Skoro czekolada w tabliczkach występuje z wieloma dodatkami, to dlaczego nie może być tak w przypadku czekolady do picia? Smaczny gorący napój nabierze dodatkowego aromatu, kiedy wzbogacimy go wyrazistymi elementami. Proponujemy podążyć tropem meksykańskim i dodać do czekolady szczyptę chili.

Czekolada świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi artykułami spożywczymi. Choć tradycjonaliści najchętniej sięgają po znane rozwiązania, to mimo wszystko zachęcamy do eksperymentowania. Należy jednak zauważyć, że dodawanie do czekolady wytrawnych elementów to nie wymysł współczesnych, a rozwiązanie znane od kilkuset lat. Producenci zawsze  eksperymentowali z nietypowymi ingrediencjami, choć te wyniki ich pracy były mniej widoczne niż rozwiązania tradycyjne. Dodawali (oraz dodają) do czekolady przyprawy – m.in. tymianek, rozmaryn, szałwię, szafran, cynamon, chili i lawendę. Obecnie stawia się na jeszcze bardziej oryginalne ingrediencje: np. na pieprz (syczuański i kajeński), sól (różową himalajską oraz wulkaniczną), a także na oliwę i ocet balsamiczny.

Na sposób meksykański
Z miłości do kontrastowych zestawień smakowych słyną m.in. Meksykanie, którzy podają mięso w czekoladowym sosie oraz zestawiają czekoladę z ostrymi przyprawami. Kilka przykładów takich niekonwencjonalnych kompozycji – wraz ze szczegółowym instruktażem sposobu przyrządzenia – znaleźć można w książce „Przepiórki w płatkach róży” Laury Esquivel. Autorka podaje m.in. przepis na mole z indyka z migdałami i ziarnem sezamowym, do którego przygotowania zużywa dwie tabliczki czekolady. O książce „Przepiórki w płatkach róży” piszemy szerzej w artykule, który znajduje się tu.

Kontrastowe zestawienie
Proponujemy rozgrzewający napój na bazie gorzkiej czekolady, przyprawiony ostrym chili oraz aromatycznym cynamonem. Oba wymienione składniki nadają smakołykowi szczyptę interesującej ostrości. Bazą napoju  jest dobra gorzka czekolada – radzimy zakupić tabliczkę o zawartości minimum 60% kakao. Składniki, które podajemy poniżej, wystarczą na przygotowanie trzech lub czterech porcji smakołyku. Gorąca czekolada z meksykańskiego przepisu jest tak bogatym w smaku i sycącym napojem, że nie wymaga dodatków typu ciasto czy słodycze.

Czekolada z chili i cynamonem w przepisie meksykańskim

Składniki:
jedna tabliczka gorzkiej czekolady
500 ml mleka
pół szklanki słodkiej śmietany
dwie łyżeczki cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta chili

Sposób przyrządzenia:
Czekoladę pokruszyć na małe kawałki. Do rondla wlać mleko i śmietanę. Postawić na niewielkim ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następie zdjąć z kuchenki. Do płynu dodać pokruszoną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać chili oraz cynamon i raz jeszcze przemieszać. Ponownie postawić rondel z płynem na niewielkim ogniu i chwilę podgrzewać (nie gotować), mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowaną czekoladę rozlać do filiżanek lub niewielkich szklanek i podawać na gorąco.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.