Przy filiżance tego aromatycznego naparu świetnie się myśli, odpoczywa, a nawet leczy stresy. Już w XVIII wieku francuski lekarz i filozof Julien Offray de La Mettrie zauważył, że „kawa, owa odtrutka wina, popędza wyobraźnię i usuwa w ten sposób ból głowy i troski, nie zachowując ich, jak tamten trunek, na dzień następny.” Jaki wpływ miała kawa na poetów?

Odmiana Madernassa to gruszka wiejska – chrupiąca, twarda, dobrze nadająca się do gotowania. Pochodzi z piemonckiego Roero. Przepis na gotowane gruszki jest bardzo stary (cytuje go Giovanni Vialardi w swoim traktacie o kuchni z 1854 roku) i wymaga zastosowania doskonałych win czerwonych z Piemontu: dolceto, nebbiolo czy barbera.

Bez jego aromatu nie wyobrażamy sobie zimy. Intensywne wonie miodu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej pobudzają apetyt, który o tej porze roku spragniony jest smaków o zdecydowanym charakterze. Pierniki wypieka się w Polsce od wieków. Ich receptury były obowiązkowymi punktami dawnych książek kucharskich.

Założyciel międzynarodowego ruchu Slow Food, wcześniej dał się poznać jako jeden z najwybitniejszych na świecie znawców produkowanego w jego rodzinnym regionie wina Barolo i współautor Gambero Rosso – znanego przewodnika po włoskich winach. Organizator ogólnoświatowych imprez związanych ze smakiem i pierwszego uniwersytetu smaku.

C. S. Lewis stwierdził: „Nie ma dla mnie wystarczająco dużej filiżanki herbaty ani wystarczająco długiej książki.” T'ien Yiheng powiedział: „Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata." James Burnett jest autorem zdania: „Herbata ma gorzko-słodki smak, jak samo życie." Prezentujemy najpiękniejsze myśli, przysłowia i sentencje o tym lubianym napoju.

Julia Child to autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego „Francuski Szef Kuchni”. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Tajniki sztuki kulinarnej zgłębiała w Paryżu. Przypominamy jej książki wydane w Polsce, a także zapraszamy do wysłuchania fragmentu autobiografii.

„Aby herbatę pić z upodobaniem, trzeba aby była dobrą, i aby się do niej wygodnie zabrać można. […] Zielonej używać nie radzę, bo za mocno na nerwy działa. […] Najwygodniej jest dla osoby rozdającej herbatę mieć wszystkie filiżanki przed sobą ustawione i nalawszy w nie, podawać lub wysyłać wszystkim w koło stołu siedzącym.”

Tradycyjne potrawy wielkanocne mają swoich wielbicieli. Koneserzy (i zagorzali miłośnicy) słodkości nie ominą jednak świątecznych okazji do delektowania się wypiekami. W Polsce z ogromnym szacunkiem podchodzi się do tradycji – również kulinarnej. Ciasta wielkanocne, jakie trafiają podczas świątecznych dni na nasze stoły, mają długą historię.

Tradycja pijania herbaty, przyrządzanej z pomocą samowara, sięga XVIII wieku. To niezwykle praktyczne urządzenie pojawiło się najpierw w Rosji, a w drugiej połowie XIX wieku – kiedy weszło do powszechnej produkcji – również w Polsce. W naszym kraju szybko doceniono rosyjski obyczaj pijania herbaty – w gronie rodziny i znajomych, przy długich rozmowach.

Nasi przodkowie jadali w specyficzny sposób – nie zawsze zdrowo i rozsądnie. Chętnie biesiadowali, a także przyjmowali gości. Potrawy podawano w ustalonej kolejności oraz w imponujących ilościach. Używano wielu przypraw. Niektóre dania przetrwały do dziś (w zmodyfikowanej formie), inne – popadły w zapomnienie.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.