- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Ten szlachetny trunek sprawdza się nie tylko samodzielnie, ale także podczas gotowania. Wino wzmacnia charakter niektórych dań oraz podkreśla ich smak. Należy jednak pamiętać o odpowiednim jego używaniu i dozowaniu. Czy można dodawać ten szlachetny trunek do potraw z zielonych warzyw? Polecamy brokuły z czerwonym winem w stylu włoskim.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Według statystyk organizacji Vine and Wine wyraźnie wzrósł w Polsce eksport mołdawskiego wina. Tendencja ta świadczy o większej konsumpcji tego trunku i wzroście zainteresowania różnymi jego gatunkami. Wina mołdawskie przez długie lata można było znaleźć na najniższych półkach sklepowych. Obecnie ich jakość dorównuje innym światowym producentom.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Przyzwyczajeni do widoku winnic jesienią, z trudem wyobrażamy je sobie zimą. Podczas najbardziej kolorowej pory roku prezentują się nam one w pełnej krasie – szczególnie pod względem kolorystycznym. Widok dojrzałych winogron wśród złocisto-pomarańczowych liści bez wątpienia pobudza wyobraźnię. Kto ma jednak odwagę wybrać się do winnic zimą?
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Zapraszając gości, organizując przyjęcia oraz przygotowując biesiady często zastanawiamy się nad trunkami, jakie planujemy podać. Decydując się na różne gatunki wina, stajemy m.in. przed dylematem, które z nich serwować w pierwszej kolejności. Pojawiają się również inne pytania, dotyczące m.in. kieliszków, a także nalewania i częstowania trunkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Wydaje się, że uprawa winorośli to niezwykle romantyczne zajęcie. Wielu koneserom marzy się przecież posiadanie winnicy i produkowanie własnych trunków. Okazuje się jednak, że to bardzo ciężka praca – szczególnie trudny jest czas winobrania. Wybraliśmy się do Hallau – największej winiarskiej wsi północnej Szwajcarii – i tam przyjrzeliśmy się, jak wygląda ten proces.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
W tym niewielkim księstwie produkuje się niezwykle aromatyczne wino, które w Polsce nie jest niestety znane. Zapraszamy na degustację do Balzers – na wydarzenie „Erlebnis Weinberg”. Lokalne gatunki wina smakujemy na malowniczym winnym zboczu u stóp zamku Gutenberg, wśród owocującej winorośli, przy beczce zastępującej stół.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Wizyta w tym malowniczym kraju pozostawia wspomnienia. Dla kogoś, kto jest bacznym obserwatorem, a przy tym interesuje się winem, ważne są obrazy związane z tym szlachetnym trunkiem. Znawcy twierdzą, że wino produkowane w Szwajcarii nie należy do wybitnych – Szwajcarom można jednak pozazdrościć krajobrazów, w których ono powstaje, a także… pomysłowości.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
Wiosną oraz latem – szczególnie podczas upalnych dni – chętnie sięgamy po napoje lekkie, orzeźwiające, o łagodnym smaku. Spotkania oraz biesiady na wolnym powietrzu zachęcają nas do poszukiwania czegoś, co nie tylko charakteryzuje się świeżym aromatem, ale i np. zawiera niedużą ilość alkoholu. Na takie okazje polecamy poncz o smaku wina i cytrusów.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
W książkach kucharskich sprzed kilkuset lat odnajdziemy wiele ciekawych przepisów na nalewki oraz smakowe (głównie owocowe) wódki i likiery. Oryginalne trunki przyrządzano z wiśni, porzeczek, śliwek, malin, moreli i owoców pigwy. Dodawano orzechy i owoce jałowca, a także ostro przyprawiano: goździkami, kolendrą, cynamonem i imbirem.
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina
O umiłowaniu Francuzów do dobrego wina krążą legendy. Tym razem skupimy się jednak nie na uwielbieniu wykwintnych trunków, ale na stosowaniu ich w kuchni. Wino wzbogaca smak wielu dań – nie tylko wtedy, kiedy pijemy je do obiadu czy kolacji, ale szczególnie, jeżeli dodajemy podczas gotowania. Francuski smak deserów z owocami i winem.