Kiwi to owoc o wykwintnym smaku, bogaty w witaminy. Jego jedzenie – jeżeli podawany jest w całości – wymaga cierpliwości. Owoce kiwi, które serwowane są na eleganckich przyjęciach i stanowią elementy barwnych kompozycji, często pozostają jednak na paterach nietknięte. Być może jest to wynikiem poglądu, że ten owoc jest kłopotliwy. Jak elegancko jeść kiwi?
Kiwi to niezwykły owoc o wykwintnym smaku, bogaty w witaminy. Warto dodać, że oprócz wymienionych walorów posiada również niebanalny wygląd: choć z zewnątrz prezentuje się skromnie (a nawet niepozornie), po przekrojeniu pokazuje urodę.
Kiwi jest często składnikiem owocowych sałatek, świetnie sprawdza się również jako element dekoracyjny. Jedzenie owocu, który podawany jest w całości, a nie w plasterkach lub cząstkach, wymaga jednak cierpliwości. Na eleganckich przyjęciach i bankietach kiwi często stanowi element barwnych kompozycji – m.in. misternych konstrukcji z wielu innych owoców.
Dobry obserwator zauważy, że kiwi często pozostaje nietknięte. Być może jest to wynikiem poglądu, że ten owoc jest kłopotliwy. A może spowodowane jest to nieznajomością pewnych reguł? Poniżej tłumaczymy, jak elegancko i zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jeść kiwi.
Sposób jedzenia kiwi
Do eleganckiego spożywania kiwi będzie nam potrzebny niewielki nóż (najlepiej specjalny nożyk do owoców) oraz łyżeczka. Owoc należy przekroić na połowę, a następnie położyć obie części na deserowym talerzyku – zielonym miąższem do góry. Miękki środek kiwi zjada się, stopniowo wykrawając go łyżką i pozostawiając skórkę. Ten sposób jedzenia owocu jest elegancki oraz zgodny z regułami etykiety przy stole.
Etykieta przy stole: Kiwi
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca