Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?
Ta grupa artykułów spożywczych może niekiedy sprawiać nam trudności. Pieczywo, które w restauracjach podawane jest na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane jest nieumiejętnie albo nieelegancko. Jak odpowiednio i zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść chleb, bułki, bagietki i rogaliki?
W sytuacjach prywatnych
W domu i w gronie najbliższych możemy pozwolić sobie na to, aby z kawałków pieczywa przyrządzać kanapki, smarować całą powierzchnię chleba lub bułek masłem albo okładać dodatkami. W ten sposób nigdy nie powinniśmy jednak postępować w restauracji: w lokalach publicznych pieczywo jada się bowiem w specyficzny sposób.
Sposób jedzenia
Co o zasadach jedzenia pieczywa mówią zasady etykiety przy stole? Sięgamy po chleb, bagietkę lub bułkę, odrywamy małe kawałki (na jeden kęs) i podnosimy do ust. Jeżeli lubimy jeść pieczywo z masłem, to za każdym razem smarujemy nim niewielkie kawałki (w części, której nie chwytamy palcami). Pozostałe artykuły spożywcze towarzyszące pieczywu spożywamy oddzielnie (np. wędlinę, którą jemy przy pomocy sztućców).
Etykieta przy stole: Pieczywo
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca