O umiłowaniu Francuzów do dobrego wina krążą legendy. Tym razem skupimy się jednak nie na uwielbieniu wykwintnych trunków, ale na stosowaniu ich w kuchni. Wino wzbogaca smak wielu dań – nie tylko wtedy, kiedy pijemy je do obiadu czy kolacji, ale szczególnie, jeżeli dodajemy podczas gotowania. Francuski smak deserów z owocami i winem.
Francuzi cenią walory dobrych win. Są jednak w szczęśliwej sytuacji: otóż w ich kraju produkuje się wiele wyśmienitych trunków. Francuska tradycja kulinarna od wielu wieków opiera się na winie – również tym, które dodaje się do potraw w trakcie ich przyrządzania. Takie podejście nie jest np. w Polsce zbyt popularne: w naszej kuchni oszczędnie dolewa się trunki do dań – prawdopodobnie wynika to z faktu, że wino nigdy nie było u nas tak popularne, jak np. w południowych rejonach Europy. Stare nawyki pozostały jednak do dziś: wielu Polaków uważa, że dodawanie go do gotujących się potraw to marnotrawstwo.
Kuchnia francuska – nie tylko ta wykwintna, ale także codzienna – chętnie wykorzystuje wino. Ten szlachetny trunek stosuje się powszechnie podczas przyrządzania dań z mięs i warzyw, ryb, ale także sosów, ciast i deserów. Ponieważ wino świetnie wzmacnia aromat owoców, więc chętnie dodaje się je do smakołyków z ich dodatkiem. Panuje jednak pewna zasada, o której warto pamiętać podczas przyrządzania takich deserów: otóż wino białe najlepiej dodawać do jasnych owoców (m.in.: jabłek, gruszek, bananów, ananasów, cytryn), a wino czerwone – do ciemnych (np.: wiśni, truskawek, malin, porzeczek). Możemy oczywiście eksperymentować oraz łamać tę regułę: stosując np. ciemny trunek do jasnych owoców (jabłek, gruszek), zabarwimy je na kolor czerwono-bordowy, co może być niezwykle interesujące. Warto również pamiętać o podobieństwie smaków: możemy mieć pewność, że wino, w którym wyraźne są nuty określonych owoców, najlepiej skomponuje się właśnie z nimi.
Proponujemy dwa klasyczne francuskie desery, w których główną rolę odgrywają owoce oraz wino. To brzoskwinie z miętą na czerwonym winie oraz tarta z jabłkami na białym winie. Oba desery są lekkie, wykwintne oraz bardzo eleganckie. Poniżej podajemy klasyczne francuskie przepisy na oba smakołyki. Receptury są nieskomplikowane, a wykonanie słodkich przekąsek z dodatkiem wina nie zajmuje wiele czasu.
Brzoskwinie z miętą na czerwonym winie
To wykwintny słodki deser przyrządzany ze świeżych owoców gotowanych w czerwonym winie. Jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Przepis, który podajemy poniżej, pozwoli nam przygotować cztery porcje deseru.
Składniki:
4 brzoskwinie
500 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżeczka cynamonu
50 g cukru
4 gałązki świeżej mięty do przybrania
Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry, przekroić na połowy i usunąć pestki. Do rondla wlać wino, dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dorzucić połówki owoców i zagotować, a następnie trzymać jeszcze na niewielkim ogniu ok. ośmiu-dziesięciu minut. Brzoskwinie wyjąć, a płyn gotować jeszcze kilka minut do momentu, aż zgęstnieje. Następnie odstawić go do wystudzenia. Owoce ułożyć w salaterkach, polać chłodnym syropem, przystroić gałązkami świeżej mięty i podać na stół.
Tarta z jabłkami na białym winie
Tarta z jabłkami to równie wykwintna i lekka przekąska na bazie ciasta francuskiego, z dodatkiem białego wina i dżemu morelowego. Przygotowuje się ją ok. 20 minut, a wystarczy na pięć-sześć porcji.
Składniki:
4 jabłka
1 łyżka stołowa białego wytrawnego wina
125 ml dżemu morelowego
375 g gotowego ciasta francuskiego
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, obrać, podzielić na cząstki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Ciasto francuskie rozwałkować, a następnie wyłożyć nim formę do tarty. Na jego powierzchni rozłożyć plasterki jabłek tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie. Dżem przełożyć do rondla, dodać do niego wino, wymieszać i podgrzać na niewielkim ogniu. Część mieszanki delikatnie rozsmarować na powierzchni jabłek. Tartę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Od czasu do czasu smarować jej powierzchnię mieszanką dżemu i wina. Pod koniec pieczenia przełożyć tartę na chwilę pod rozgrzany ruszt (tak, aby jej powierzchnia zarumieniła się). Podawać na ciepło – samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany.
Ilustracja: reprodukcja obrazu „Martwa natura z owocami i winem na stole” (1853) Severina Roesena (ok.1815-1872); źródło: Wikimedia.
Wino w kuchni francuskiej: desery z owocami
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina