W wielu restauracjach na stołach przygotowanych do posiłku znajdziemy pięknie wykrochmalone płócienne lub lniane serwetki. Ich ułożenie – często dość wymyślne – sugeruje, że znajdujemy się w miejscu, które stawia na elegancję. Choć większość z nas wie, co zrobić z serwetką, kłopoty sprawia nam nadal m.in. jej odkładanie, gdy na chwilę odchodzimy od stołu.

Listy elektroniczne stały się w ostatnich latach najpopularniejszą formą korespondencji – zarówno w relacjach zawodowych, jak i w życiu prywatnym. Okazuje się jednak, że w wielu sytuacjach nadal zastanawiamy się nad formą i stylem. W korespondencji elektronicznej obowiązują nas pewne reguły rozpoczynania oraz kończenia listów.

Życie w zwolnionym tempie oraz działanie z rozmysłem. Delektowanie się i smakowanie. Działanie zgodne z upodobaniami – w poczuciu spełnienia, realizowanie pasji. Filozofia slow obejmuje już nie tylko styl życia i jedzenie, ale także stosunek do odzieży, architektury i projektowania, zainteresowań oraz spędzania czasu wolnego.

W niektórych sytuacjach – zarówno prywatnych, jak i zawodowych – przydaje nam się umiejętność inicjowania niezobowiązujących rozmów. O zasadach prowadzenia takich kurtuazyjnych dialogów mówi nam sztuka small talk. W jaki sposób rozpoczynać rozmowy z osobami, których nie znamy? Jakie tematy będą w takich sytuacjach odpowiednie?

Zapraszanie gości na obiad lub kolację w restauracji zdarza się i w życiu zawodowym, i prywatnym. Przy posiłkach w lokalach wzmacnia się relacje służbowe, świętuje podpisanie kontraktu, obchodzi urodziny i imieniny albo po prostu spotyka z przyjaciółmi. O czym w takich sytuacjach powinien pamiętać gospodarz spotkania?

Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych. Smakosze uważają, że najlepsze są kąski znajdujące się tuż przy kości – te, do których najtrudniej się dostać. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości? Czy można to czynić tylko w domu, czy również w restauracji?

Ta pora roku nie należy do najbardziej lubianych – oczywiste jest, że większość z nas preferuje słoneczną wiosnę i ciepłe lato. W jaki sposób przetrwać zimę, znieść chłód oraz wynagrodzić sobie brak słońca? Proponujemy wiele zmysłowych przyjemności – dla ciała i dla ducha, polegających na rozpieszczaniu smaku, wzroku i powonienia.

Koneserzy dekoracji z naturalnych elementów sięgają po przyprawy i owoce, znajdując dla nich oryginalne zastosowanie. W jaki sposób wykorzystać gwiazdki anyżu, korę cynamonu, laski wanilii, a także suszone plastry jabłek i cytrusów? Jak wykonać dekorację z migdałów, ziaren kawy, orzechów, gałki muszkatołowej, goździków oraz z owoców jałowca?

Jesienią czas płynie o wiele wolniej – przynajmniej takie odnosimy wrażenie. Uwagę poświęcić możemy nie tylko różnym działaniom, ale także sobie. Jesień to najlepszy czas na delektowanie się kolorami i smakami. To również świetna pora na nowe wyzwania, a także na nadrobienie zaległości w różnych dziedzinach. Dwadzieścia sposobów na spędzenie jesieni w stylu „slow”.

Kończącym się wakacjom, urlopom i wolnym dniom towarzyszą zazwyczaj podobne uczucia: po prostu jest nam żal, że mijają. Co zrobić, aby powrót do codzienności nie był trudny? Jak po przyjeździe z urlopu przedłużyć atmosferę beztroski? Dziesięć sposobów, dzięki którym zatrzymamy odchodzące wakacje i dłużej będziemy cieszyć się wspomnieniami.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.