Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.
Ten słynny deser wywodzi się z północnych Włoch. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę” – to nie dziwi, ponieważ właśnie ten element jest podstawowym składnikiem smakołyku. Panna cotta ma bardzo charakterystyczny kształt, który jest odwzorowaniem naczynia (najczęściej salaterki albo kubeczka), w jakim tężeje. Deserowi zawsze towarzyszy kolorowy dodatek: najczęściej są to świeże owoce, ale bywa, że jest to słodki sos albo po prostu konfitury.
Śmietankowy deser o włoskim rodowodzie świetnie komponuje się z wieloma owocami: m.in. z malinami, jagodami, poziomkami. My proponujemy użycie truskawek – szczególnie w sezonie na te owoce. Przystrojenie deseru listkami mięty spowoduje, że nabierze on kolorystyki włoskiej flagi.
Prezentujemy włoski przepis na śmietankowy deser o aromacie cytrynowo-waniliowym, podawany ze świeżymi truskawkami i miętą.
Panna cotta z truskawkami i miętą we włoskim przepisie
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 5 h
Liczba porcji: 4
Składniki:
jedna szklanka mleka
jedna szklanka gęstej śmietany
dwie łyżki stołowe cukru z naturalną wanilią
półtora łyżeczki żelatyny
skórka z jednej cytryny
kilkanaście świeżych truskawek
kilka listków świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę (na drobnej tarce). Do rondla wlać mleko i śmietanę oraz wsypać cukier, a następnie wszystko wymieszać. W płynie dokładnie rozpuścić żelatynę. Następnie dodać skórkę z cytryny. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając (płyn nie powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia. Przelać do czterech salaterek, a następnie wstawić je na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa stężeje, delikatnie podważyć ją nożem, obrócić salaterki dnem do góry i umieścić zawartość na deserowych talerzach. Wokół ułożyć oczyszczone i pokrojone na ćwiartki (lub połówki) truskawki. Całość przybrać przed podaniem listkami świeżej mięty. Deser można również ozdobić kilkoma kroplami sosu lub odrobiną konfitury truskawkowej.
Panna cotta z truskawkami i miętą - deser w kolorach włoskiej flagi
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne