Jajka na twardo i na miękko należą do tych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Mogą nam one jednak przysporzyć wielu kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu i w takim towarzystwie. Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko? Co radzą bywalcy salonów?
Jajka gotowane na twardo i na miękko należą do ulubionych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez nich solidnego porannego posiłku. Są smaczne i pożywne. Przygotowuje się je na tak wiele sposobów, że właściwie nie są w stanie się nam znudzić. Spożywanie jajek podawanych w skorupkach może nam przysporzyć kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu oraz w eleganckim towarzystwie, które dba o zachowanie zasad etykiety przy stole. Zapraszamy do lektury praktycznych wskazówek na temat eleganckiego jedzenia jajek na twardo oraz na miękko.
Wytworny sposób jedzenia
Bywalcy proponują wytworny sposób jedzenia jajek na twardo i na miękko. Otóż jajko umieszcza się w kieliszku, a następnie w czubek skorupki delikatnie stuka łyżeczką. Następnie podważa się nadtłuczoną część, odkłada ją na bok i przystępuje do wybierania zawartości. Jajka o płynnej konsystencji bywają dość kłopotliwe w jedzeniu – uważajmy, aby przy ich konsumpcji nie poplamić kieliszka, obrusa lub odzieży. Przydatnym elementem będą więc serwetki (zarówno te papierowe, jak i lniane – bardziej eleganckie).
Metoda nieskomplikowana
Jajka podawane w skorupkach można również jeść w bardziej nieskomplikowany sposób. Należy po prostu zdecydowanie naciąć nożem czubek skorupki, odrzucić go i przystąpić do wybierania zawartości. Jedynie w domu – w warunkach nieformalnych – możemy pozwolić sobie na to, aby postukać czubkiem jajka w talerzyk i odłamać palcami skorupkę.
Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca