Kawior to prawdziwa gratka dla koneserów i jeden z najdroższych smakołyków. Najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Jak elegancko podawać kawior? Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak jeść kawior?
Kawior to bez wątpienia prawdziwa gratka dla koneserów. Należy do grupy najdroższych smakołyków. Jednak najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Wiele osób boryka się z problemem, w jaki sposób elegancko podawać kawior – o ile nie jest elementem potrawy lub nie stanowi dodatku do innej przystawki. Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach (miseczkach lub talerzykach) ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak elegancko jeść kawior? Co mówią na ten temat zasady savoir vivre’u przy stole?
Sposoby jedzenia kawioru
Niewielką ilość smakołyku nakładamy na talerz łyżeczką, następnie skrapiamy sokiem z cytryny (o ile lubimy) i zjadamy przy pomocy widelca, przegryzając od czasu do czasu pieczywem. Kawior można również jeść na drugi sposób: odłamujemy kawałek pieczywa (na tzw. jeden kęs), smarujemy masłem i widelcem nakładamy na niego odrobinę przysmaku (który uprzednio znalazł się na naszym talerzu). Pamiętajmy, aby nie rozsmarowywać kawioru na całym kawałku pieczywa, bo to nieeleganckie, a zostawić jedynie jego plamę na skraju chleba lub bułki.
Trudne potrawy: Kawior
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca