Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.

Ten słynny deser wywodzi się z północnych Włoch. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę” – to nie dziwi, ponieważ właśnie ten element jest podstawowym składnikiem smakołyku. Panna cotta ma bardzo charakterystyczny kształt, który jest odwzorowaniem naczynia (najczęściej salaterki albo kubeczka), w  jakim tężeje. Deserowi zawsze towarzyszy kolorowy dodatek: najczęściej są to świeże owoce, ale bywa, że jest to słodki sos albo po prostu konfitury.

Śmietankowy deser o włoskim rodowodzie świetnie komponuje się z wieloma owocami: m.in. z malinami, jagodami, poziomkami. My proponujemy użycie truskawek – szczególnie w sezonie na te owoce. Przystrojenie deseru listkami mięty spowoduje, że nabierze on kolorystyki włoskiej flagi.

Prezentujemy włoski przepis na śmietankowy deser o aromacie cytrynowo-waniliowym, podawany ze świeżymi truskawkami i miętą.

Panna cotta z truskawkami i miętą we włoskim przepisie
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 5 h
Liczba porcji: 4

Składniki:
jedna szklanka mleka
jedna szklanka gęstej śmietany
dwie łyżki stołowe cukru z naturalną wanilią
półtora łyżeczki żelatyny
skórka z jednej cytryny
kilkanaście świeżych truskawek
kilka listków świeżej mięty

Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę (na drobnej tarce). Do rondla wlać mleko i śmietanę oraz wsypać cukier, a następnie wszystko wymieszać. W płynie dokładnie rozpuścić żelatynę. Następnie dodać skórkę z cytryny. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając (płyn nie powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia. Przelać do czterech salaterek, a następnie wstawić je na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa stężeje, delikatnie podważyć ją nożem, obrócić salaterki dnem do góry i umieścić zawartość na deserowych talerzach. Wokół ułożyć oczyszczone i pokrojone na ćwiartki (lub połówki) truskawki. Całość przybrać przed podaniem listkami świeżej mięty. Deser można również ozdobić kilkoma kroplami sosu lub odrobiną konfitury truskawkowej.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.