- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Potrawy mączne jada się zazwyczaj jedynie widelcem. Okazuje się, że takie przyzwyczajenie ma źródło w czasach, kiedy noże łatwo śniedziały i właśnie dlatego starano się używać ich jak najrzadziej. Jak jeść potrawy z makaronu oraz kluski, knedle, pyzy i pierogi? Czy wypada spożywać je z pomocą noża i widelca?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
W kontaktach prywatnych i zawodowych staramy się zachować punktualność. Czy jednak w pewnych sytuacjach spóźnienia są możliwe? Czy sms-em wypada uprzedzić o tym, że na umówionym spotkaniu nie pojawimy się punktualnie? Z jakim wyprzedzeniem należy przesłać gościom zaproszenie na ważną uroczystość?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Owoce z pestkami mogą sprawiać nam problemy – szczególnie wtedy, kiedy mamy zamiar spożywać je w eleganckim towarzystwie. Kiedy podaje się je na przyjęciach czy bankietach, goście sięgają zazwyczaj po te mniej kłopotliwe. Jak elegancko jeść owoce z pestkami – między innymi wiśnie, czereśnie i winogrona?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Szparagi to niezwykle wykwintny smakołyk. Świeżymi możemy cieszyć się dość krótko, bo jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę. Najlepiej smakują z masłem lub sosem vinaigrette. Jak umiejętnie jeść szparagi? Czy w ich przypadku używa się noża i widelca?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Niektórzy z obawy przed kompromitacją nie sięgają po jadalne elementy zdobiące potrawy – nawet po te najbardziej apetyczne. Inni boją się w takiej sytuacji posądzenia przez współbiesiadników o brak kultury. Jak z punktu widzenia etykiety przy stole rozwiązać ten problem? Czy wypada zjadać dekoracje potraw i półmisków?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Przyjęcia w formie bufetu lub bankietu na stojąco są dość wygodną formą – szczególnie wtedy, kiedy brak przestrzeni na to, aby rozstawić miejsca siedzące dla wszystkich gości. Problemy mogą pojawić się w czasie planowania takiego spotkania. Jak urządzić bufet i przyjęcie bankietowe na stojąco?