- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
W literaturze odnajdziemy wiele barwnych oraz sugestywnych opisów biesiad i uczt. Na szczególną uwagę zasługuje kolacja, którą dla niespodziewanego gościa wyprawili bohaterowie „Kraksy” Friedricha Dürrenmatta. Intryga opowiadana rozwija się wraz z elegancką ucztą złożoną z wyśmienitych dań i trunków. Wykwintny posiłek okazał się ostatnim w życiu Alfreda.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Lucy Maud Montgomery, autorka „Ani z Zielonego Wzgórza”, posiadała talenty nie tylko literackie, ale i kulinarne. Niezwykłymi smakołykami częstowała domowników, a także gości na wytwornych przyjęciach. Jak brzmią oryginalne przepisy słynnej kanadyjskiej pisarki na cynamonowo-orzechowe ciasteczka bostońskie oraz na paryskie słodkości z bakaliami?
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Dlaczego w zupie żółwiowej nie sposób znaleźć ani kawałka żółwia? Jak można jeszcze bardziej zniechęcić wegetarianina do jedzenia mięsa? Czy befsztyk może być miękki i delikatny jak kobiece serce? Dlaczego niektórzy nie przepadają za rozmowami przy stole? Jakie kulinarne przyczyny mogą zmusić gości do ucieczki?
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Wojciech Kossak, ten wspaniały model człowieka pod każdym względem udanego, który odznaczał się nie tylko wybitnym talentem malarskim, ale i niezwykłą kondycją fizyczną zachowaną do końca życia, był wielkim smakoszem i miłośnikiem polskiej kuchni.” Jakie potrawy podawane w słynnej Kossakówce utrwaliła w swoich wspomnieniach Magdalena Samozwaniec?
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Tradycja miłosnej sztuki kulinarnej liczy kilka tysięcy lat oraz setki receptur na potrawy z artykułami spożywczymi uznawanymi za afrodyzjaki. Czy smak jest rzeczywiście – jak twierdzi Pino Correnti – najlepszym przewodnikiem po świecie erotyki? Ten restaurator z Sycylii opisuje historię kuchni miłosnej i przedstawia 250 oryginalnych przepisów.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Na balu w przemyskiej ziemi Pełnym gościami znanemi, W domu powszechnie kochanym, Gromadą cnót pięknych znanym, W dzień imienin pani domu Nie brakowało nikomu, Chyba wyrazów wdzięczności Ustom, pełnych tym dniem gości. Pewna na tym balu dama Nie wiedząca o tym sama, Że jego ozdobą była, Skromnie się w kącik schroniła.” Herbata i wino w poezji.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Dawano gościom kawę, jednym z mlekiem, drugim bez mleka. Tym trunkiem najulubieńszym raczyły się kobiety najwięcej, tak z rana, jako też po obiedzie i po wieczerzy. [...] Kto z mężczyzn chciał uniknąć wina, wstawszy od stołu, miał się do kawy”. Jędrzej Kitowicz, barwnie opisując obyczaje panujące w drugiej połowie XVIII wieku, wspomniał także o polskiej tradycji picia kawy.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
W XIX wieku panie domu musiały radzić sobie niekiedy w niekonwencjonalny sposób. Nie dysponowały udogodnieniami, które dla współczesnych są oczywiste. W czasach, kiedy nikt nie marzył o lodówkach, praktycznych piecykach czy patelniach z teflonu, gospodynie wykazywały się pomysłowością i posługiwały się niezawodnymi metodami.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Polacy epoki baroku mieli specyficzne podejście do jedzenia, biesiadowania i pijania mocnych trunków. Stoły tamtych czasów uginały się od potraw (ciężkostrawnych i mocno przyprawionych) oraz trunków (win, likierów, miodów, piwa). Wacław Potocki, znany poeta, satyryk i moralista epoki, poświęcił temu tematowi ważne miejsce w swojej twórczości.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
W jaki sposób odpowiednio urządzić jadalnię? Dlaczego należy dobrze karmić służących? Jakie praktyczne powody skłaniają nas do spożywania wspólnych rodzinnych śniadań? Czy jedzenie posiłków o ustalonych porach odgrywa istotną rolę? Praktyczne porady, jakie w połowie XIX wieku dawała paniom domu Karolina z Potockich Nakwaska.