- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„- Znowu głodny? - spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę, ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając najmniejszego odgłosu.” Potrawa na zimne wieczory, inspirowana książką „Gra o tron”.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Prowadziła kultowy, pierwszy w historii telewizji, kulinarny reality show. Twierdziła, że „dzięki doskonałemu początkowi posiłek zawsze zyskuje na atrakcyjności”. Tuż przed polską premierą książkowej wersji „Francuskiego Szefa Kuchni” prezentujemy przepis Julii Child na wykwintną przystawkę kuchni francuskiej.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Czy można nie tylko wyobrazić sobie, ale także opisać (w sposób trafny i dowcipny) dylematy oraz cierpienia smakosza, skazanego na post i poddanego jednocześnie licznym kulinarnym pokusom? Bez wątpienia udało się to Konstantemu Ildefonsowi Gałczyńskiemu w pełnym humoru wierszu „Wielkanoc Gastropaty”.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Potrawa z Wybrzeża Amalfitańskiego, której najrozmaitsze wersje można odnaleźć w całym regionie, zwykle przyrządzana na pierwsze danie. Ten przepis pochodzi z restauracji Lo Scoglio w Marina del Cantone, gdzie Signora zaprosiła nas na wyśmienity lunch z okazji swych urodzin.” Makaron linguine z małżami i cukinią w stylu śródziemnomorskim.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
O jedzeniu i biesiadowaniu oraz pijaniu mocnych trunków żartobliwie pisywał Mikołaj Rej. Poświęcił tematowi kilka – jak je nazwał – figlików. „Ksiądz, co jeść nie mógł”, „Co pragnienia nie dał leczyć” oraz „Co księżą częstował” to humorystyczne utwory pisane wierszem, których nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Zuppa di Soffritto di Maiale, czyli zupa pomidorowa z czerwonym winem i pikantną wieprzowiną w oryginalnym przepisie, który pochodzi z książki Marleny de Blasi „Smaki południowej Italii”. Aromatyczna potrawa, przyprawiona świeżym rozmarynem, czosnkiem i chili, z dodatkiem boczku pancetta. Przepis na porcję dla czterech osób.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Jest to książka o największych miłościach mojego życia: moim mężu, Paulu Childzie, la belle France oraz rozlicznych przyjemnościach gotowania i jedzenia (…). Lata spędzone we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu…” – pisze w przedmowie do swoich wspomnień Julia Child, autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
Spożycie zbyt dużej ilości mocnych trunków może zakończyć się bólem głowy, rozstrojem żołądka, złym humorem dnia następnego, trwałą niechęcią do wysokoprocentowych napojów albo... anegdotą, którą powtarza się przez wiele lat. Przygody z alkoholem przytrafiają się także ludziom pióra – oni jednak potrafią przemienić je w historie z morałem.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Kuchnia Franceski” to zabawna i poruszająca książka, z bohaterką, której nie można się oprzeć. Historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem. To jednocześnie pierwsza z pięciu powieści napisanych dotychczas przez mieszkającego na Rhode Island autora o włoskich korzeniach, Petera Pezzellego.
- Szczegóły
- Kategoria: Kuchnia literacka
„Witaj mi, witaj, wonna czaro mokki! Kocham twą duszę, o płynny hebanie, Aromatyczne pary twej obłoki, Którymi buchasz w polewanym dzbanie, Kiedy kipiące twych ziarn gotowanie Cały glob ziemski czyni mą dzierżawą; Oto spoczęłaś w białej porcelanie, Arabskich pustyń córo, czarna kawo!” Kawa w poezji, czyli poemat, którego autorem jest Antoni Lange.