- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Jak powinni zachowywać się goście, kiedy samodzielnie sięgają po potrawy? W jaki sposób elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u jeść na przyjęciu na stojąco? O czym warto pamiętać, nakładając dania na talerz? Czy w czasie bankietu należy posługiwać się nożem i widelcem, czy jedynie widelcem?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
W ocenie poziomu restauracji (a szerzej: lokalu gastronomicznego) bierze udział wiele czynników. Może się wydawać, że tym jedynym, ostatecznym i decydującym jest jedzenie, jakie zostaje nam podane. Sprawa nie jest jednak tak prosta. Czy jesteśmy bowiem w stanie przymknąć oko na grzechy restauratorów, jeżeli danie zadawala nasz zmysł smaku?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
W sytuacjach kameralnych i nieoficjalnych oraz w towarzystwie najbliższych zazwyczaj jadamy owoce (np. jabłka, gruszki czy brzoskwinie) w sposób dla nas najwygodniejszy: trzymając w dłoniach i ogryzając. Nie wypada jednak tak postępować na uroczystych przyjęciach i bankietach. Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść owoce?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Ser świetnie sprawdza się na różnych przyjęciach – szczególnie tych na stojąco lub w formie bufetu, kiedy goście samodzielnie sięgają po potrawy. Możemy się spodziewać, że we Francji zaserwowany zostanie nam na deser. Jak odpowiednio podawać ser oraz elegancko jeść ten serwowany w restauracji i na przyjęciu?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Kawior to prawdziwa gratka dla koneserów i jeden z najdroższych smakołyków. Najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Jak elegancko podawać kawior? Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak jeść kawior?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Ostrygi to smakołyk niezwykle ceniony przez koneserów. Należą do tych artykułów spożywczych, o których mawia się, że są afrodyzjakami. Ich jedzenie może sprawiać kłopoty (m.in. dlatego, że nie są codzienną potrawą w naszym kraju). Wszystko jest jednak kwestią wprawy. Jak jeść ostrygi? Jak się je podaje?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Jajka na twardo i na miękko należą do tych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Mogą nam one jednak przysporzyć wielu kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu i w takim towarzystwie. Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko? Co radzą bywalcy salonów?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Nawet drobnym upominkiem możemy sprawić komuś ogromną radość. W sztuce obdarowywania ważna jest jednak nie tylko wartość (niekoniecznie materialna, ale raczej emocjonalna) prezentu, ale także forma jego przekazania. Warto więc starannie opakować upominek oraz celebrować moment wręczania.
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca
Niektóre ryby (np. pstrągi i śledzie) podaje się dość często nie w formie filetów, a w całości. Dzięki temu sposobowi serwowania ryba wygląda imponująco i dłużej zachowuje ciepło. Problem pojawia się wtedy, kiedy np. w towarzystwie współbiesiadników mamy zamiar elegancko pozbawić ją ości. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jadać ryby?