Są lekkie, przynoszą ochłodę, charakteryzują się wyrazistym aromatem. Z najwykwintniejszych słyną Sycylijczycy, którzy w komponowaniu ich smaków osiągnęli mistrzostwo. Prezentujemy przepis na klasyczny sorbet cytrynowy po włosku. Podajemy również wskazówki dotyczące przyrządzania mrożonych deserów o oryginalnych intensywnych smakach.
We Włoszech są niezwykle popularne – o wiele bardziej niż w Polsce. W naszym kraju stopniowo zdobywają coraz liczniejszą grupę zwolenników, którzy doceniają nie tylko ich smak, ale także lekkość, niskokaloryczność i orzeźwiające działanie. Koneserzy twierdzą, że najlepszymi sorbetami można delektować się na Sycylii. We Włoszech przyrządza się je od XIV wieku. Historycy zwracają jednak uwagę na to, że już na dworze Nerona serwowano mrożone desery przypominające współczesne sorbety: w tamtych czasach robiono je ze śniegu, wina i miodu. Podobne smakołyki podawali gościom w XVI wieku kucharze Katarzyny Medycejskiej – księżnej urodzonej we Florencji.
Bazę sorbetu stanowią zmiksowane owoce oraz sok. Najbardziej aromatyczne są desery z ciemnych owoców – m.in. z jagód, jeżyn, truskawek, wiśni, porzeczek i malin. Delikatny smak tworzą morele, brzoskwinie, mango i kiwi. Orzeźwienie przynoszą sorbety z cytrusów. Klasyczna odmiana tego wykwintnego mrożonego deseru – najbardziej lubiana nie tylko przez Włochów – to sorbet cytrynowy. Warto dodać, że cytryna odgrywa ważną rolę w wielu mrożonych deserach tego typu: Włosi zalecają, aby dodawać sok z tego owocu do różnych sorbetów – szczególnie tych, które przyrządzane są z mało wyrazistych składników. Poniżej podajemy tradycyjny przepis na ten wykwintny smakołyk, charakteryzujący się intensywnym cytrusowym aromatem.
Sorbet cytrynowy – klasyczny przepis kuchni włoskiej
Czas przygotowania: 25 min
Czas chłodzenia: 3 h
Czas mrożenia: 3 h
Liczba porcji: 4
Składniki:
¾ szklanki soku z cytryny
2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
1 szklanka drobnego cukru
2 ½ szklanki wody
1 białko
kilka listków świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Do rondla wlać wodę i dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny. Całość podgrzewać kilka minut do momentu, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na ok. trzy godziny – mieszanka powinna stężeć. Następnie zmiksować ją z białkiem tak, aby powstała jednolita masa. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na ok. trzy godziny. Sorbet podawać w szklanych pucharkach, z przybraniem z listków świeżej mięty. Dodatkowo deser przyozdobić można plasterkami cytryny lub limonki.
Wskazówki włoskich mistrzów dotyczące przyrządzania sorbetów
Przyrządzając domowym sposobem sorbety warto uwzględnić kilka zasad, które w praktyce stosują włoscy mistrzowie. Poniżej przedstawiamy wskazówki, które przydadzą się podczas przygotowywania tych wykwintnych mrożonych deserów.
• Do sorbetu z czerwonych owoców (wiśni, malin, porzeczek, jeżyn) dodaj odrobinę wiśniówki – dzięki temu wzmocnisz aromat deseru.
• Sorbet z egzotycznych owoców (np. mango) nabierze szlachetności dzięki dodaniu do niego odrobiny likieru pomarańczowego.
• Przyrządzając zielony sorbet z owoców kiwi, dolej do mieszanki trochę likieru miętowego – dzięki temu deser będzie bardziej wykwintny.
• Do orzeźwiającego sorbetu z cytryn koniecznie dodaj startą skórkę tego owocu – ten element wzmocni aromat smakołyku.
• Dodając sok z cytryn do każdego sorbetu, wzmocnimy smak deseru – szczególnie, kiedy przyrządzany jest on z mało wyrazistych owoców.
• Dolewając przed zamrożeniem do owocowej masy odrobinę wina musującego, uzyskamy sorbet o wyjątkowo wykwintnym smaku.
• Przed podaniem warto przystroić sorbet świeżymi zielonymi listkami – np. mięty, melisy lub szałwii. Można również przyozdobić go owocami, z których jest przyrządzony. Dzięki temu każdy sorbet będzie się prezentować jeszcze piękniej.
Wykwintne włoskie sorbety z cytryną w roli głównej
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne