają przez telefon?

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.