W sytuacjach kameralnych i nieoficjalnych oraz w towarzystwie najbliższych zazwyczaj jadamy owoce (np. jabłka, gruszki czy brzoskwinie) w sposób dla nas najwygodniejszy: trzymając w dłoniach i ogryzając. Nie wypada jednak tak postępować na uroczystych przyjęciach i bankietach. Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść owoce?
Jabłka, gruszki i brzoskwinie to bez wątpienia nasze ulubione owoce. W sytuacjach kameralnych i nieoficjalnych oraz w towarzystwie najbliższych możemy jeść je w sposób dla nas najwygodniejszy, czyli trzymając w dłoniach i ogryzając. Na uroczystych przyjęciach i bankietach takie zachowanie jednak nie uchodzi. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole spożywać owoce?
Sposób jedzenia jabłek
W czasie spotkań, które mają mniej uroczysty, a bardziej kameralny bądź rodzinny charakter, sięgamy po deserowy talerzyk i nożyk do owoców. Jabłko kroimy na ćwiartki, wykrajamy gniazdo nasienne, a następnie zjadamy każdą z części. Jeżeli nie lubimy spożywać tego owocu ze skórką, możemy pozbyć się jej z pomocą nożyka (pozostawiamy ją wówczas na talerzu).
Spożywanie soczystych owoców
Owoce bardziej soczyste (których sok może spływać nam po palcach), czyli np. brzoskwinie i gruszki, należy w czasie oficjalnych przyjęć oraz bankietów jadać przy pomocy noża i widelca – w podobny sposób można spożywać także jabłka. Owoc przekładamy na deserowy talerzyk. Sztućców używamy tradycyjnie, czyli wbijamy w miąższ widelec i kroimy nożem owoc na kawałki – taką metodą możemy również usuwać skórkę.
Etykieta przy stole: Owoce
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca