Lucy Maud Montgomery, autorka „Ani z Zielonego Wzgórza”, posiadała talenty nie tylko literackie, ale i kulinarne. Niezwykłymi smakołykami częstowała domowników, a także gości na wytwornych przyjęciach. Jak brzmią oryginalne przepisy słynnej kanadyjskiej pisarki na cynamonowo-orzechowe ciasteczka bostońskie oraz na paryskie słodkości z bakaliami?
Lucy Maud Montgomery przez lata gromadziła receptury oryginalnych smakołyków. Zebrane przez pisarkę przepisy znalazły się w niezwykłej publikacji (ilustrowanej jej rękopisami oraz archiwalnymi fotografiami) autorstwa spokrewnionych z nią Elanie i Kelly Crawford, wydanej w Polsce w 2007 roku.
Receptury, które poniżej prezentujemy, pochodzą z książki „Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L.M. Montgomery”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Ciasteczka bostońskie
1 szklanka masła
1 i ½ szklanki brązowego cukru
3 jajka, starannie roztrzepane
1 łyżeczka sody
1 i ½ łyżki gorącej wody
3 i ½ szklanki mąki chlebowej, przed odmierzeniem przesianej przez sito
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka posiekanych rodzynek
Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę, rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, starannie zmieszane z resztą mąki. Kładź porcje wielkości łyżki co dwa i pół centymetra na posmarowanych masłem blachach i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 350 F (180 C) przez 12 do 14 minut.
Proporcje na sześćdziesiąt ciastek.
Paryskie słodkości
8 uncji (225 g) daktyli bez pestek
8 uncji (225 g) fig
8 uncji (225 g) rodzynek
8 uncji (225 g) orzechów włoskich
cukier puder, przesiany
Zmiel bakalie (można skorzystać z maszynki do mięsa), a następnie starannie je wymieszaj. Ugniataj na stolnicy, aż staną się wilgotne. Stopniowo dodawaj tyle cukru pudru, ile wchłonie masa. Rozwałkuj, pokrój na kwadraty albo wytnij fantazyjne kształty; bądź ukręć wałeczki i pokrój na okrągłe cukierki.
Odstaw na kilka dni, aby słodycze dojrzały; najlepiej umieść je w szczelnie zamykanej puszce, przedzielone warstwami papieru do pieczenia.
Dojrzałe „słodkości” możesz opakować w kolorową folię.
Fot. TM/HB Studio
Elaine Crawford i Kelly Crawford
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2007
Dziękujemy Wydawnictwu Literackiemu za udostępnienie materiałów.