Ser świetnie sprawdza się na różnych przyjęciach – szczególnie tych na stojąco lub w formie bufetu, kiedy goście samodzielnie sięgają po potrawy. Możemy się spodziewać, że we Francji zaserwowany zostanie nam na deser. Jak odpowiednio podawać ser oraz elegancko jeść ten serwowany w restauracji i na przyjęciu?
Ser to jeden z bardziej lubianych artykułów spożywczych. Polacy stopniowo rozsmakowują się w jego gatunkach i nie kojarzą już jedynie ze smakołykiem w kształcie żółtej twardej kostki. W kwestii wyboru rodzajów sera dysponujemy obecnie szerokimi możliwościami. Odwiedzający obce kraje mają okazję zetknąć się z innym podejściem do spożywania tego smakołyku: możemy się spodziewać, że np. we Francji na deser zostaną nam podane sery – przynajmniej kilka gatunków.
Na przyjęciach
Ser świetnie sprawdza się na przyjęciach – szczególnie tych na stojąco lub w formie bufetu, kiedy goście samodzielnie sięgają po potrawy. Wszelkie artykuły spożywcze powinny mieć wielkość jednego kęsa – także sery. Na przyjęciach najlepsza będzie tzw. deska (albo płyta) serów: przygotowując ją zbierzmy kilka gatunków o średnim lub wysokim stopniu twardości (miękkie mogą stanowić dla gości problem), a następnie podzielmy na małe kawałki, które można spożyć za jednym razem.
W restauracji
W restauracji – wtedy, kiedy np. sery podaje się na śniadanie albo na deser, nie należy przygotowywać sobie kanapek – zachowajmy to na domowe, prywatne okoliczności. Podstawowa zasada mówi, że powinno się go jeść przy pomocy noża i widelca. Dotyczy to gatunków o wysokim lub średnim stopniu twardości – miękkie spożywamy jedynie z pomocą widelca. Jeżeli sery podano na dużym półmisku, to odkrojony kawałek przekładamy na swój talerz i zjadamy.
Ser z pieczywem
Jeżeli mamy zamiar jeść ser z pieczywem, to pamiętajmy o ważnej zasadzie. Otóż ser spożywa się z pomocą sztućców, a pieczywo – rękoma (odłamując najpierw kawałki wielkości kęsa na talerzu). Jak jednak zachować się, kiedy podano nam ser o miękkiej i kremowej konsystencji? W takiej sytuacji można jeść oba składniki osobno albo odłamywać kawałki chleba, bułki lub bagietki (na jeden kęs) i smarować je serem z pomocą noża.
Sery na przyjęciu i w restauracji
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca