Ten szlachetny trunek sprawdza się nie tylko samodzielnie, ale także podczas gotowania. Wino wzmacnia charakter niektórych dań oraz podkreśla ich smak. Należy jednak pamiętać o odpowiednim jego używaniu i dozowaniu. Czy można dodawać ten szlachetny trunek do potraw z zielonych warzyw? Polecamy brokuły z czerwonym winem w stylu włoskim.

Według statystyk organizacji Vine and Wine wyraźnie wzrósł w Polsce eksport mołdawskiego wina. Tendencja ta świadczy o większej konsumpcji tego trunku i wzroście zainteresowania różnymi jego gatunkami. Wina mołdawskie przez długie lata można było znaleźć na najniższych półkach sklepowych. Obecnie ich jakość dorównuje innym światowym producentom.

Przyzwyczajeni do widoku winnic jesienią, z trudem wyobrażamy je sobie zimą. Podczas najbardziej kolorowej pory roku prezentują się nam one w pełnej krasie – szczególnie pod względem kolorystycznym. Widok dojrzałych winogron wśród złocisto-pomarańczowych liści bez wątpienia pobudza wyobraźnię. Kto ma jednak odwagę wybrać się do winnic zimą?

Zapraszając gości, organizując przyjęcia oraz przygotowując biesiady często zastanawiamy się nad trunkami, jakie planujemy podać. Decydując się na różne gatunki wina, stajemy m.in. przed dylematem, które z nich serwować w pierwszej kolejności. Pojawiają się również inne pytania, dotyczące m.in. kieliszków, a także nalewania i częstowania trunkami.

Wydaje się, że uprawa winorośli to niezwykle romantyczne zajęcie. Wielu koneserom marzy się przecież posiadanie winnicy i produkowanie własnych trunków. Okazuje się jednak, że to bardzo ciężka praca – szczególnie trudny jest czas winobrania. Wybraliśmy się do Hallau – największej winiarskiej wsi północnej Szwajcarii – i tam przyjrzeliśmy się, jak wygląda ten proces.  

W tym niewielkim księstwie produkuje się niezwykle aromatyczne wino, które w Polsce nie jest niestety znane. Zapraszamy na degustację do Balzers – na wydarzenie „Erlebnis Weinberg”. Lokalne gatunki wina smakujemy na malowniczym winnym zboczu u stóp zamku Gutenberg, wśród owocującej winorośli, przy beczce zastępującej stół.

Wizyta w tym malowniczym kraju pozostawia wspomnienia. Dla kogoś, kto jest bacznym obserwatorem, a przy tym interesuje się winem, ważne są obrazy związane z tym szlachetnym trunkiem. Znawcy twierdzą, że wino produkowane w Szwajcarii nie należy do wybitnych – Szwajcarom można jednak pozazdrościć krajobrazów, w których ono powstaje, a także… pomysłowości.

Wiosną oraz latem – szczególnie podczas upalnych dni – chętnie sięgamy po napoje lekkie, orzeźwiające, o łagodnym smaku. Spotkania oraz biesiady na wolnym powietrzu zachęcają nas do poszukiwania czegoś, co nie tylko charakteryzuje się świeżym aromatem, ale i np. zawiera niedużą ilość alkoholu. Na takie okazje polecamy poncz o smaku wina i cytrusów.

W książkach kucharskich sprzed kilkuset lat odnajdziemy wiele ciekawych przepisów na nalewki oraz smakowe (głównie owocowe) wódki i likiery. Oryginalne trunki przyrządzano z wiśni, porzeczek, śliwek, malin, moreli i owoców pigwy. Dodawano orzechy i owoce jałowca, a także ostro przyprawiano: goździkami, kolendrą, cynamonem i imbirem.

O umiłowaniu Francuzów do dobrego wina krążą legendy. Tym razem skupimy się jednak nie na uwielbieniu wykwintnych trunków, ale na stosowaniu ich w kuchni. Wino wzbogaca smak wielu dań – nie tylko wtedy, kiedy pijemy je do obiadu czy kolacji, ale szczególnie, jeżeli dodajemy podczas gotowania. Francuski smak deserów z owocami i winem.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.