- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
W wielu restauracjach na stołach przygotowanych do posiłku znajdziemy pięknie wykrochmalone płócienne lub lniane serwetki. Ich ułożenie – często dość wymyślne – sugeruje, że znajdujemy się w miejscu, które stawia na elegancję. Choć większość z nas wie, co zrobić z serwetką, kłopoty sprawia nam nadal m.in. jej odkładanie, gdy na chwilę odchodzimy od stołu.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Listy elektroniczne stały się w ostatnich latach najpopularniejszą formą korespondencji – zarówno w relacjach zawodowych, jak i w życiu prywatnym. Okazuje się jednak, że w wielu sytuacjach nadal zastanawiamy się nad formą i stylem. W korespondencji elektronicznej obowiązują nas pewne reguły rozpoczynania oraz kończenia listów.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Życie w zwolnionym tempie oraz działanie z rozmysłem. Delektowanie się i smakowanie. Działanie zgodne z upodobaniami – w poczuciu spełnienia, realizowanie pasji. Filozofia slow obejmuje już nie tylko styl życia i jedzenie, ale także stosunek do odzieży, architektury i projektowania, zainteresowań oraz spędzania czasu wolnego.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
W niektórych sytuacjach – zarówno prywatnych, jak i zawodowych – przydaje nam się umiejętność inicjowania niezobowiązujących rozmów. O zasadach prowadzenia takich kurtuazyjnych dialogów mówi nam sztuka small talk. W jaki sposób rozpoczynać rozmowy z osobami, których nie znamy? Jakie tematy będą w takich sytuacjach odpowiednie?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Zapraszanie gości na obiad lub kolację w restauracji zdarza się i w życiu zawodowym, i prywatnym. Przy posiłkach w lokalach wzmacnia się relacje służbowe, świętuje podpisanie kontraktu, obchodzi urodziny i imieniny albo po prostu spotyka z przyjaciółmi. O czym w takich sytuacjach powinien pamiętać gospodarz spotkania?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych. Smakosze uważają, że najlepsze są kąski znajdujące się tuż przy kości – te, do których najtrudniej się dostać. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości? Czy można to czynić tylko w domu, czy również w restauracji?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Ta pora roku nie należy do najbardziej lubianych – oczywiste jest, że większość z nas preferuje słoneczną wiosnę i ciepłe lato. W jaki sposób przetrwać zimę, znieść chłód oraz wynagrodzić sobie brak słońca? Proponujemy wiele zmysłowych przyjemności – dla ciała i dla ducha, polegających na rozpieszczaniu smaku, wzroku i powonienia.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Koneserzy dekoracji z naturalnych elementów sięgają po przyprawy i owoce, znajdując dla nich oryginalne zastosowanie. W jaki sposób wykorzystać gwiazdki anyżu, korę cynamonu, laski wanilii, a także suszone plastry jabłek i cytrusów? Jak wykonać dekorację z migdałów, ziaren kawy, orzechów, gałki muszkatołowej, goździków oraz z owoców jałowca?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Jesienią czas płynie o wiele wolniej – przynajmniej takie odnosimy wrażenie. Uwagę poświęcić możemy nie tylko różnym działaniom, ale także sobie. Jesień to najlepszy czas na delektowanie się kolorami i smakami. To również świetna pora na nowe wyzwania, a także na nadrobienie zaległości w różnych dziedzinach. Dwadzieścia sposobów na spędzenie jesieni w stylu „slow”.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Kończącym się wakacjom, urlopom i wolnym dniom towarzyszą zazwyczaj podobne uczucia: po prostu jest nam żal, że mijają. Co zrobić, aby powrót do codzienności nie był trudny? Jak po przyjeździe z urlopu przedłużyć atmosferę beztroski? Dziesięć sposobów, dzięki którym zatrzymamy odchodzące wakacje i dłużej będziemy cieszyć się wspomnieniami.