To jeden z najstarszych producentów win stołowych w Portugalii. Winnice powstały w 1834 r. i od tego czasu są zarządzane przez rodzinę pierwszego właściciela. Próbujemy, jak smakuje słodki Moscatel – specjalność wytwarzana w tym miejscu od połowy XIX wieku. Zwiedzamy miejsca, w których leżakującym winom towarzyszy chłód, zapach pleśni oraz muzyka klasyczna.
W tym znanym w winiarskim świecie miejscu produkuje się tak popularne portugalskie marki, jak: Setúbal Moscatel (od 1849 r.) oraz Periguita (od 1850 r.). Powstają tu także smakowite wina różowe oraz inne białe i czerwone gatunki. Odwiedzając winnice José Maria da Fonseca w Azeităo, zwiedzamy miejsca, w których ten szlachetny trunek produkowano już ponad sto pięćdziesiąt lat temu.
Wielkie dębowe beczki oraz butelki składowane są w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach, gdzie na ścianach dojrzewa biała pleśń. W jednym z takich miejsc, w pobliżu starego domu rodziny da Fonseca, docierają do nas dźwięki muzyki poważnej. Czyżby więc wino nabierało głębi i szlachetności tylko wtedy, kiedy towarzyszy mu spokojna klasyka? Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu z winnic.
Fotografie:
Kamil Żurek