Wiosną oraz latem – szczególnie podczas upalnych dni – chętnie sięgamy po napoje lekkie, orzeźwiające, o łagodnym smaku. Spotkania oraz biesiady na wolnym powietrzu zachęcają nas do poszukiwania czegoś, co nie tylko charakteryzuje się świeżym aromatem, ale i np. zawiera niedużą ilość alkoholu. Na takie okazje polecamy poncz o smaku wina i cytrusów.
Lekkie napoje alkoholowe triumfalnie wracają na stoły. Orzeźwiające poncze z dodatkiem owoców świetnie wpisują się w tę modę. Ich przygotowanie nie wymaga sporego wysiłku. Kompozycje smakowe można tworzyć samodzielnie – w zależności od fantazji, nastroju oraz zasobów osoby przygotowującej.
Poncz wywodzi się z Indii. Jego podstawowym składnikiem była herbata, a dodatkami: wino oraz owoce (m.in. cytryny). Napój dotarł do Europy w XVII wieku i w owych czasach uważany był za niezwykle wykwintny. Obecne receptury ponczu wymykają się regułom: znajdziemy tak wiele przepisów na ten napój, że trudno mówić o sztywnych zasadach. Ważne jest jednak to, że obowiązkowym składnikiem ponczu jest alkohol (nie tylko wino, ale także np. rum) oraz owoce (głównie cytrusowe, które nadają trunkowi świeży aromat). Poncz można podawać nie tylko na zimno (po schłodzeniu w lodówce), ale także na gorąco (po zagotowaniu mieszanki).
Proponujemy aromatyczny poncz na winie z sokiem z czerwonego grejpfruta, z dodatkiem pomarańczy, cytryny i rumu. Zachęcamy do modyfikowania przepisu według własnych upodobań. Poncz podajemy samodzielnie (jako orzeźwiający element podczas np. ogrodowego przyjęcia) albo tuż przed przystawką lub daniem głównym (na zaostrzenie apetytu).
Przepis na poncz na winie z rumem i owocami cytrusowymi
Liczba porcji: 5-6
Czas przygotowania: 15 min
Czas chłodzenia: 2 h
Składniki:
butelka białego lub różowego wytrawnego wina (o łagodnym smaku)
kieliszek rumu
pomarańcza
czerwony grejpfrut
cytryna
cukier do smaku
kilka listków świeżej mięty lub szałwii
Sposób przyrządzenia:
Owoce dokładnie umyć (pomarańczę i cytrynę dodatkowo sparzyć wrzątkiem), a następnie osuszyć i przekroić na połowę. Wycisnąć sok z całego grejpfruta, połowy pomarańczy oraz z połowy cytryny. Pozostałe połówki owoców pokroić w plastry. Sok wymieszać, a następnie przecedzić. Do szklanego dzbanka wlać wino, dodać sok z owoców, cukier oraz rum. Całość wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na ok. dwie godziny. Przed podaniem na stół poncz raz jeszcze wymieszać oraz dodać do niego plastry pomarańczy i cytryny. Przystroić listkami mięty (lub szałwii). Rozlać do wysokich szklanek i podawać.
Poncz na winie z rumem i owocami cytrusowymi
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina