Potrawy mączne jada się zazwyczaj jedynie widelcem. Okazuje się, że takie przyzwyczajenie ma źródło w czasach, kiedy noże łatwo śniedziały i właśnie dlatego starano się używać ich jak najrzadziej. Jak jeść potrawy z makaronu oraz kluski, knedle, pyzy i pierogi? Czy wypada spożywać je z pomocą noża i widelca?

W kontaktach prywatnych i zawodowych staramy się zachować punktualność. Czy jednak w pewnych sytuacjach spóźnienia są możliwe? Czy sms-em wypada uprzedzić o tym, że na umówionym spotkaniu nie pojawimy się punktualnie? Z jakim wyprzedzeniem należy przesłać gościom zaproszenie na ważną uroczystość?

Owoce z pestkami mogą sprawiać nam problemy – szczególnie wtedy, kiedy mamy zamiar spożywać je w eleganckim towarzystwie. Kiedy podaje się je na przyjęciach czy bankietach, goście sięgają zazwyczaj po te mniej kłopotliwe. Jak elegancko jeść owoce z pestkami – między innymi wiśnie, czereśnie i winogrona?

Szparagi to niezwykle wykwintny smakołyk. Świeżymi możemy cieszyć się dość krótko, bo jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę. Najlepiej smakują z masłem lub sosem vinaigrette. Jak umiejętnie jeść szparagi? Czy w ich przypadku używa się noża i widelca?

Niektórzy z obawy przed kompromitacją nie sięgają po jadalne elementy zdobiące potrawy – nawet po te najbardziej apetyczne. Inni boją się w takiej sytuacji posądzenia przez współbiesiadników o brak kultury. Jak z punktu widzenia etykiety przy stole rozwiązać ten problem? Czy wypada zjadać dekoracje potraw i półmisków?

Przyjęcia w formie bufetu lub bankietu na stojąco są dość wygodną formą – szczególnie wtedy, kiedy brak przestrzeni na to, aby rozstawić miejsca siedzące dla wszystkich gości. Problemy mogą pojawić się w czasie planowania takiego spotkania. Jak urządzić bufet i przyjęcie bankietowe na stojąco?

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.