Kawior to prawdziwa gratka dla koneserów i jeden z najdroższych smakołyków. Najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Jak elegancko podawać kawior? Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak jeść kawior?

Kawior to bez wątpienia prawdziwa gratka dla koneserów. Należy do grupy najdroższych smakołyków. Jednak najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Wiele osób boryka się z problemem, w jaki sposób elegancko podawać kawior – o ile nie jest elementem potrawy lub nie stanowi dodatku do innej przystawki. Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach (miseczkach lub talerzykach) ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak elegancko jeść kawior? Co mówią na ten temat zasady savoir vivre’u przy stole?

Sposoby jedzenia kawioru
Niewielką ilość smakołyku nakładamy na talerz łyżeczką, następnie skrapiamy sokiem z cytryny (o ile lubimy) i zjadamy przy pomocy widelca, przegryzając od czasu do czasu pieczywem. Kawior można również jeść na drugi sposób: odłamujemy kawałek pieczywa (na tzw. jeden kęs), smarujemy masłem i widelcem nakładamy na niego odrobinę przysmaku (który uprzednio znalazł się na naszym talerzu). Pamiętajmy, aby nie rozsmarowywać kawioru na całym kawałku pieczywa, bo to nieeleganckie, a zostawić jedynie jego plamę na skraju chleba lub bułki.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.