Lucy Maud Montgomery, autorka „Ani z Zielonego Wzgórza”, posiadała talenty nie tylko literackie, ale i kulinarne. Niezwykłymi smakołykami częstowała domowników, a także gości na wytwornych przyjęciach. Jak brzmią oryginalne przepisy słynnej kanadyjskiej pisarki na cynamonowo-orzechowe ciasteczka bostońskie oraz na paryskie słodkości z bakaliami?

Lucy Maud Montgomery przez lata gromadziła receptury oryginalnych smakołyków. Zebrane przez pisarkę przepisy znalazły się w niezwykłej publikacji (ilustrowanej jej rękopisami oraz archiwalnymi fotografiami) autorstwa spokrewnionych z nią Elanie i Kelly Crawford, wydanej w Polsce w 2007 roku.

Receptury, które poniżej prezentujemy, pochodzą z książki „Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L.M. Montgomery”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.

Ciasteczka bostońskie
1 szklanka masła
1 i ½ szklanki brązowego cukru
3 jajka, starannie roztrzepane
1 łyżeczka sody
1 i ½ łyżki gorącej wody
3 i ½ szklanki mąki chlebowej, przed odmierzeniem przesianej przez sito
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka posiekanych rodzynek

Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę, rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, starannie zmieszane z resztą mąki. Kładź porcje wielkości łyżki co dwa i pół centymetra na posmarowanych masłem blachach i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 350 F (180 C) przez 12 do 14 minut.

Proporcje na sześćdziesiąt ciastek.

 Paryskie słodkości
8 uncji (225 g) daktyli bez pestek
8 uncji (225 g) fig
8 uncji (225 g) rodzynek
8 uncji (225 g) orzechów włoskich
cukier puder, przesiany

Zmiel bakalie (można skorzystać z maszynki do mięsa), a następnie starannie je wymieszaj. Ugniataj na stolnicy, aż staną się wilgotne. Stopniowo dodawaj tyle cukru pudru, ile wchłonie masa. Rozwałkuj, pokrój na kwadraty albo wytnij fantazyjne kształty; bądź ukręć wałeczki i pokrój na okrągłe cukierki.

Odstaw na kilka dni, aby słodycze dojrzały; najlepiej umieść je w szczelnie zamykanej puszce, przedzielone warstwami papieru do pieczenia.

Dojrzałe „słodkości” możesz opakować w kolorową folię.

Fot. TM/HB Studio

Elaine Crawford i Kelly Crawford
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2007

Dziękujemy Wydawnictwu Literackiemu za udostępnienie materiałów.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.