Oliwki serwujemy najczęściej samodzielnie oraz na zimno. W krajach śródziemnomorskich przyrządza się z nich wiele ciekawych specjałów. Proponujemy inne spojrzenie na ten smakołyk. Polecamy oryginalną oraz wyjątkowo aromatyczną przekąskę na ciepło z zielonych oraz z czarnych oliwek. Specjał wywodzi się z kuchni hiszpańskiej.
Oliwki – zarówno czarne i zielone, jak i te z dodatkami – serwujemy najczęściej samodzielnie. W takiej formie spożywamy je jako przekąskę – np. do wina. Oliwki dodajemy też do sałatek oraz dań kuchni śródziemnomorskiej – m.in. do pizzy. Proponujemy inaczej spojrzeć na ten smakołyk i przyrządzić oryginalną oraz efektowną przekąskę na ciepło w stylu hiszpańskim.
Przygotowanie smakołyku zajmie nam zaledwie kilka minut. Przekąska jest jednak na tyle oryginalna, że może stanowić jeden z elementów przyjęcia w stylu śródziemnomorskim. Można podać ją na początek posiłku – tuż przed daniem głównym. Można również serwować ją podczas wieczorów z winem (np. degustacji).
Oryginalny aromat specjału w hiszpańskim stylu tworzą nie tylko zielone i czarne oliwki (bez pestek oraz bez dodatków), ale także oliwa, czosnek i zioła. Charakter przekąski podkreślają świeże zioła: bazylia oraz pietruszka.
Składniki
Na przygotowanie ok. ośmiu porcji przekąski potrzebujemy:
• 250 g zielonych oliwek,
• 250 g czarnych oliwek,
• 180 ml oliwy z oliwek,
• ząbek czosnku,
• łyżkę stołową świeżych listów bazylii,
• łyżkę stołową świeżych listów pietruszki.
Sposób przyrządzenia
Oliwki odsączyć. Bazylię oraz pietruszkę umyć, a następnie posiekać. Czosnek obrać oraz rozgnieść. Do rondla wlać oliwę, podgrzać ją na małym ogniu, dodać czosnek, dorzucić bazylię i pietruszkę. Wymieszać i potrzymać na ogniu do momentu, aż oliwa nabierze aromatu ziół i czosnku. Dołożyć oliwki, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać całość na małym ogniu.
Podawanie
Przekąskę z gorących oliwek z czosnkiem i ziołami należy serwować na gorąco. Będzie się elegancko prezentować w niewielkich porcelanowych miseczkach – najlepiej białych. Proponujemy, aby podawać do niej jasne pieczywo (świetnie sprawdzi się m.in. bagietka). Przekąska smakuje wyśmienicie z lekkim białym winem.
Oliwki z czosnkiem i ziołami po hiszpańsku
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne