Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych. Smakosze uważają, że najlepsze są kąski znajdujące się tuż przy kości – te, do których najtrudniej się dostać. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości? Czy można to czynić tylko w domu, czy również w restauracji?
Kto z nas nie lubi potraw z drobiu? Smakosze uwielbiają kąski tuż przy kości – jednak do nich najtrudniej się dostać. W domowym zaciszu często pozwalamy sobie na ogryzanie kostek, jednak czy wypada robić to również w towarzystwie? A może należy posługiwać się jedynie sztućcami? Na temat metod spożywania drobiu istnieją różne opinie. Postanowiliśmy się im przyjrzeć i odpowiedzieć na pytanie, jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości?
Rękoma czy sztućcami?
Drób można bez obaw jeść rękoma. Nie dotyczy to oczywiście filetów z kurczaka czy indyka (w ich przypadku należy posługiwać się nożem i widelcem), ale tych części, w których są kości. Taki sposób spożywania uznawany jest m.in. w lokalach szybkiej obsługi. Pamiętajmy, że w czasie jedzenia drobiu dłońmi przydadzą się nam serwetki. W niektórych eleganckich restauracjach, w których kultywuje się stary styl serwowania dań, podaje się niekiedy miseczki z wodą – do opłukania palców.
W domu i w restauracji
Spożywając drób w domu, w gronie rodziny lub bliskich znajomych, nie obawiajmy się jeść rękoma: pamiętajmy tylko, aby czynić to estetycznie. Najlepiej trzymać np. części kurczaka nie całą dłonią, ale palcami – i to jedynie ich końcówkami. W eleganckiej restauracji należy być ostrożniejszym – lepiej jeść nożem i widelcem (nawet, jeżeli z tego powodu część mięsa nie zostanie spożyta). Wyjątkiem są sytuacje, kiedy gospodarze spotkania sięgają dłonią np. po udka kurczaka – dają tym samym sygnał do tego, aby całe towarzystwo zaczęło posilać się w ten sposób.
Czy wypada jeść drób rękoma?
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca