Witryny kuszą wystawionymi w nich wiktuałami. Do wstąpienia w progi sklepów zachęcają pięknie ułożone kawałki wielu gatunków sera, plastry wędlin, pudełka z makaronem w najwymyślniejszych kształtach, butelki oliwy oraz inne specjały. Tak malownicze sklepy i sklepiki znajdziemy tylko we Włoszech.
Stanowią gratkę zarówno dla smakoszy, jak i dla fotografów. Ci pierwsi z zachwytem wstępują do tych niewielkich sklepików po to, aby wyjść z pysznymi zakupami. Drudzy przystają najczęściej przy witrynach i robią wiele zdjęć. Wiktuały kuszą wszystkich. Niektórzy twierdzą, że tak malownicze sklepiki z niezwykle apetycznymi witrynami, w których prezentuje się tyle niebanalnych produktów, znajdziemy tylko we Włoszech.
Dla smakoszy
Wśród wielu odmian sera coś dla siebie znajdą koneserzy najbardziej oryginalnych odmian. Smakosze wędlin będą zachwyceni nie tylko bogactwem gatunków, ale i apetycznym zapachem wypełniającym przestrzeń wokół lad chłodniczych. Takie sklepy są również gratką dla poszukiwaczy najlepszej oliwy w pięknych butelkach, a także makaronu o ciekawym kształcie, pakowanego w niebanalny sposób. Znajdziemy w nich również inne specjały – m.in. ocet balsamiczny, trufle, ryż do risotto, kandyzowane owoce, przetwory z warzyw, konfitury, ciasteczka i słodycze. Sklepy mają często osobne stoiska (lub regały) z trunkami, gdzie prym wiodą regionalne wina. Wszystkie wymienione elementy łączy to, że zazwyczaj wytwarzane są przez lokalnych producentów (często są to niewielkie rodzinne firmy).
Ekspozycja a apetyt
Jednym z ważnych elementów włoskiej kultury kulinarnej jest odpowiednie eksponowanie towarów. Umiejętnie ułożone artykuły spożywcze mają konkretne zadanie: ich celem jest pobudzenie zarówno zmysłu smaku, jak i powonienia. Tak bywa nie tylko w sklepach, gdzie efektywnie wykorzystuje się niemal każdy kawałek wolnej powierzchni, ale i w restauracjach, pizzeriach oraz trattoriach. Już w progu kusi się gości apetycznymi woniami i obrazami. Przekąski oraz desery eksponuje się w przeszklonych gablotach albo na specjalnie przeznaczonych do tego stołach. Świeże artykuły (np. ryby i owoce morza) często układa się w ladach chłodniczych, ustawionych przed lokalem. Dzięki takiemu zabiegowi obsługa restauracji potwierdza, że kucharze przyrządzają potrawy z najlepszych składników.
Malownicza witryna
Podczas spaceru po urokliwych uliczkach Rzymu zachwyciła nas jedna z witryn sklepu z artykułami delikatesowymi. Uwieczniliśmy ją na prezentowanej fotografii. Jak informuje szyld, sklep, w którym sprzedaje się głównie sery oraz wędliny (i nie tylko), istnieje od 1956 roku. Można zaopatrzyć się tu w różne wiktuały, a potem urządzić np. przyjęcie w stylu włoskim i zaprosić gości. Można również jedynie nacieszyć oczy oraz nasycić się atmosferą tego pełnego aromatów miejsca.
Fot.: Kamil Żurek, www.kamilzurek.com
Włoska kultura kulinarna i malownicze sklepiki
- Szczegóły
- Kategoria: Podróże kulinarne