To miejsce fascynuje koneserów przypraw, ziół i herbaty. Atakuje zmysł wzroku setkami kolorów, działa na powonienie intensywnością zapachów. Pokazuje bogactwo tradycji kulinarnej oraz dodatków stosowanych w kuchni. Tych, którzy nie przechodzą obojętnie obok straganów z kolorowymi i pachnącymi przyprawami, zapraszamy na Bazar Egipski w Stambule.

 

Mısır Çarşısı w Stambule to wyjątkowe miejsce na światowej liście najciekawszych i najbardziej malowniczych bazarów z przyprawami. Znajduje się w sąsiedztwie Nowego Meczetu, przy Nabrzeżu Eminönü, niedaleko Mostu Galata. Należy do największych bazarów w Stambule. Wewnątrz obiektu znajdziemy osiemdziesiąt pięć sklepów i straganów. Nazwa Bazaru Egipskiego nawiązuje do historii: w przeszłości sprzedawano tu towary, które przywożono z Egiptu – przede wszystkim przyprawy.

Kupiecka historia
Bazar wybudowano w 1660 roku. Inicjatorem jego powstania był sułtan Mehmet III, który zlecił realizację zadania Mustafie Ağa. Autorem projektu był jednak inny architekt – Koca Kasım Ağa. Miejsce, w którym powstał ten murowany zadaszony obiekt, od dawna służyło za targowisko – od końca XV wieku sprzedawali tu przywożone przez siebie towary kupcy głównie z Wenecji, Pizy i Genui. W pobliżu mieścił się targ, na którym swoje dobra oferowali kupcy żydowscy. W latach 1940-43 budynek bazaru odrestaurowano, nadając mu nowoczesności, przy zachowaniu szyku z dawnych lat.

Aromaty i kolory
Większość sklepów na Bazarze Egipskim oferuje przyprawy, pozostałe – inne artykuły spożywcze: herbatę wielu gatunków, kawę, różne odmiany orzechów, nasiona, suszone owoce, oliwę oraz słynne tureckie słodycze (znane są one z tego, że są wyjątkowo słodkie). Niektórzy kupcy sprzedają tekstylia, pamiątki oraz przepiękne lampy. W wąskich alejkach bazaru można się zgubić – potwierdzają to turyści, którym się to przytrafiło (mieszkańcy Stambułu mają świetną orientację w tym tętniącym życiem miejscu).

Dla koneserów
Odwiedzających przyciągają oczywiście sklepiki z przyprawami. Jednak Bazar Egipski to miejsce o niezwykłej atmosferze, tętniące życiem, bardzo kolorowe i  wonne. A przy tym wyjątkowo malownicze i… bardzo tureckie. Koneserzy będą zachwyceni: przyzwyczajeni do kupowania przypraw w małych papierowych torebkach (jak ma to miejsce w tradycyjnych sklepach i marketach), nie oprą się widokowi gór usypanych z różnokolorowego pieprzu, z cynamonu, kurkumy, chili i szafranu.

 

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.