Wino podawane do posiłków podkreśla ich wyjątkowy charakter. Podczas świąt, przyjęć sylwestrowych i noworocznych, uroczystości i szczególnych spotkań towarzyskich nie tylko chętnie spełniamy toasty, ale i dopełniamy smak dań dobrym trunkiem. Zestawienie wina z potrawą nie zawsze jest łatwym zadaniem.

Przereklamowany kompot w cenie wina? A może wino, które nie ma ambicji zachwycać i zastanawiać? Czemu służy Beaujolais? Na pewno nie długim dyskusjom zachwyconych kiperów. Służy prostej, ale bezpośredniej, przenikliwej przyjemności. Ma swoje miejsce. Właściwie stosowane może dostarczyć wielu przyjemności.

Dobre wina wymagają towarzystwa przyjaciół. Czy zastanawialiście się więc Państwo, czym powinien charakteryzować się dobry korkociąg, którego używamy do otwierania butelek z ulubionym trunkiem? Może urodą, a może jedynie funkcjonalnością? Jaki wpływ na degustację wina wywiera ten niewielki i użyteczny przedmiot? Zapraszam do lektury.

Pierwsze zdanie, które wypowiedziała po francusku to „Bonjour, je m’appelle Madame Atkinson, je suis desolée pour le poulets”, gdy jej pies zagryzł kury sąsiadki. Pierwsze wino, które wyprodukowała, zamieniło się w ocet. Początki, wiadomo, bywają trudne. W 1990 roku Brytyjka, Patricia Atkinson i jej mąż sprzedali wszystko i opuścili Anglię.

Archiwalne roczniki win, tajemnicze korytarze pokryte warstwą pennicilinum notate, pełne tabliczek jak muzea - 12 x reserva 1918, 32 x gran reserva 1947, 1 x eszencia 1873.... Każdy zapewne chciałby odziedziczyć piwnicę w Château d'Yqem, Vega Sicilia, czy na Maderze. Na polskie podziemia mniej chętnych, a jednak w niektórych można znaleźć ciekawy zakamarek z sensacyjną zawartością.

W jakiej temperaturze najlepiej serwować poszczególne rodzaje wina? Dlaczego trunek, który mamy zamiar podać na stół, powinien najpierw poleżeć w spokoju? W jakiej kolejności nalewać wino oraz częstować nim gości? Jakie znaczenie ma kształt kieliszka, w którym podajemy ten szlachetny trunek? Zapraszamy do lektury praktycznego przewodnika.

Podzielając pogląd niektórych, powinniśmy twierdzić, iż w Polsce kultura picia wina nigdy nie osiągnie poziomu krajów śródziemnomorskich. Znajdujemy się bowiem ich zdaniem w rejonie „gorzałki i piwa”, więc próby przenoszenia na nasz grunt winnych obyczajów nie na wiele się zdają. Skąd biorą się takie opinie?

To jeden z najstarszych producentów win stołowych w Portugalii. Winnice powstały w 1834 r. i od tego czasu są zarządzane przez rodzinę pierwszego właściciela. Próbujemy, jak smakuje słodki Moscatel – specjalność wytwarzana w tym miejscu od połowy XIX wieku. Zwiedzamy miejsca, w których leżakującym winom towarzyszy chłód, zapach pleśni oraz muzyka klasyczna. 

Ten szlachetny trunek jest bez wątpienia wdzięcznym tematem wszelkich aforyzmów, fraszek i historii z morałem. Prezentujemy anegdoty, w których w głównych rolach wystąpili znani literaci oraz... wino. Co stwierdził Balzak o starych rocznikach, Dumas o wpływie trunku na charakter, Strindberg o pragnieniu, a Chesterton o abstynencji?

Wino powinno leżeć w spokoju dzień – dwa przed wypiciem. Wytrzęsione i zbełtane traci wiele walorów. Nalewamy 1/3 kieliszka. Nie ze skąpstwa. Większa ilość uniemożliwia dokładne powąchanie wina. Czynność kręcenia kieliszkiem – aby był z niej jakiś pożytek – wymaga miejsca. Przy okazji wyjaśnię, że owo kręcenie to nie tik nerwowy zmanierowanych kiperów.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.