Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?

Ta grupa artykułów spożywczych może niekiedy sprawiać nam trudności. Pieczywo, które w restauracjach podawane jest na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane jest nieumiejętnie albo nieelegancko. Jak odpowiednio i zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść chleb, bułki, bagietki i rogaliki?

W sytuacjach prywatnych
W domu i w gronie najbliższych możemy pozwolić sobie na to, aby z kawałków pieczywa przyrządzać kanapki, smarować całą powierzchnię chleba lub bułek masłem albo okładać dodatkami. W ten sposób nigdy nie powinniśmy jednak postępować w restauracji: w lokalach publicznych pieczywo jada się bowiem w specyficzny sposób.

Sposób jedzenia
Co o zasadach jedzenia pieczywa mówią zasady etykiety przy stole? Sięgamy po chleb, bagietkę lub bułkę, odrywamy małe kawałki (na jeden kęs) i podnosimy do ust. Jeżeli lubimy jeść pieczywo z masłem, to za każdym razem smarujemy nim niewielkie kawałki (w części, której nie chwytamy palcami). Pozostałe artykuły spożywcze towarzyszące pieczywu spożywamy oddzielnie (np. wędlinę, którą jemy przy pomocy sztućców).

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.