Wiosną oraz latem – szczególnie podczas upalnych dni – chętnie sięgamy po napoje lekkie, orzeźwiające, o łagodnym smaku. Spotkania oraz biesiady na wolnym powietrzu zachęcają nas do poszukiwania czegoś, co nie tylko charakteryzuje się świeżym aromatem, ale i np. zawiera niedużą ilość alkoholu. Na takie okazje polecamy poncz o smaku wina i cytrusów.

Lekkie napoje alkoholowe triumfalnie wracają na stoły. Orzeźwiające poncze z dodatkiem owoców świetnie wpisują się w tę modę. Ich przygotowanie nie wymaga sporego wysiłku. Kompozycje smakowe można tworzyć samodzielnie – w zależności od fantazji, nastroju oraz zasobów osoby przygotowującej.

Poncz wywodzi się z Indii. Jego podstawowym składnikiem była herbata, a dodatkami: wino oraz owoce (m.in. cytryny). Napój dotarł do Europy w XVII wieku i w owych czasach uważany był za niezwykle wykwintny. Obecne receptury ponczu wymykają się regułom: znajdziemy tak wiele przepisów na ten napój, że trudno mówić o sztywnych zasadach. Ważne jest jednak to, że obowiązkowym składnikiem ponczu jest alkohol (nie tylko wino, ale także np. rum) oraz owoce (głównie cytrusowe, które nadają trunkowi świeży aromat). Poncz można podawać nie tylko na zimno (po schłodzeniu w lodówce), ale także na gorąco (po zagotowaniu mieszanki).

Proponujemy aromatyczny poncz na winie z sokiem z czerwonego grejpfruta, z dodatkiem pomarańczy, cytryny i rumu. Zachęcamy do modyfikowania przepisu według własnych upodobań. Poncz podajemy samodzielnie (jako orzeźwiający element podczas np. ogrodowego przyjęcia) albo tuż przed przystawką lub daniem głównym (na zaostrzenie apetytu).

Przepis na poncz na winie z rumem i owocami cytrusowymi
Liczba porcji: 5-6
Czas przygotowania: 15 min
Czas chłodzenia: 2 h

Składniki:
butelka białego lub różowego wytrawnego wina (o łagodnym smaku)
kieliszek rumu
pomarańcza
czerwony grejpfrut
cytryna
cukier do smaku
kilka listków świeżej mięty lub szałwii

Sposób przyrządzenia:
Owoce dokładnie umyć (pomarańczę i cytrynę dodatkowo sparzyć wrzątkiem), a następnie osuszyć i przekroić na połowę. Wycisnąć sok z całego grejpfruta, połowy pomarańczy oraz z połowy cytryny. Pozostałe połówki owoców pokroić w plastry. Sok wymieszać, a następnie przecedzić. Do szklanego dzbanka wlać wino, dodać sok z owoców, cukier oraz rum. Całość wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na ok. dwie godziny. Przed podaniem na stół poncz raz jeszcze wymieszać oraz dodać do niego plastry pomarańczy i cytryny. Przystroić listkami mięty (lub szałwii). Rozlać do wysokich szklanek i podawać.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.